ΟΟΣΑ: Συντάξεις και κόστη υγείας μεγαλύτερο βαρίδι από την Covid έως το 2060

Τρίτη, 19 Οκτωβρίου 2021 14:27
ΟΟΣΑ: Συντάξεις και κόστη υγείας μεγαλύτερο βαρίδι από την Covid έως το 2060

Το κόστος αποπληρωμής του χρέους που δημιουργήθηκε προκειμένου να στηριχθούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της κρίσης της Covid-19 θα είναι σημαντικά χαμηλότερο του κόστους μακροπρόθεσμων τάσεων όπως η χρηματοδότηση συντάξεων και υπηρεσιών υγείας, καθώς θα γερνάνε οι κοινωνίες, προειδοποιεί ο ΟΟΣΑ.

Όπως αναφέρει το Reuters, σε έκθεση που δημοσιοποίησε σήμερα, ο ΟΟΣΑ, εξετάζοντας τις οικονομικές προοπτικές μέχρι το 2060, αναφέρει πως οι κυβερνήσεις θα πρέπει όλο και περισσότερο να αντιμετωπίζουν τα κόστη που σχετίζονται με τη γήρανση του πληθυσμού και την αύξηση των τιμών για τις δημόσιες υπηρεσίες. Επιπλέον, θα πρέπει να εξυπηρετούν τα τεράστια χρέη που άφησε η Covid-19, που θα χρειαστούν δεκαετίες για να αποπληρωθούν.

Πολλές από τις 38 πλουσιότερες χώρες του ΟΟΔΑ είδαν τα ελλείμματα των προϋπολογισμών τους να εκτινάσσονται σε επίπεδα ρεκόρ κατά τη διάρκεια της πανδημίας, λόγω των μέτρων στήριξης των οικονομιών τους κατά τη διάρκεια των lockdowns.

Αν διατηρηθούν τα επιτόκια στα τρέχοντα ιστορικά χαμηλά επίπεδα, οι περισσότερες χώρες του ΟΟΣΑ θα μπορέσουν να καλύψουν το επιπλέον βάρος στους προϋπολογισμούς τους, αυξάνοντας τα χρέη τους, σύμφωνα με την έκθεση. Αλλά οι δημοσιονομικές πιέσεις στη μέση χώρα του ΟΟΣΑ θα μπορούσαν να αγγίξουν τις 8 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ μέχρι το 2060 καθώς οι κυβερνήσεις προσπαθούν να διατηρήσουν τις προδιαγραφές των δημόσιων υπηρεσιών και των επιδομάτων στα τρέχοντα επίπεδα, όπως υπολογίζει ο Οργανισμός.

Η αυξημένη πίεση στα δημόσια οικονομικά θα είναι υψηλότερη στη Σλοβακία, στο 17%, και ακολουθεί η Πολωνία στο 14%, η Ισπανία και η Τσεχία στο 13% και η Γαλλία και η Ιαπωνία στο 12%.

Αλλά μια μόνιμη αύξηση κατά 1 ποσοστιαία μονάδα στα παγκόσμια επιτόκια από τα τρέχοντα ιστορικά χαμηλά επίπεδα θα αύξανε τη δημοσιονομική πίεση έως και κατά 1-1,5% στις χώρες με το μεγαλύτερο χρέος, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, και η Ιαπωνία, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.

Για να αμβλυνθούν οι δημοσιονομικές πιέσεις, οι χώρες δεν έχουν και πολλές επιλογές πέραν του να υιοθετήσουν πακέτα μεταρρυθμίσεων για να αυξήσουν την απασχόληση, που με τη σειρά της θα αύξανε το κατά κεφαλήν ΑΕΠ.

Αυτό θα μπορούσε να αυξήσει το βιοτικό επίπεδο κατά σχεδόν 7% μέχρι το 2060 ενώ οι χώρες εκείνες που έχουν τα περισσότερα να κάνουν σε επίπεδο μεταρρυθμίσεων –που σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ είναι το Βέλγιο, η Γαλλία και η Ιταλία- θα μπορούσαν να δουν βελτίωση 9-10%.

Τέτοια πακέτα θα άμβλυναν τις δημοσιονομικές πιέσεις κατά περίπου 1,75 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ μέχρι το 2060 στη μέση χώρα του ΟΟΣΑ, όπως εκτιμά ο Οργανισμός στην έκθεσή του.

Videos

 • 19th Hydra Meeting 2017 - 9
  • 19th Hydra Meeting 2017 - 9

  • Watch Video

 • 19th Hydra Meeting 2017 - 6
  • 19th Hydra Meeting 2017 - 6

  • Watch Video

 • 19th Hydra Meeting 2017 - 4
  • 19th Hydra Meeting 2017 - 4

  • Watch Video

 • 19th Hydra Meeting 2017 - 2
  • 19th Hydra Meeting 2017 - 2

  • Watch Video

Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.
Ok