ΗΠΑ: Στο 3,1% ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο

Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου 2024 16:58
ΗΠΑ: Στο 3,1% ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο

Στο 3,1% μειώθηκε ο πληθωρισμός των ΗΠΑ τον Ιανουάριο, διαψεύδοντας τις προσδοκίες των οικονομολόγων για 2,9%, ενώ οριακά πάνω από το αναμενόμενο αυξήθηκε ο δομικός πληθωρισμός.

Η εξέλιξη αυτή, αναμένεται ότι θα βαρύνει στην απόφαση της Fed σχετικά με το πότε θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια, θέτοντας ταυτόχρονα υπό αμφισβήτηση τις προσδοκίες των αγορών για μια πρώτη μείωση τον Μάιο, όπως επισημαίνουν οι FT.

Τόσο οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg όσο και εκείνοι που απάντησαν στη WSJ είχαν προβλέψει ότι ο ετήσιος πληθωρισμός θα έπεφτε τον Ιανουάριο στο 2,9%, από 3,4% τον Δεκέμβριο.

Ο δομικός πληθωρισμός, που βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των αξιωματούχων, διατηρήθηκε στο 3,9% όσο και τον Δεκέμβριο.

Μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των μετοχών των ΗΠΑ υποχώρησαν κατακόρυφα, ενώ οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων εκτοξεύτηκαν υψηλότερα.

Η απόδοση του διετούς ομολόγου, η οποία κινείται παράλληλα με τις προσδοκίες για τα επιτόκια, αυξήθηκε κατά 0,15 ποσοστιαίες μονάδες στο 4,62%.

Η απόδοση του 10ετούς δείκτη αναφοράς αυξήθηκε κατά 0,11 ποσοστιαίες μονάδες.

Η επόμενη συνεδρίαση της Fed έχει προγραμματιστεί για τις 19-20 Μαρτίου, στην οποία θα δημοσιεύσει την τελευταία της έρευνα «dot plot» που δείχνει τις προβλέψεις των αξιωματούχων για τα επιτόκια, τον πληθωρισμό και την ανεργία.

Videos

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 9
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 9

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 6
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 6

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 4
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 4

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 2
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 2

    • Watch Video

Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.
Ok