Απόφαση για αναδρομικά και στους γιατρούς του ΕΣΥ
Τρίτη, 18 Σεπτεμβρίου 2018 14:26Και οι γιατροί του ΕΣΥ θα συμπεριληφθούν στη ρύθμιση για την καταβολή αναδρομικά αποδοχών που έχουν περικοπεί από το 2012, όπως αποφάσισε η κυβέρνηση σε χθεσινή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στην οποία συμμετείχαν οι αρμόδιοι υπουργοί.
Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας και οι γιατροί θα λάβουν αναδρομικά «με βάση τις σημερινές δημοσιονομικές δυνατότητες». Η απόφαση αυτή έρχεται δέκα ημέρες μετά την εξαγγελία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, σύμφωνα με την οποία θα καταβληθούν αναδρομικά σε δικαστικούς, ένστολους και πανεπιστημιακούς, με βάση σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας περί αντισυνταγματικότητας των περικοπών που είχαν πραγματοποιηθεί σε ειδικά μισθολόγια το 2012.
Η εξαίρεση των γιατρών του ΕΣΥ από τη συγκεκριμένη εξαγγελία, παρά το γεγονός ότι το ΣτΕ έχει κρίνει αντισυνταγματικές και τις περικοπές των δικών τους αποδοχών, είχε προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις, με τους νοσοκομειακούς γιατρούς να κάνουν λόγο για αδικία και άνιση μεταχείριση εις βάρος τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΣτΕ στην απόφασή του, επικαλούμενο το «δημόσιο συμφέρον» και τη «δημοσιονομική κρίση», έκρινε ότι αναδρομικά από το 2012 δικαιούνται μόνο οι τέσσερις γιατροί που είχαν προσφύγει στο Δικαστήριο. Πάντως, χιλιάδες γιατροί ΕΣΥ που ζητούν να λάβουν και αυτοί αναδρομικά από το 2012, έχουν προσβάλει την απόφαση του ΣτΕ με τριτανακοπή, η οποία θα συζητηθεί στις 5 Οκτωβρίου 2018.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
-
Υπουργείο Ανάπτυξης: Ομάδα εργασίας για την προσαύξηση του μέσου επιτοκίου στην καταναλωτική πίστη -
Alpha Bank: Νέα εταιρική ταυτότητα με κεντρικό μήνυμα «Ορίζοντας ένα νέο Μαζί» -
Παγκόσμια πρεμιέρα για το smart #2: Μία νέα εποχή ξεκινά -
Η ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-ΛΙΛΛΥ παρουσίαζει στο Ηράκλειο μια βιωματική δράση ενημέρωσης για την παχυσαρκία -
Fraport Greece: Αύξηση 4,2% στην επιβατική κίνηση των 14 αεροδρομίων τον Σεπτέμβριο -
UnitedHealth: Καθαρά κέρδη 4,11 δισ. δολαρίων το γ΄ τρίμηνο του 2026