ΣΕΒ: Μην «πυροβολείτε» τις ευέλικτες μορφές εργασίας!

Πέμπτη, 02 Νοεμβρίου 2017 12:19

Με μια τοποθέτηση που αναμένεται να σηκώσει μεγάλο κύμα αντιδράσεων μπαίνει στο πεδίο­ της αντιπαράθεσης για τις νέες μορφές εργασίας ο ΣΕΒ. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου, Θεόδωρο Φέσσα, η επιστροφή στο «καθεστώς εργασιακών ρυθμίσεων που ίσχυε πριν από την κρίση είναι μια ανιστόρητη ουτοπία που δεν έχει καμία σχέση με την οικονομική πραγματικότητα της χώρας μας». Προσθέτει, μάλιστα, ότι η «δύσκαμπτη αγορά εργασίας του 2009 ήταν μέρος του προβλήματος που μας οδήγησε στη χρεοκοπία και όχι μέρος της λύσης. Υποστήριζε μια κλειστή, εσωστρεφή οικονομία, δηλαδή το αντίθετο από αυτό που έχουμε ανάγκη σήμερα. Επιπλέον, ήταν μια αγορά εργασίας που δεν δημιουργούσε καλές θέσεις απασχόλησης για τους μη προνομιούχους, τους νέους, τις γυναίκες και τους outsiders του συστήματος».
Σύμφωνα με τους βιομηχάνους, ο μόνος τρόπος για τη διασφάλιση βιώσιμων θέσεων εργασίας είναι η πορεία των μισθών να συνδέεται και να εξαρτάται από την πορεία των παραγωγικοτήτων. Η διατήρηση και η βελτίωση της παραγωγικότητας της εργασίας (κι όχι μόνο αυτής), είναι η ενδεικνυόμενη στρατηγική επιλογή για τις επιχειρήσεις, τις κυβερνήσεις και τους εργαζόμενους. 
«Οι ευέλικτες μορφές εργασίας δεν είναι ανάθεμα. Είναι αναγκαίο συμπλήρωμα μιας διαρκώς μεταβαλλόμενης αγοράς εργασίας, και συνδέονται με ευκαιρίες για πρόσθετο εισόδημα και νέες θέσεις απασχόλησης σε μια χειμαζόμενη οικονομία και κοινωνία, όπως η Ελληνική. Φυσικά δεν γίνεται να αποτελούν την κύρια δύναμη για τη μείωση της θηριώδους ανεργίας στη χώρα μας, η οποία πρέπει να συμβεί με τη δημιουργία μόνιμων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας σε επενδύσεις υψηλής αξίας στη μεταποίηση και τις νέες τεχνολογίες», τόνισε ο κ. Φέσσας, ενώ προχώρησε ακόμα περισσότε­ρο λέγοντας πως η… μεταφυσική άποψη ότι οι τεκτονι­κές τεχνολογικές αλλαγές δεν αφορούν στην Ελληνική αγορά εργασίας, η οποία μπορεί αμέριμνη να αναπολεί την οργάνωση της εργασίας στα πρότυπα του προηγούμενου αιώνα, είναι μια αυταπάτη.
Υπενθυμίζουμε ότι οι ευέλικτες μορφές εργασίας τείνουν να γίνουν το βασικό μοντέλο εργασιακής απασχόλησης, με μισθούς αναλόγως… ευέλικτους. Προς επίρρωσιν αυτού, να προσθέσουμε ότι σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία του ΕΦΚΑ, το 30% των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα εργάζεται με συμβάσεις μερικής απασχόλησης. Μάλιστα, 554.679 εργαζόμενοι αμείβονται με 395 ευρώ μικτά….
Πάντως, η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, σε συνέντευξή της είπε πως τον Αύγουστο του ’18 θα επανέλθουν σε ισχύ οι δύο βασικές αρχές των συλλογικών­ διαπραγματεύσεων, ενισχύοντας ουσιωδώς τη διαπραγ­ματευτική θέση των εργαζομένων.

Videos

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 9
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 9

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 6
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 6

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 4
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 4

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 2
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 2

    • Watch Video

Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.
Ok