ETHNIKI 300x250 July26 HOME

ΜΙΝΕΤΤΑ 300x250 banner ΗP

ARAG 300x250 HP

INTERLIFE 300x250 2021 Home

New Poseidon 300x250 banner FP

Αναζήτηση

 

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
  • ΔΙΕΘΝΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΝΑΥΤΙΛΙΑ
  • ENGLISH

ΑΑΔΕ: Διεθνής καμπάνια για τα δικαιώματα των ξένων καταναλωτών - Apodixi Please

Σάββατο, 23 Ιουλίου 2022 13:59

«Apodixi Please». Αυτό είναι το μήνυμα, με το οποίο η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ενημερώνει τους ξένους επισκέπτες στη χώρα για τα δικαιώματά τους ως καταναλωτές και τους προτρέπει να ζητούν απόδειξη στις συναλλαγές τους.

Η διεθνής καμπάνια της ΑΑΔΕ, που βρίσκεται στον «αέρα» για τρίτο έτος, «τρέχει» ήδη στα αεροδρόμια της χώρας, με ένα διαφημιστικό το οποίο παραπέμπει στα χρώματα και στα εδέσματα της Ελλάδας και αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Apodixi Please. Μην πληρώσετε, αν δεν πάρετε απόδειξη!

Είναι ο νόμος, είναι δικαίωμά σας! Πριν πληρώσετε για ένα προϊόν ή υπηρεσία, ζητήστε ευγενικά απόδειξη, λέγοντας, "Apodixi Please", που σημαίνει. "Απόδειξη παρακαλώ!". Αν δεν σας δώσουν, δεν υποχρεούστε να πληρώσετε. Απολαύστε τη διαμονή σας".

Τα διαφημιστικά παραπέμπουν, μέσω QR Code ή link, στην ειδική ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ, όπου δίνονται αναλυτικές οδηγίες:

«Αυτό το μήνυμα στοχεύει να σας ενημερώσει για τα δικαιώματα των καταναλωτών στη χώρα μας. Σύμφωνα με τον ελληνικό νόμο, όλα τα ξενοδοχεία, εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες, ενοικιάσεις αυτοκινήτων και γενικά σχεδόν όλοι οι προμηθευτές αγαθών και υπηρεσιών (με λίγες εξαιρέσεις, όπως οι οδηγοί ταξί και περίπτερα) υποχρεούνται να δέχονται χρεωστικές, πιστωτικές ή προπληρωμένες κάρτες. Ως εκ τούτου, δεν χρειάζεται να πληρώσετε σε μετρητά. Μπορείτε να ζητήσετε να πληρώσετε με κάρτα.

Επιπλέον, όλοι οι προμηθευτές αγαθών και υπηρεσιών υποχρεούνται να εκδίδουν αποδείξεις στους πελάτες τους. Ο καταναλωτής δεν είναι υποχρεωμένος να πληρώνει, σε μετρητά ή με κάρτα, εάν δεν του παρασχεθεί έγκυρη απόδειξη πληρωμής («apodixi»).

Εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες, καταστήματα, μίνι μάρκετ και γενικά σχεδόν όλοι οι προμηθευτές αγαθών υποχρεούνται να διαθέτουν ηλεκτρονικά ταμειακές μηχανές και δεν επιτρέπεται να εκδίδουν παραστατικά που είναι χειρόγραφα ή τυπωμένα σε απλό χαρτί.

Για εκείνους που απαλλάσσονται από την υποχρέωση να διαθέτουν ηλεκτρονική ταμειακή μηχανή (συγκεκριμένα, ορισμένοι προμηθευτές υπηρεσιών όπως ξενοδοχεία, κλινικές, γιατροί, δικηγόροι κ.λπ.), οι αποδείξεις που τυπώνονται στις περισσότερες περιπτώσεις πρέπει να περιέχουν το όνομα, τη διεύθυνση και τον 9ψήφιο ΑΦΜ του προμηθευτή.

Έτσι, σε όλες τις περιπτώσεις, προτού πληρώσετε, έχετε το δικαίωμα να ζητήσετε απόδειξη και δεν είστε υποχρεωμένοι να πληρώσετε, εάν δεν λάβετε κάποια απόδειξη. Είναι τόσο απλό να λέτε στα ελληνικά: «Apodixi please»!

Και κάτι ακόμα. Χρησιμοποιώντας την κάρτα σας για τις πληρωμές σας και ζητώντας απόδειξη, βοηθάτε την Ελληνική Φορολογική Διοίκηση να εισπράττει φόρους, που περιλαμβάνονται ήδη στην τιμή που πληρώνετε. Πρακτικά, μας προσφέρετε την ευκαιρία να σας παρέχουμε ακόμα καλύτερες υπηρεσίες την επόμενη φορά που θα έρθετε στη χώρα μας.

Απολαύσετε τη διαμονή σας!».

Κάτω από το κείμενο, υπάρχει το ειδικό video από το youtube κανάλι της ΑΑΔΕ, καθώς και δύο φωτογραφίες: Μιας απόδειξης με το γνωστό QR Code, και ενός δελτίου παραγγελίας όπου διευκρινίζεται ότι δεν αποτελεί απόδειξη.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Παράταση υποβολής ηλεκτρονικά των δικαιολογητικών έως 31 Αυγούστου

Από 1η Αυγούστου 15-17 λεπτά η κιλοβατώρα στο τιμολόγιο του ρεύματος

επιστροφή στην κορυφή

Σχετικά Άρθρα

  • ΥΠΑΑΤ - ΑΑΔΕ: Πληρωμές 32,34 εκατ. ευρώ για αγροτικές ενισχύσεις - Ξεκίνησαν οι καταβολές για τα Σχέδια Βελτίωσης
  • «Ραβασάκια» από την ΑΑΔΕ για τα τέλη κυκλοφορίας - Ποιοι θα πληρώσουν διπλά και μέχρι πότε μπορούν να γλιτώσουν το πρόστιμο
  • ΑΑΔΕ: Διευκρινίσεις για τη Δήλωση Έναρξης Χρήσης των εφαρμογών timologio/myDATAapp στην ηλεκτρονική τιμολόγηση
  • Από 1ης Ιουλίου 2027 η υποχρεωτική πληρωμή ενοικίων μέσω τράπεζας

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Στο νοσοκομείο ο αναπλ. υπουργός Μεταφορών, Γιώργος Κώτσηρας, μετά από αδιαθεσία στη Βουλή
  • Ανακαίνιση κατοικίας: Έως 38.500 ευρώ για ιδιοκτήτες - Προτεραιότητα στα κλειστά σπίτια
  • Ελεγκτικό Συνέδριο: Προβλήματα στο φαρμακευτικό υλικό των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ
  • Alpha Bank is consolidating its strategic presence in Cyprus
  • CNP Assurances announces the signing of a binding agreement with Prudential Financial to acquire its insurance businesses in Brazil and Mexico
  • Royal Bank announces new Executive Chair for Scotland as it looks ahead to 300th anniversary

Copyright ©2026 e-Asfalistiki


main version