ΤτΕ: Μειώθηκε τον Ιούνιο το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών

Παρασκευή, 20 Αυγούστου 2021 15:11
ΤτΕ: Μειώθηκε τον Ιούνιο το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών

Μειώθηκε τον Ιούνιο του 2021 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2020, κυρίως λόγω της βελτίωσης του ισοζυγίου υπηρεσιών και, σε μικρότερο βαθμό, των ισοζυγίων πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων, η οποία αντισταθμίστηκε μερικώς από την επιδείνωση του ισοζυγίου αγαθών, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Τράπεζα της Ελλάδας.
Το α΄ εξάμηνο του 2021, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020, εξαιτίας της επιδείνωσης των ισοζυγίων αγαθών και δευτερογενών εισοδημάτων, που αντισταθμίστηκε εν μέρει από την αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων και, δευτερευόντως, του ισοζυγίου υπηρεσιών.

Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών - Ιούνιος

Τον Ιούνιο του 2021, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε έλλειμμα ύψους 1,3 δισ. ευρώ, καταγράφοντας μείωση κατά 88 εκατ. ευρώ έναντι του Ιουνίου του 2020.

Η αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών οφείλεται στη μεγαλύτερη αύξηση των εισαγωγών από την αύξηση των εξαγωγών. Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 36,7% και 11,9% σε τρέχουσες και σταθερές τιμές αντίστοιχα και οι εισαγωγές κατά 43,4% και 19,0% σε τρέχουσες και σταθερές τιμές αντίστοιχα. Ειδικότερα, οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα σημείωσαν αύξηση κατά 30,0% και 22,5% σε τρέχουσες και σταθερές τιμές και οι εισαγωγές χωρίς καύσιμα σημείωσαν αύξηση κατά 33,4% και 30,9% σε τρέχουσες και σταθερές τιμές αντίστοιχα.

To πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών σημείωσε αύξηση, η οποία οφείλεται στη βελτίωση του ταξιδιωτικού ισοζυγίου. Αντίθετα, τα ισοζύγια μεταφορών και λοιπών υπηρεσιών επιδεινώθηκαν σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020. Οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών και οι σχετικές εισπράξεις παρουσίασαν αξιοσημείωτη αύξηση, ως αποτέλεσμα επιδράσεων βάσης λόγω των χαμηλών επιπέδων τους το 2020. Ωστόσο, οι εισπράξεις διαμορφώθηκαν σε επίπεδο που αντιστοιχεί μόλις στο 31% των εισπράξεων του ίδιου μήνα του 2019. Το πλεόνασμα του ισοζυγίου μεταφορών μειώθηκε κατά 7,5%, αν και το ισοζύγιο θαλάσσιων μεταφορών κατέγραψε βελτίωση.

Τον Ιούνιο του 2021, το έλλειμμα του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων περιορίστηκε, κυρίως λόγω της αύξησης των καθαρών εισπράξεων από λοιπά πρωτογενή εισοδήματα και, δευτερευόντως, της μείωσης των καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2020. Το ισοζύγιο δευτερογενών εισοδημάτων βελτιώθηκε λόγω της καταγραφής καθαρών εισπράξεων, έναντι καθαρών πληρωμών της γενικής κυβέρνησης τον αντίστοιχο μήνα του 2020.

Αύξηση στο εξάμηνο

Το α΄ εξάμηνο του 2021, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών κατέγραψε αύξηση κατά 446 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020 και διαμορφώθηκε σε 7,5 δισεκ. ευρώ.

Η αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών οφείλεται στη μεγαλύτερη αύξηση των εισαγωγών έναντι των εξαγωγών σε απόλυτα μεγέθη. Αναλυτικότερα, οι εξαγωγές σημείωσαν αύξηση κατά 29,4% και 14,8% σε τρέχουσες και σταθερές τιμές αντίστοιχα και οι εισαγωγές σημείωσαν αύξηση κατά 23,8% σε τρέχουσες τιμές και 7,3% σε σταθερές τιμές. Ειδικότερα, οι εξαγωγές και οι εισαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα αυξήθηκαν περίπου με τον ίδιο ρυθμό (23,1% και 23,5% αντίστοιχα) σε τρέχουσες τιμές, ενώ σε σταθερές τιμές αυξήθηκαν κατά 19,4% και 22,5% αντίστοιχα.

