Κ. Χατζηδάκης: Πρώτη εφαρμογή για την ψηφιακή κάρτα εργασίας σε τράπεζες και σούπερ μάρκετ

Τρίτη, 21 Δεκεμβρίου 2021 17:44
Κ. Χατζηδάκης: Πρώτη εφαρμογή για την ψηφιακή κάρτα εργασίας σε τράπεζες και σούπερ μάρκετ

Η ψηφιακή κάρτα εργασίας θα αντιμετωπίσει το μεγαλύτερο πρόβλημα της αγοράς, που είναι η μαύρη και υποδηλωμένη εργασία, τόνισε ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης και πρόσθεσε ότι το σύστημα θα είναι έτοιμο έως τον Μάρτιο.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3, o Κωστής Χατζηδάκης, είπε ότι στόχος είναι μέχρι τον Ιούνιο, η ψηφιακή κάρτα εργασίας να τεθεί σε εφαρμογή αρχικά σε τράπεζες και σούπερ μάρκετ και στη συνέχεια στη βιομηχανία και τις μικρές επιχειρήσεις. Σημείωσε, μάλιστα, ότι η κάρτα εργασίας εφαρμόζεται σε όλη την Ευρώπη και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Σε ό,τι αφορά τον ΕΦΚΑ, ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι εκεί εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα της δημόσιας διοίκησης και πως το νέο νομοσχέδιο που βρίσκεται στα σκαριά, θα τον μετατρέψει σε έναν σύγχρονο και ευρωπαϊκό φορέα.

Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Πώς θα λειτουργεί

Ειδικότερα, η ψηφιακή κάρτα εργασίας θα είναι συνδεδεμένη online με την «Εργάνη» και θα είναι διαθέσιμη και μέσω κινητού. Το σύστημα θα διαθέτει απεικόνιση όλων των νόμιμων ορίων υπερωριών, ώστε να δημιουργείται ασφάλεια σε εργαζόμενους και εργοδότες, θα διαθέτει κόφτες, ώστε να εμποδίζονται οι παράτυπες δηλώσεις ενώ ο μισθός θα απεικονίζεται και σε επίπεδο ώρας. Η διάταξη για την ψηφιακή κάρτα εργασίας έχει ενταχθεί στο εργασιακό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή.

Η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας θα ξεκινήσει από μεγάλες επιχειρήσεις, που ήδη χρησιμοποιούν συστήματα ωρομέτρησης για τους εργαζόμενους -συνήθως ηλεκτρονικά- και θα επεκταθεί σταδιακά σε όλη την αγορά.

Το σύστημα θα υλοποιηθεί σε τρία βήματα που έχουν ως εξής σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας:

  1. Σε πρώτη φάση, εντός του έτους, οι εργαζόμενοι θα αποκτήσουν ηλεκτρονικά πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες που καταχωρίζονται στο σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» σχετικά με τον εργασιακό τους βίο.
  2. Ως τις αρχές του 2022, θα είναι έτοιμη η «μήτρα» της κάρτας εργασίας, δηλαδή το ηλεκτρονικό σύστημα το οποίο θα υποδέχεται τις πληροφορίες που θα καταχωρούν ψηφιακά εργαζόμενοι και εργοδότες. Παράλληλα, καταργείται μια σειρά γραφειοκρατικών διαδικασιών, με στόχο τη διευκόλυνση εργαζομένων και επιχειρήσεων.
  3. Εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022, θα ξεκινήσει η εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας με παρακολούθηση της πραγματικής απασχόλησης σε συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας.

Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Αλλαγές και χρηματοδότηση

Το εν λόγω σύστημα δημιουργείται, ώστε να υπάρχει δυνατότητα αμοιβαίου ελέγχου της δήλωσης του ωραρίου, της υπερεργασίας, των υπερωριών, κλπ τόσο από τους εργαζόμενους όσο και από τους εργοδότες, με «κόφτες» που θα αποκλείουν τις παράτυπες δηλώσεις.

Έτσι, αποφεύγεται το ενδεχόμενο κατάχρησης από τη μια πλευρά η υποδήλωσης της εργασίας από την άλλη.

Η ψηφιακή κάρτα δεν θα είναι απαραίτητα μια κάρτα σε φυσική μορφή, αλλά μπορεί να είναι μια εφαρμογή στο κινητό και ένα πρόγραμμα στους υπολογιστές της επιχείρησης, διασυνδεδεμένα με το ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ».

Videos

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 9
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 9

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 6
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 6

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 4
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 4

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 2
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 2

    • Watch Video

Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.
Ok