Κικίλιας: Συγκριτικό μας πλεονέκτημα η φιλοξενία

Σάββατο, 19 Νοεμβρίου 2022 13:28
Κικίλιας: Συγκριτικό μας πλεονέκτημα η φιλοξενία

Τον κομβικό ρόλο του τουρισμού στην ελληνική οικονομία ανέδειξε ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος εγκαινίασε τις εκθέσεις «Philoxenia», «Hotelia» και «Real Estate Expo North» στο Διεθνές Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι 8 στις 10 επενδύσεις που έγιναν στην Ελλάδα φέτος προέρχονται από τον τουριστικό κλάδο και 1 στα 4 ευρώ στην ελληνική οικονομία προέρχονται άμεσα ή έμμεσα από τον τουρισμό. Όπως ανέφερε, η βαριά βιομηχανία της χώρας, στην οποία απασχολούνται εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, εμπλέκει τον αγροτικό τομέα, με τα προϊόντα που καταναλώνονται στα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία, τις υπηρεσίες του εμπορικού κόσμου και τον κατασκευαστικό τομέα.

Ο υπουργός Τουρισμού τόνισε ότι η ελληνική φιλοξενία, γνωστή από τα αρχαία χρόνια, αποτελεί συγκριτικό μας πλεονέκτημα. «Είναι ανώτερο αίσθημα. Τον ξένο, τον κατατρεγμένο, αυτόν που δεν ξέρεις, που τον φιλοξενείς, που τον φέρνεις σπίτι σου, στη χώρα σου, άρα και τον ταξιδιώτη και τον τουρίστα, που τον φροντίζεις, του δίνεις ένα κρεβάτι να κοιμηθεί, φαγητό να φάει, κάτι να πιεί και τον ξεπροβοδίζεις μετά από κάποιο χρονικό διάστημα να συνεχίσει, αυτό το έχουμε βαθιά μέσα μας ως Έλληνες. Θεωρώ ότι είναι συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι όλων των άλλων, σε μια ευγενή άμιλλα για το κομμάτι της τουριστικής πίτας. Αυτό δε θα το χάσουμε ποτέ, όπως και τα παραδοσιακά μας στοιχεία. Είναι αυτός ο λόγος για τον οποίο οι ξένοι, ταξιδιώτες και τουρίστες ακόμη και πολύ υψηλού επιπέδου έρχονται στη χώρα», πρόσθεσε.

Επισήμανε, εξάλλου, ότι η Ελλάδα είναι ένα από τα πέντε κορυφαία brand στον κόσμο και ευχαρίστησε τους εμπλεκόμενους στον τουριστικό κλάδο για την προσπάθεια που κατέβαλαν και είχε ως αποτέλεσμα να αλλάξει η εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό. «Με μεγάλη αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση, τώρα μιλάμε για μια χώρα οργανωμένη, δομημένη, η οποία είναι παράδειγμα προς μίμηση» ανέφερε.

Η καλοκαιρινή τουριστική σεζόν έχει στεφθεί από επιτυχία, την οποία έχουν γευθεί πάρα πολλά μέρη της Ελλάδας, όχι μόνο τα νησιά της, επισήμανε σε δηλώσεις της η υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη. Πρόσθεσε, δε, ότι τα κονδύλια στο πρόγραμμα στήριξης εγχώριου τουρισμού ανήλθαν από 32 σε 62 εκατομμύρια ευρώ.

Επισήμανε ότι θα δοθούν πάνω 320 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης για έργα υποδομών, ενώ το υπουργείο θα έχει παρουσία στις σημαντικές εκθέσεις και θα δώσει έμφαση στην τουριστική εκπαίδευση.

Στυλοβάτη της οικονομίας και εθνικό πλούτο χαρακτήρισε τον τουρισμό ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης. Σημείωσε ότι ο τομέας Μακεδονίας-Θράκης του Υπουργείου Εσωτερικών στηρίζει τον τουρισμό με την προώθηση έργων όπως η Ατζέντα 2030 για τη Θεσσαλονίκη, η Συνοριακή Διάβαση Λαιμού στις Πρέσπες, η ενίσχυση της τουριστικής προβολής και η στήριξη επενδυτικών πλάνων μέσα από τον αναπτυξιακό νόμο.

