Κομισιόν: Έως το 2025 ψηλά οι τιμές στην ενέργεια

Δευτέρα, 16 Μαΐου 2022 12:02
Κομισιόν: Έως το 2025 ψηλά οι τιμές στην ενέργεια

Τις προβλέψεις της για τις οικονομικές προοπτικές της ζώνης του ευρώ θα ανακοινώσει σήμερα σε έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πρόκειται για την πρώτη έκθεση που δημοσιεύεται μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, εν μέσω των έντονων πληθωριστικών πιέσεων, αλλά και της αύξησης των επιτοκίων, από τις κεντρικές τράπεζες. Θα είναι μία πρώτη αποτίμηση για τις επιπτώσεις που προκαλεί η ενεργειακή κρίση στην ευρωπαϊκή οικονομία και την πιθανή διάρκειά της. Οι συγκεκριμένες προβλέψεις θα αποτελέσουν τη βάση για τη συζήτηση που θα ακολουθήσει στο Eurogroup στις 23 Μαΐου με θέμα, μεταξύ άλλων, αν η ρήτρα διαφυγής θα παραμείνει ενεργοποιημένη και το 2023 ή όχι.

Στο νέο προσχέδιο των προβλέψεων της Κομισιόν, σύμφωνα με το Bloomberg, στην πρώτη έκθεσή της μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν θα αυξηθεί κατά 2,7% το 2022 και 2,3% το 2023, έναντι 4% και 2,7%, που προέβλεπε τον περασμένο Φεβρουάριο. Όσον αφορά τον πληθωρισμό, η Επιτροπή προβλέπει ποσοστά 6,1% και 2,7% για φέτος και το επόμενο έτος, σε σύγκριση με προηγούμενες προβλέψεις 3,5% και 1,7%, αντίστοιχα. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι οι προβλέψεις δεν έχουν οριστικοποιηθεί και ενδέχεται να αλλάξουν προτού δημοσιευθούν από την Κομισιόν.

Υψηλές οι τιμές στην ενέργεια μέχρι το 2025

Σύμφωνα με έγγραφο που διέρρευσε σχετικά με τα μέτρα για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών στην ενέργεια, η Κομισιόν, επικαλούμενη την ανάλυση των συμβάσεων που έχουν συναφθεί στις ενεργειακές αγορές, οι ενεργειακές τιμές αναμένεται να παραμείνουν υψηλές για το υπόλοιπο του 2022, ενώ το ίδιο αναμένεται να συμβεί έως τη διετία 2024 – 2025.

Ειδικότερα, οι τιμές του φυσικού αερίου θα κυμαίνονται περίπου στα 100 ευρώ/MWh μέχρι το τέλος του επόμενου χειμώνα (και περίπου 75 ευρώ/MWh το καλοκαίρι του 2023 και πάνω από 50 ευρώ/MWh μέχρι το καλοκαίρι του 2025) με τις εκτιμήσεις για τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας να κινούνται αναλόγως. Ανάλογα με τις τιμές του φυσικού αερίου αναμένεται να κινηθούν και οι τιμές για την ηλεκτρική ενέργεια.

Η Κομισιόν αναφέρει ότι η πρόβλεψη αυτή τελεί υπό την αίρεση της αβεβαιότητας στην αγορά λόγω των σημερινών γεωπολιτικών εντάσεων και του πολέμου στην Ουκρανία. Βραχυπρόθεσμα, η εξάλειψη της εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο θα επιφέρει προσαρμογές στις συνθήκες ζήτησης και προσφοράς καθώς, και αναταραχές στις τιμές. Τα επίπεδα τιμών θα συνεχίσουν να είναι υψηλά με την διαφοροποίηση να ασκεί ανοδική πίεση.

Σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση, όπως αναφέρει κείμενο της Κομισιόν, οι τιμές του ρεύματος και του αερίου έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ το 2021 και κατέγραψαν ιστορικά υψηλά μετά την εισβολή στην Ουκρανία στις πρώτες εβδομάδες του Μαρτίου του 2022. Οι τιμές του αερίου που ιστορικά κινούνται κάτω από τα 30 ευρώ η μεγαβατώρα βρέθηκαν πρόσφατα στα 100 ευρώ η μεγαβατώρα, ενώ περιστασιακά ξεπέρασαν και τα 200 ευρώ η μεγαβατώρα. Από το καλοκαίρι του 2023 προβλέπεται αποκλιμάκωσή τους στα 75 ευρώ/MWh και περαιτέρω προοδευτική μείωση στη συνέχεια. Ωστόσο, μέχρι το καλοκαίρι του 2025, δεν αναμένεται να πέσουν κάτω από τα 50 ευρώ/MWh. Ανάλογη θα είναι η εξέλιξη και των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ και οι τιμές του ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά αυξήθηκαν εξαιτίας των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο.

Η επιταχυνόμενη ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και τα σημαντικά μέτρα ενεργειακής εξοικονόμησης και απόκρισης ζήτησης όπως παρουσιάζονται στο σχέδιο REPowerEU θα πρέπει να συμβάλουν στον περιορισμό των επιπτώσεων και να προσφέρουν χαμηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας μεσοπρόθεσμα, σημειώνεται στο έγγραφο της Κομισιόν.

Videos

 • 19th Hydra Meeting 2017 - 9
  • 19th Hydra Meeting 2017 - 9

  • Watch Video

 • 19th Hydra Meeting 2017 - 6
  • 19th Hydra Meeting 2017 - 6

  • Watch Video

 • 19th Hydra Meeting 2017 - 4
  • 19th Hydra Meeting 2017 - 4

  • Watch Video

 • 19th Hydra Meeting 2017 - 2
  • 19th Hydra Meeting 2017 - 2

  • Watch Video

Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.
Ok