Έρευνα ΕΕΑ - Opinion Poll: Οι πολίτες περιορίζουν δαπάνες και διακοπές λόγω ακρίβειας

Δευτέρα, 25 Ιουλίου 2022 14:01
Έρευνα ΕΕΑ - Opinion Poll: Οι πολίτες περιορίζουν δαπάνες και διακοπές λόγω ακρίβειας

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών δημοσιοποίησε τα στοιχεία της έρευνας για τις επιπτώσεις της ακρίβειας στην κοινωνία και κατ΄ επέκταση στην επιχειρηματικότητα. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την Opinion Poll Ε.Π.Ε σε άνδρες και γυναίκες με δικαίωμα ψήφου τον Ιούλιο στο λεκανοπέδιο Αττικής.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας η πλειοψηφία των πολιτών 68% θεωρεί πως η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει επηρεάσει την παγκόσμια οικονομία και την άνοδο των τιμών της ενέργειας, των καυσίμων και των καταναλωτικών προϊόντων και στην Ελλάδα.

Σχετικά με την ακρίβεια στην Ελλάδα το 47% την αποδίδει στη διεθνή συγκυρία και ένα σημαντικό ποσοστό 45,2% στην πολιτική της κυβέρνησης.

Σχετικά με τα μέτρα ανακούφισης που έχουν ανακοινωθεί στην ενέργεια, το 49,3% θεωρεί ότι τα μέτρα έχουν βοηθεί από λίγο έως καθόλου ενώ ένα ποσοστό 45,3% θεωρεί ότι τα μέτρα έχουν βοηθήσει αρκετά έως πολύ.

Στην ερώτηση «Θεωρείτε ότι λόγω αυτών των μέτρων οι λογαριασμοί της ενέργειας που θα σας έρθουν στο αμέσως επόμενο διάστημα θα είναι αισθητά μειωμένοι;» το 55,1% απαντά ότι οι λογαριασμοί θα είναι «ναι» ή «μάλλον ναι», αισθητά μειωμένοι.

Όμως στην ερώτηση συνολικά για τα μέτρα που η κυβέρνηση έχει πάρει για την ακρίβεια και τη στήριξη των νοικοκυριών (αύξηση κατώτατου μισθού, επιδότηση βενζίνης, επιδόματα κ.λπ.) η πλειοψηφία, δηλαδή το 54,1% θεωρεί ότι προσφέρουν σχεδόν μηδαμινή βοήθεια και το 30,2% ότι αποτελούν μια μικρή αλλά αναγκαία βοήθεια.

Ειδικότερα για το πρόγραμμα επιδότησης των καυσίμων fuel pass 2, το 31,5% το κρίνει αρνητικά και το 12,4% μάλλον αρνητικά. Αντίθετα, το 28,5% το κρίνει θετικά και το 21,4% μάλλον θετικά.

Ωστόσο για το ίδιο θέμα το 40,6% θεωρεί ότι το πρόγραμμα αυτό δεν θα ανακουφίσει τους ιδιοκτήτες των οχημάτων.

Σε ερώτηση εάν λόγω των αυξήσεων που υπάρχουν προχωράτε σε μειώσεις σε κάποιες αγορές ή επιλογές, σε κάποια έξοδα, η πλειοψηφία απαντά ναι ότι περιορίζει τις δαπάνες της. Οι περισσότεροι απαντούν ότι μειώνουν την κατανάλωση ενέργειας, τις αγορές αγαθών, τις μετακινήσεις με το αυτοκίνητο και τις ημέρες των διακοπών.

Για τα συμπεράσματα της έρευνας ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α., κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, ανέφερε τα εξής:

«Με τη νέα μας έρευνα που διενήργησε η Opinion Poll αποδεικνύεται ότι έχει αλλάξει δραματικά το επίπεδο διαβίωσης των πολιτών. Και αυτή η αλλαγή επηρεάζει αρνητικά όλο το φάσμα της οικονομίας και βεβαίως τη λειτουργία των επιχειρήσεων. Όταν το 83.7% των ερωτηθέντων προχωρά σε μειώσεις στην κατανάλωση ενέργειας, το 83.2% στην αγορά καταναλωτικών προϊόντων –μεταξύ των οποίων είναι και βασικά αγαθά- το 66.4% στις μετακινήσεις με το προσωπικό αυτοκίνητο και το 66% στις μέρες των διακοπών, γίνεται εύκολα αντιληπτή η υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου του συνόλου της κοινωνίας και οι δύσκολες ώρες που περνάνε οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Και βέβαια προκαλεί ανησυχία ότι το 66.5% δηλώνουν απαισιόδοξοι για το μέλλον ενώ και ένα πολύ μεγάλο ποσοστό δηλώνει ότι δυσκολεύεται πολύ να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Αυτό που επίσης πρέπει να σημειωθεί –αλλά και να εξεταστεί σοβαρά από την Πολιτεία- είναι ότι το 54.1% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι τα μέτρα της κυβέρνησης προσφέρουν σχεδόν μηδαμινή βοήθεια. Ενισχύεται έτσι η επίσημη θέση του Επιμελητηρίου μας ότι πλέον πρέπει να δούμε με ψυχραιμία και τη λήψη άλλων μέτρων, πέρα από αυτά που ισχύουν σήμερα και που είναι κυρίως επιδοματικού χαρακτήρα. Τα νέα μέτρα θα πρέπει να εφαρμοστούν με στόχο τη μείωση των τιμών, τόσο σε ενέργεια όσο και σε βασικά αγαθά και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα και του ΦΠΑ σε συγκεκριμένα προϊόντα».

Δείτε αναλυτικά την έρευνα

Videos

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 9
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 9

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 6
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 6

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 4
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 4

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 2
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 2

    • Watch Video

Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.
Ok