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας υπογράμμισε - σε μαγνητοσκοπημένο του μήνυμα - ότι η οικονομία της φιλοξενίας είναι στην καρδιά της αναπτυξιακής στρατηγικής της Περιφέρειας και συμπλήρωσε ότι το 2022 αυξήθηκε κατά 200% ο τουρισμός κρουαζιέρας και κατά 15% τα έσοδα από Γερμανούς, Άγγλους και Αμερικανούς τουρίστες.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας επισήμανε ότι υπερδιπλασιάστηκε ο μέσος όρος διανυκτερεύσεων στην πόλη (από 1,4 σε 2,9), ενώ η Θεσσαλονίκη από την 70η θέση στον συνεδριακό τουρισμό το 2019 φέτος «σκαρφάλωσε» στην 47η.

Ενθουσιασμένη από την αίσθηση ευφορίας που λαμβάνει στο πλαίσιο των εκθέσεων δήλωσε η πρόεδρος του ΕΟΤ, Άντζελα Γκερέκου, τονίζοντας ότι ο οργανισμός με τα 19 του γραφεία στο εξωτερικό μπορεί να προσφέρει ψηφιακά εργαλεία προβολής σε δήμους και επιχειρήσεις.

Ο επίτιμος πρόξενος της Αρμενίας, που είναι η τιμώμενη χώρα στη φετινή Philoxenia, Άκης Νταγκαζιάν, έκανε λόγο για μια μέρα ορόσημο στις διμερείς σχέσεις, καθώς η Αρμενία γίνεται πρώτη φορά τιμώμενη χώρα σε έκθεση στην Ελλάδα.

Με τη σειρά του ο δήμαρχος Ηρακλείου, Βασίλης Λαμπρινός, υπογράμμισε την ιδιαίτερα τιμητική, όπως είπε, προβολή του Δήμου Ηρακλείου μέσω της Philoxenia, στην οποία φέτος το Ηράκλειο είναι τιμώμενη περιοχή.

Την επιθυμία του να γίνει η Real Estate Expo North θεσμός για τη Θεσσαλονίκη, στην οποία διοργανώνεται φέτος για πρώτη φορά, εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος της RM International, συνδιοργανώτριας της εν λόγω έκθεσης, Κωστής Μοσχονάς. Ο δε πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, Τάσος Τζήκας, έκανε λόγο για μια γιορτή του ελληνικού τουρισμού στη Θεσσαλονίκη, αλλά και για ένα φθινόπωρο γεμάτο εκθέσεις στην πόλη.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση των εγκαινίων απηύθυναν, ακόμη, η τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Νοτοπούλου και ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Αλέξανδρος Θάνος.

Philoxenia και Hotelia έχουν προσελκύσει 335 εκθέτες από 18 χώρες και έχουν υποδεχθεί 115 hosted buyers από 35 χώρες, αλλά και μία επιχειρηματική αποστολή 158 ατόμων από το Ιρακινό Κουρδιστάν, συντονισμένη από το Εμπορικό Επιμελητήριο του Ερμπίλ. Κατά τη διάρκειά τους μάλιστα βρίσκεται σε εξέλιξη ένα πρόγραμμα 3.500 συναντήσεων και πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων. Την ίδια στιγμή περισσότεροι από 50 ξένοι επενδυτές επισκέπτονται τη Real Estate Expo North.

Οι τρεις εκθέσεις συνεχίζονται το Σαββατοκύριακο, με το ακόλουθο ωράριο: Σάββατο 10:00 με 20:00 και Κυριακή 10:00 με 18:00. Το πρωί του Σαββάτου αρχίζουν οι εργασίες και του συνεδρίου της Philoxenia με θέμα τον αθλητικό τουρισμό, στο περίπτερο 14.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Videos

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 9
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 9

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 6
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 6

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 4
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 4

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 2
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 2

    • Watch Video

Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.
Ok