Αδ. Γεωργιάδης: Από 300 ευρώ έως 2.000 ευρώ το κόστος των απογευματινών χειρουργείων

Δευτέρα, 19 Φεβρουαρίου 2024 12:44
Αδ. Γεωργιάδης: Από 300 ευρώ έως 2.000 ευρώ το κόστος των απογευματινών χειρουργείων

Η απόφαση για τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων θα υπογραφεί αμέσως, επισήμανε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, παρουσιάζοντας τα στοιχεία για την οργάνωση και λειτουργία απογευματινών χειρουργείων στα νοσοκομεία του ΕΣΥ.

«Δεν ιδιωτικοποιούμε το ΕΣΥ. Θα είναι κάποιος ανόητος να πιστεύει ότι δεν χρειαζόμαστε το ΕΣΥ. Σκοπός μας είναι η ισχυροποίηση του ΕΣΥ και η ενίσχυση του δημοσίου χαρακτήρα του. Αγαπάμε το ΕΣΥ, γι' αυτό φροντίζουμε και γι' αυτό εργαζόμαστε», ξεκαθάρισε από την αρχή της τοποθέτησής του ο κ. Γεωργιάδης.

Από την αρχή ήταν προτεραιότητα μου τα απογευματινά χειρουργεία, τόνισε ο υπουργός Υγείας και πρόσθεσε: «Εμείς δεν λέμε σήμερα στα νοσοκομεία ότι σε ένα μήνα θα θεσπίσετε απογευματινά χειρουργεία. Εμείς ζητάμε να μας πουν ποιοι μπορούν και ποιοι θέλουν. Την απόφαση θα παίρνουν από κοινού οι κλινικές με την διοίκηση του νοσοκομείου».

Δίνουμε μια επιπλέον διέξοδο σε έναν άνθρωπο που θέλει να πληρώσει ένα λογικό κόστος για να χειρουργηθεί όσο το δυνατόν νωρίτερα, είπε ο Α. Γεωργιάδης και πρόσθεσε: «Δεν νομιμοποιούμε το φακελάκι -όπως λένε κάποιοι- που παραμένει παράνομο και θα εξακολουθήσουμε να το κυνηγάμε».

Θα υπάρχει πλαφόν στα χρήματα που θα πληρώνει ο ασθενής, η συμμετοχή του θα ξεκινά από 300 ευρώ για απλές επεμβάσεις και θα φτάνουν τα 2.000 ευρώ για βαριά χειρουργεία, όπως επέμβαση καρδιάς. Τα 2.000 ευρώ από τον ασθενή θα είναι το ταβάνι, ενώ όπως ανέφερε ο υπουργός, στον ιδιωτικό τομέα ο ασθενής πληρώνει τα διπλάσια.

Επεσήμανε, δε, ότι τα απογευματινά χειρουργεία θα γίνονται με διαφάνεια, πολύ μικρότερο κόστος από τον ιδιωτικό τομέα και θα δίνεται σημασία στη λεπτομέρεια. «Ο μόνος χώρος που θα πρέπει να αντιπαλεύει τα απογευματινά χειρουργεία είναι τα ιδιωτικά κέντρα, γιατί θα έχει απέναντί του εξαιρετικούς επιστήμονες, οργανωμένα νοσοκομεία και ανταγωνιστικές υπηρεσίες» τόνισε.

Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να καταστήσουμε τη θέση του γιατρού περισσότερο ελκυστική, σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης, προσθέτοντας πως ο αντίλογος από τους γιατρούς είναι να αυξήσουμε τους μισθούς τους. «Ο διπλασιασμός των αμοιβών των γιατρών του ΕΣΥ για να γίνει, θα πρέπει να βάλουμε άλλον έναν ΕΝΦΙΑ. Οι γιατροί θα πρέπει να αυξάνουν τα εισοδήματά τους με νόμιμο τρόπο. Σε αυτό θα συμβάλουν τα απογευματινά χειρουργεία, τα οποία θα εξαλείψουν και τη διαφθορά. Θα δώσουμε στους γιατρούς ένα επιπλέον κίνητρο να έρθουν στο ΕΣΥ», κατέληξε.

Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε και στη λίστα χειρουργείων, η οποία είναι σε ισχύ από την 1η Φεβρουαρίου, αλλά δεν είναι ακόμα σε κοινή θέα, λέγοντας πως: «Σε τρεις μήνες θα δημοσιοποιείται η λίστα ώστε να γνωρίζουν και οι πολίτες με απόλυτη διαφάνεια πόσο χρόνο θα πρέπει να αναμένουν για το τακτικό τους χειρουργείο ανάλογα με το ποια κλινική θα επιλέξουν. Αυτό θα δώσει κίνητρα και στις κλινικές να εργαστούν πιο αποτελεσματικά και με ευγενή άμιλλα».

