Gottlieb (Pfizer): Εκτιμά ότι τέλη φθινοπώρου θα εγκριθεί το εμβόλιο για παιδιά 5-11 ετών

Δευτέρα, 30 Αυγούστου 2021 19:14
Gottlieb (Pfizer): Εκτιμά ότι τέλη φθινοπώρου θα εγκριθεί το εμβόλιο για παιδιά 5-11 ετών

Την εκτίμηση ότι η ρυθμιστική αρχή υγείας των ΗΠΑ θα δώσει άδεια για επείγουσα χρήση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech κατά του κορωνοϊού σε παιδιά ηλικίας μεταξύ 5 και 11 ετών στα τέλη του φθινοπώρου ή στις αρχές του χειμώνα, εξέφρασε την Δευτέρα ο Δρ Scott Gottlieb, μέλος του ΔΣ της Pfizer.

Όπως τόνισε, μιλώντας στο CNBC, τα δεδομένα της εταιρείας από τις δοκιμές του εμβολίου σε παιδιά αυτής της ηλικιακής ομάδας "θα πρέπει να είναι διαθέσιμα τον Σεπτέμβριο” και στη συνέχεια θα υποβληθούν στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), κάτι που αναμένεται ότι θα γίνει τον ιδιο μήνα.

«Η αίτηση πιθανότατα δεν θα υποβληθεί πριν τον Οκτώβριο», δήλωσε ο Gottlieb, ο οποίος διετέλεσε επικεφαλής του FDA από το 2017 έως το 2019, ήτοι επί διακυβέρνησης Τραμπ.

«Εάν ο FDA τηρήσει το συνηθισμένο χρονοδιάγραμμά του, όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο εξετάζει αυτές τις αιτήσεις, αναμένεται ότι η αξιολόγηση θα διαρκέσει τέσσερις με έξι εβδομάδες για το ενδεχόμενο έγκρισης για επείγουσα χρήση, ήτοι προς το τέλος του φθινοπώρου, στις αρχές του χειμώνα», σημείωσε ο Gottlieb σε συνέντευξή του στο "Squawk Box".

Σημειώνεται ότι ανάλογο χρονοδιάγραμμα έθεσε και ο επικεφαλής σύμβουλος σε θέματα υγείας του Λευκού Οίκου και κορυφαίος λοιμωξιολόγος των ΗΠΑ, Δρ Άντονι Φάουτσι, προ ημερών στο NBC.

Σημειώνεται ότι το διδοσικό εμβόλιο των Pfizer/BioNTech κατά του κορωνοϊού είναι το μόνο που έχει λάβει προς το παρόν πλήρη έγκριση χρήσης από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (στις 23 Αυγούστου). Ωστόσο, η πλήρης έγκριση που έχει λάβει αφορά την χορήγησή του σε άτομα ηλικίας 16 ετών και άνω. Μπορεί, επίσης, να χορηγηθεί σε παιδιά από 12 έως 15 ετών αλλά στο πλαίσιο της έγκρισής του για επείγουσα χρήση.

Ο Δρ Gottlieb άφησε ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο να επισπευσθεί το παραπάνω χρονοδιάγραμμα εξαιτίας του μεταλλαγμένου στελέχους Δέλτα, που έχει εκτινάξει τον αριθμό των νέων κρουσμάτων στις ΗΠΑ, με τα στοιχεία να δείχνουν ταχεία αύξηση κρουσμάτων και μεταξύ των παιδιών.

Σε ό,τι αφορά τα παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών, ο Δρ Gottlieb δήλωσε ότι τα στοιχεία από τις δοκιμές της Pfizer δεν αναμένεται να υποβληθούν πριν από τον Νοέμβριο, οπότε η έγκριση του εμβολίου για τα πολύ μικρά παιδιά θα έρθει αργότερα.

Μ. Θεοδωρίδου: Άμεσα το «κουδούνι χτυπά» για εμβολιασμό παιδιών και εφήβων

Στο ίδιο περίπου μήκος κύματος και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, η οποία κατά την ενημέρωση για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος κατά της covid-19, αναφέρθηκε στο άνοιγμα των σχολείων και τον εμβολιασμό των παιδιών και εφήβων.

«Άμεσα το "κουδούνι χτυπά" για εμβολιασμό παιδιών και εφήβων», τόνισε ειδικότερα και επεσήμανε:

Τα παιδιά και οι έφηβοι θεωρούνται σημαντικό μέρος των εμβολιαστικών προγραμμάτων για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Παρά το γεγονός ότι η νόσηση είναι σπάνια στα παιδιά, ωστόσο υπάρχουν σοβαροί λόγοι που αποφασίστηκε ο εμβολιασμός των παιδιών.

Επανέλαβε ότι ο εμβολιασμός των παιδιών 12-17 ετών συστήνεται για την προστασία του παιδιού, τη θωράκισή του ώστε να επανέλθει στο σχολείο, για τη μείωση της διασποράς του ιού, καθώς και ότι ο εμβολιασμός μειώνει την πιθανότητα μεταλλάξεων. Σημείωσε ακόμα ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και με σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες και αναφέρθηκε στις ψυχολογικές επιπτώσεις των παιδιών και την επιβάρυνση στην υγεία τους που έχουν οι καραντίνες στα παιδιά.

Ίσως ο εμβολιασμός των παιδιών να παρακινήσει και μεγαλύτερα άτομα να εμβολιαστούν, πρόσθεσε.

Videos

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 9
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 9

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 6
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 6

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 4
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 4

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 2
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 2

    • Watch Video

Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.
Ok