Η αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών οφείλεται στη βελτίωση του ισοζυγίου ταξιδιωτικών υπηρεσιών, η οποία όμως αντισταθμίστηκε μερικώς από τη μείωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου μεταφορών, αλλά και από την επιδείνωση του ισοζυγίου λοιπών υπηρεσιών. Οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών μειώθηκαν κατά 20,4%, ενώ οι σχετικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 51,0% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2020, αντιπροσωπεύοντας μόλις το 20% των εισπράξεων του 2019. Οι καθαρές εισπράξεις από μεταφορές παρουσίασαν μείωση κατά 22,3%. Τέλος, το πλεόνασμα του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων σημείωσε αύξηση κυρίως λόγω της μείωσης των πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη, ενώ το έλλειμμα του ισοζυγίου δευτερογενών εισοδημάτων αυξήθηκε.

Ισοζύγιο Κεφαλαίων

Τον Ιούνιο του 2021, το ισοζύγιο κεφαλαίων κατέγραψε πλεόνασμα, έναντι μικρού ελλείμματος τον αντίστοιχο μήνα του 2020, και διαμορφώθηκε σε 291 εκατ. ευρώ. Το α΄ εξάμηνο του 2021, το πλεόνασμα του ισοζυγίου κεφαλαίων αυξήθηκε σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2020 και διαμορφώθηκε σε 714 εκατ. ευρώ.

Συνολικό Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών και Κεφαλαίων

Τον Ιούνιο του 2021, το έλλειμμα του συνολικού ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων (το οποίο αντιστοιχεί στις ανάγκες της οικονομίας για χρηματοδότηση από το εξωτερικό) μειώθηκε κατά 379 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Ιούνιο του 2020 και διαμορφώθηκε σε 1,0 δισεκ. ευρώ. Το α΄ εξάμηνο του 2021, το έλλειμμα του συνολικού ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων αυξήθηκε σε 6,8 δισεκ. ευρώ από 6,5 δισεκ. ευρώ το α΄ εξάμηνο του 2020.

Ισοζύγιο Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών

Τον Ιούνιο του 2021, στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων, οι απαιτήσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού κατέγραψαν αύξηση κατά 136 εκατ. ευρώ, ενώ οι υποχρεώσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού παρουσίασαν αύξηση κατά 579 εκατ. ευρώ.

Στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου, η αύξηση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στην αύξηση κατά 9,6 δισεκ. ευρώ των τοποθετήσεών τους σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού. Η αύξηση των υποχρεώσεών τους οφείλεται στην αύξηση των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου κατά 888 εκατ. ευρώ.

Στην κατηγορία των λοιπών επενδύσεων καταγράφηκε αύξηση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού, κυρίως λόγω της στατιστικής προσαρμογής (456 εκατ. ευρώ) που συνδέεται με την έκδοση τραπεζογραμματίων. Η αύξηση των υποχρεώσεών τους αντανακλά κυρίως την αύξηση των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε καταθέσεις και repos στην Ελλάδα κατά 9,6 δισεκ. ευρώ (περιλαμβάνεται και ο λογαριασμός TARGET).

Το α΄ εξάμηνο του 2021, στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων, οι απαιτήσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού σημείωσαν αύξηση κατά 776 εκατ. ευρώ και οι υποχρεώσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού, που αντιστοιχούν σε άμεσες επενδύσεις μη κατοίκων στην Ελλάδα, κατέγραψαν αύξηση κατά 2,3 δισεκ. ευρώ.

Στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου, η αύξηση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται κυρίως στην αύξηση κατά 11,6 δισεκ. ευρώ των τοποθετήσεων κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού. Η αύξηση των υποχρεώσεών τους οφείλεται στην αύξηση κατά 2,3 δισεκ. ευρώ των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου.

Στην κατηγορία των λοιπών επενδύσεων, η αύξηση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται στην αύξηση κατά 2,3 δισεκ. ευρώ των δανείων που έχουν χορηγηθεί σε μη κατοίκους, η οποία αντισταθμίστηκε εν μέρει από τη μείωση κατά 1,5 δισεκ. ευρώ των τοποθετήσεων κατοίκων σε καταθέσεις και repos στο εξωτερικό. Η αύξηση των υποχρεώσεών τους αντανακλά κυρίως την αύξηση κατά 9,1 δισεκ. ευρώ των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε καταθέσεις και repos στην Ελλάδα (περιλαμβάνεται και ο λογαριασμός TARGET) και, δευτερευόντως, την αύξηση κατά 5,8 δισεκ. ευρώ των δανειακών υποχρεώσεών τους προς μη κατοίκους.

Στο τέλος Ιουνίου του 2021, τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας διαμορφώθηκαν σε 9,1 δισ. ευρώ, έναντι 8,9 δισεκ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου του 2020.

Videos

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 9
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 9

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 6
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 6

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 4
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 4

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 2
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 2

    • Watch Video

Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.
Ok