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, ο μέσος χρόνος αναμονής έπεσε στο 1/3 για τα πρωινά ιατρεία του ΕΣΥ σε σχέση με το πόσο ήταν πριν από 20 χρόνια που θεσπίστηκαν τα απογευματινά ιατρεία. Είπε επίσης ότι οι ίδιες αντιδράσεις υπήρξαν και όταν θεσπίστηκαν τα απογευματινά ιατρεία στο ΕΣΥ.

Ο Υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, τόνισε από την πλευρά του ότι αυτή την στιγμή η λίστα περιλαμβάνει 102.634 άτομα, με τις αναμονές να διαμορφώνονται ως εξής:

- από 1 έως 4 μήνες, σε αναμονή βρίσκονται 44.459 περιστατικά
- από 4 έως 12 μήνες, σε αναμονή βρίσκονται 31.954 περιστατικά
- πάνω από 12 μήνες αναμονής, αντιμετωπίζουν 26.221 περιστατικά

«Στη δεύτερη και την τρίτη κατηγορία έχουμε πολύ περισσότερα περιστατικά να περιμένουν στη Βόρεια Ελλάδα. Έχει όσα περιστατικά έχει η Αττική, με περισσότερο πληθυσμό και περισσότερα νοσοκομεία», τόνισε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι μεγαλύτερες αναμονές αφορούν σε επεμβάσεις καταρράκτη, αρθροπλαστική γόνατος, αρθροπλαστική ισχίου, αμυγδαλεκτομή, ενώ δεν υπάρχει αναμονή για ογκολογικά και επείγοντα περιστατικά.

Όπως τονίστηκε, όσα περιστατικά έχουν αναμονή πάνω από 4 μήνες από την πρωινή λίστα χειρουργείων θα έχουν τη δυνατότητα να μπουν στα απογευματινά χειρουργεία χωρίς επιβάρυνση. Αυτό θα γίνεται, σε συνεννόηση της κλινικής με τις διοικήσεις των νοσοκομείων, με τις αμοιβές να καλύπτονται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Οι επεμβάσεις θα αφορούν σε 6 κατηγορίες, ανάλογα με τη βαρύτητα του προβλήματος υγείας. Για τις μικρές επεμβάσεις η αμοιβή θα είναι 300 ευρώ και για τις πολύ σοβαρές 2.000 ευρώ.

Ειδικότερα, οι αμοιβές θα διαμορφώνονται ως εξής:

- Πολύ μικρές επεμβάσεις - 300 ευρώ
- Μικρές επεμβάσεις - 500 ευρώ
- Μεσαίες επεμβάσεις - 900 ευρώ
- Μεγάλες επεμβάσεις - 1.200 ευρώ
- Βαριές επεμβάσεις - 1.600 ευρώ
- Εξαιρετικά βαριές επεμβάσεις - 2.000 ευρώ

«Η κατηγοριοποίηση έχει γίνει με βάση το πώς οι ασφαλιστικές εταιρείες αποζημιώνουν τον ιδιωτικό τομέα», τόνισε ο Άδωνις Γεωργιάδης. «Συνήθως στον ιδιωτικό τομέα οι ελάχιστες τιμές είναι οι διπλάσιες από αυτές. Η αμοιβή μοιράζεται σε όλα τα μέλη της χειρουργικής ομάδας», διευκρίνισε ο Υφυπουργός Υγείας.

Όσον αφορά στις αμοιβές του εμπλεκόμενου προσωπικού, σε μικρές επεμβάσεις, οι χειρουργοί συντονιστές διευθυντές θα λαμβάνουν 550 ευρώ και οι αναισθησιολόγοι 350, ενώ στις μεγάλες οι χειρουργοί θα λαμβάνουν 750 ευρώ και στις πολύ μεγάλες επεμβάσεις 1.000 ευρώ. Στην περίπτωση των νοσηλευτών, οι αποδοχές θα είναι υψηλότερες από τις αμοιβές στα απογευματινά ιατρεία, που αυτήν τη στιγμή αντιστοιχούν σε 10 ευρώ την ώρα.

Videos

 • 19th Hydra Meeting 2017 - 9
  • 19th Hydra Meeting 2017 - 9

  • Watch Video

 • 19th Hydra Meeting 2017 - 6
  • 19th Hydra Meeting 2017 - 6

  • Watch Video

 • 19th Hydra Meeting 2017 - 4
  • 19th Hydra Meeting 2017 - 4

  • Watch Video

 • 19th Hydra Meeting 2017 - 2
  • 19th Hydra Meeting 2017 - 2

  • Watch Video

Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.
Ok