Αντιπαράθεση κορυφής Κόντε και Μακρόν για τη μεταφορά μεταναστών με το Aquarius

Πέμπτη, 14 Ιουνίου 2018 09:45

Κλιμακώνεται η ένταση στις σχέσεις Γαλλίας και Ιταλίας με φόντο την υπόθεση της μεταφοράς των 629 μεταναστών με το πλοίο Aquarius.

Όπως μεταδίδει η Corriere della Sera, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, δεν σκοπεύει να μεταβεί την Παρασκευή στο Παρίσι για την προγραμματισμένη, επίσημη συνάντηση με τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, μετά τις χθεσινές δηλώσεις του, στις οποίες έκανε λόγο για «κυνισμό και ανευθυνότητα της ιταλικής κυβέρνησης», επειδή η χώρα αρνήθηκε να δεχθεί το πλοίο Aquarius στο οποίο επέβαιναν 629 μετανάστες.

Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του κόμματός του La République en marche, Γκαμπριέλ Ατάλ, δήλωσε πως η θέση της Ιταλίας απέναντι στο Aquarius είναι «εμετική».

Σύμφωνα με την εφημερίδα του Μιλάνου, ο Κόντε δήλωσε ότι στη φάση αυτή «δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις» για την πραγματοποίηση του ταξιδιού του στη Γαλλία.

Την περασμένη Κυριακή το πλοίο διάσωσης Aquarius ανακοίνωσε ότι είχε περισυνελλέξει 629 μετανάστες από σωσίβιες λέμβους στη Μεσόγειο, μεταξύ των οποίων 134 παιδιά. Από αυτά, τα 123 ήταν ασυνόδευτα, ενώ στο κατάστρωμα επέβαιναν και επτά έγκυες.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, που ανέλαβε αρμοδιότητες την προηγούμενη εβδομάδα, έδωσε οδηγίες να επιτραπεί ο κατάπλους του "Aquarius" στο ανατολικό λιμάνι της Βαλένθια, μετά την άρνηση της Ιταλίας διά στόματος του νέου υπουργού Εσωτερικών της χώρας, Ματέο Σαλβίνι.

Η Μάλτα επίσης απέρριψε το αίτημα, υποστηρίζοντας πως δεν είχε καμία σχέση με την επιχείρηση διάσωσης.

Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι, προειδοποιεί τώρα πως αν δεν υπάρξουν επίσημες εξηγήσεις από τη Γαλλία για τις χθεσινές δηλώσεις του Μακρόν, θα ήταν προτιμότερο να ακυρωθεί η συνάντηση της Παρασκευής ανάμεσα στο Γάλλο Πρόεδρο και τον Ιταλό Πρωθυπουργό, Τζουζέπε Κόντε. Μιλώντας στη Γερουσία, ο Σαλβίνι κάλεσε τον Εμανουέλ Μακρόν να επιδείξει μεγαλύτερη «γενναιοδωρία» στην υποδοχή των προσφύγων, προσθέτοντας ότι η Γαλλία δεν έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Συγκεκριμένα, ο Σαλβίνι είπε πως η Γαλλία είχε δεσμευθεί να δεχθεί 9.816 μετανάστες που έφθασαν τα τελευταία χρόνια στην Ιταλία, όμως δέχθηκε μόνο 640 και κάλεσε το Γάλλο Πρόεδρο να «περάσει από τα λόγια στις πράξεις και να δώσει ένα σήμα γενναιοδωρίας» υποδεχόμενος τους μετανάστες αυτούς.

«Η ιστορία μας της αλληλεγγύης, της ανθρωπιάς και του εθελοντισμού δεν αξίζουν τέτοια λόγια από εκπροσώπους της γαλλικής κυβέρνησης, οι οποίοι πρέπει να ζητήσουν επίσημα συγγνώμη το ταχύτερο δυνατό», πρόσθεσε ο Σαλβίνι, τονίζοντας πως η Γαλλία επαναπροώθησε στην Ιταλία 10.249 μετανάστες, οι οποίοι είχαν περάσει τα σύνορα από τις αρχές του έτους έως και τα τέλη Μαΐου.

Videos

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 9
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 9

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 6
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 6

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 4
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 4

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 2
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 2

    • Watch Video

Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.
Ok