Πρόγραμμα “Ambition Zero Carbon” της AstraZeneca

Τρίτη, 11 Φεβρουαρίου 2020 21:13
Πρόγραμμα “Ambition Zero Carbon” της AstraZeneca

Το φιλόδοξο πρόγραμμα Ambition Zero Carbon ύψους $1 δισ. παρουσίασε η AstraZeneca, με στόχο την επίτευξη μηδενικών εκπομπών άνθρακα από τα επιχειρησιακά της κέντρα παγκοσμίως έως το 2025 και τη διασφάλιση αρνητικού αποτυπώματος άνθρακα σε όλο το εύρος της αλυσίδας έως το 2030.

Η στρατηγική της AstraZeneca που παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (World Economic Forum - WEF) στο Νταβός της Ελβετίας, σε συμφωνία με τα δεδομένα της επιστήμης για την κλιματική αλλαγή, επιταχύνει τους υφιστάμενους στόχους της κατά πέντε χρόνια, σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό. Η στρατηγική εστιάζει στο διπλασιασμό της παραγωγικότητας του ενεργειακού τομέα, με τη χρήση ανανεώσιμης ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας, καθώς και τη μετάβαση σε 100% ηλεκτροκίνητα οχήματα.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμα την ανάπτυξη συσκευών εισπνοής επόμενης γενιάς με προωθητικά αέρια που παρουσιάζουν σχεδόν μηδενική επιβάρυνση στο φαινόμενο του θερμοκηπίου (Global Warming Potential - GWP).

Επίσης, στο πλαίσιο της στρατηγικής της AstraZeneca περιλαμβάνεται η πρωτοβουλία “AZ Forest” που αφορά δράσεις αναδάσωσης με την αξιοποίηση 50 εκατομμύριων δέντρων, την επόμενη πενταετία. Τα πρώτα δέντρα θα φυτευτούν στην Αυστραλία, ενώ θα ακολουθήσουν η Γαλλία, η Ινδονησία και άλλες χώρες. Οι δράσεις θα υλοποιηθούν σε συνεργασία με τις εθνικές κυβερνήσεις και την Μ.Κ.Ο “One Tree Planted” που έχει ως αντικείμενο, δράσεις αναδάσωσης σε όλο τον κόσμο. Αυτή η πρωτοβουλία υποστηρίζει την πλατφόρμα που παρουσίασε πρόσφατα το WWF με τίτλο “1T.org – The Champions for a Trillion Trees” (1T.org – Οι πρωταθλητές για ένα τρισεκατομμύριο δέντρα).

«Η κλιματική αλλαγή, αποτελεί μια πιεστική απειλή για τη δημόσια υγεία, το περιβάλλον και τη βιωσιμότητα της παγκόσμιας οικονομίας», δήλωσε ο Pascal Soriot, Διευθύνων Σύμβουλος της AstraZeneca, συμμετέχοντας στη συνάντηση του Συμβουλίου Βιώσιμων Αγορών (Sustainable Markets Council - SMC). Πρόσθεσε ακόμη ότι «από το 2015, έχουμε μειώσει τις εκπομπές άνθρακα από τα επιχειρησιακά μας κέντρα περίπου κατά το ένα τρίτο καθώς και την κατανάλωση νερού κατά το ένα πέμπτο, περίπου. Τώρα όμως έφτασε η στιγμή να δράσουμε με πιο γρήγορους ρυθμούς, εντείνοντας παράλληλα τις προσπάθειές μας. Οι δεσμεύσεις μας στο πλαίσιο του προγράμματος Ambition Zero Carbon, δημιουργούν τις προϋποθέσεις, ώστε να επιταχύνουμε τη μείωση του αποτυπώματος της AstraZeneca στο κλίμα και συμβάλουν σημαντικά στην επίτευξη συνεργασιών παγκοσμίως, με στόχο την αλλαγή πολιτικής».

Η στρατηγική του προγράμματος “Ambition Zero Carbon” επιταχύνει σημαντικά ένα σχέδιο που αναπτύχθηκε το 2015, με αντικείμενο τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα της AstraZeneca. Οι στόχοι του προγράμματος επαληθεύτηκαν σε συμφωνία με τα δεδομένα της επιστήμης για την κλιματική αλλαγή. Για την επίτευξη μηδενικών εκπομπών άνθρακα έως το 2025, η AstraZeneca θα μετατρέψει το 100% της ενεργειακής της κατανάλωσης, με την αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας και τη χρήση κατά 100% ηλεκτροκίνητων οχημάτων στο στόλο της.

Παράλληλα με τις προσπάθειες εξάλειψης των εκπομπών άνθρακα από τα επιχειρησιακά της κέντρα, η AstraZeneca αναγνωρίζει επίσης την άμεση σχέση της αναδάσωσης και του θετικού αντίκτυπου που μπορεί αυτή να έχει στο κλίμα και την ανθρώπινη υγεία. Τα δέντρα απομακρύνουν με φυσικό τρόπο CO2 και διαδραματίζουν πρωταρχικό ρόλο στην αντιμετώπιση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής. Για την υλοποίηση των δράσεων αναδάσωσης που περιλαμβάνουν την δενδροφύτευση 50 εκατομμυρίων δέντρων, την επόμενη πενταετία, η AstraZeneca θα συνεργαστεί με αναγνωρισμένους οργανισμούς και κυβερνήσεις σε πολλές χώρες.

Videos

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 9
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 9

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 6
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 6

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 4
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 4

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 2
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 2

    • Watch Video

Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.
Ok