Τσακαλώτος για φοροδιαφυγή: Στα 170 εκ. ευρώ τα προσδοκώμενα έσοδα

Τρίτη, 17 Απριλίου 2018 09:11

Πολύπλοκο χαρακτήρισε το πρόβλημα της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, τονίζοντας ότι χρειάζεται σύνθετη προσέγγιση και επισημαίνοντας ότι το βασικότερο όλων είναι να υπάρξει βούληση για να λυθεί ένα συστημικό πρόβλημα της κοινωνίας.

Αφορμή ήταν επίκαιρες Ερωτήσεις των βουλευτών Κωνσταντίνου Κατσαφάδου από τη ΝΔ -για τον τρόπο επιλογής των νέων διευθυντών και προϊσταμένων στο ΣΔΟΕ- και του Δημήτρη Κρεμαστινού από το Κίνημα Αλλαγής -για την εφαρμογή του μέτρου του μεταφορικού ισοδύναμου για την Κάρπαθο.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Τσακαλώτος, από το Φεβρουάριο του 2017 μέχρι το Φεβρουάριο του 2018 έγιναν από το ΣΔΟΕ πάνω από 800 φορολογικοί έλεγχοι και περίπου 7.500 παρεμβάσεις, ενώ τα προσδοκώμενα έσοδα υπολογίζονται στα 170 εκατ. ευρώ.

«Δεν μπορεί να μας κατηγορεί η ΝΔ για ενίσχυση της φοροδιαφυγής. Είναι σαν ο Λάκι Λουτσιάνο (Σικελός γκάνγκστερ και πατέρας του οργανωμένου εγκλήματος στις ΗΠΑ) να μας κατηγορεί ότι έχουμε έλλειψη εντιμότητας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα, ο κ. Κατσαφάδος κατηγόρησε μεταξύ άλλων την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ότι «αναδείχθηκε πρωταθλήτρια στους φόρους, ενώ είναι ουραγός στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής».

«Για να λυθεί αυτό το πρόβλημα πρέπει κάθε απασχολούμενος, έμπορος, επαγγελματίας, επιχείρηση, να έχει την πιθανότητα ότι θα γίνει έλεγχος και θα έχει αυστηρές ποινές. Για να φθάσουμε εκεί πρέπει να αλλάξουν πολλά πράγματα. Έχω κάνει την αυτοκριτική μου ότι ήμασταν υπεραισιόδοξοι. Κάναμε αρκετά βήματα, έχουμε όμως πολλά ζητήματα ακόμα να λύσουμε», υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε:

«Συμφωνώ για αυστηρή τιμωρία, όμως η φοροδιαφυγή είναι πολύπλοκη και θέλει σύνθετη προσέγγιση. Το σημαντικό είναι να υπάρξει βούληση. Από τη δική μας κυβέρνηση υπάρχει και αν υπάρξει και από άλλες κυβερνήσεις αυτή η βούληση θα έχουμε λύσει ένα συστημικό πρόβλημα της κοινωνίας».

Απαντώντας στον κ. Κρεμαστινό που ζήτησε να εφαρμοστεί το μεταφορικό ισοδύναμο και για την Κάρπαθο, ο κ. Τσακαλώτος διαβεβαίωσε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι σε αυτό το αναπτυξιακό και περιφερειακό εργαλείο να ενταχθούν όσα περισσότερα νησιά.

«‘Όλα τα σενάρια είναι υπό εξέταση. Η εφαρμογή του μέτρου του μεταφορικού ισοδύναμου θα περιλαμβάνει πάνω από 30 νησιά», ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος.

Ο κ. Τσακαλώτος επιτέθηκε στη ΝΔ κατηγορώντας την ότι δεν μπορεί να ασκεί κριτική στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι ενίσχυσε την φοροδιαφυγή, όταν, όπως είπε, επί 10 χρόνια, επί δικής της διακυβέρνησης, η Ελλάδα είχε έξι ποσοστιαίες μονάδες λιγότερο φόρο σε σχέση με την ΕΕ.

Videos

 • 19th Hydra Meeting 2017 - 9
  • 19th Hydra Meeting 2017 - 9

  • Watch Video

 • 19th Hydra Meeting 2017 - 6
  • 19th Hydra Meeting 2017 - 6

  • Watch Video

 • 19th Hydra Meeting 2017 - 4
  • 19th Hydra Meeting 2017 - 4

  • Watch Video

 • 19th Hydra Meeting 2017 - 2
  • 19th Hydra Meeting 2017 - 2

  • Watch Video

Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.
Ok