Γιούνκερ: «Υπάρχει κίνδυνος συγκρούσεων στα Βαλκάνια»
Σάββατο, 06 Οκτωβρίου 2018 12:09Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, προειδοποίησε από τη Βιέννη, όπου βρίσκεται, για κίνδυνο πολέμου στα Βαλκάνια αν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν δώσει ελπίδες ένταξης των χωρών της περιοχής.
«Αν κλέψουμε από τα Βαλκάνια την προοπτική της ένταξης ή αν δοθεί η εντύπωση ότι δεν σοβαρολογούμε, θα βιώσουμε στο τέλος αυτό που ήδη βιώσαμε τη δεκαετία του 1990. Ακόμη είναι μακρύς ο δρόμος μέχρι την ένταξη των βαλκανικών χωρών στην ΕΕ, καθώς η πρόοδός τους είναι ακόμη ανεπαρκής και δεν επιτρέπει να εξεταστεί η ένταξή τους πριν από το 2025 το νωρίτερο», είπε ο κ.Γιούνκερ για να καταλήξει:
«Το έδαφος είναι ακόμη εύφορο για συγκρούσεις στην περιοχή. Πρέπει να φροντίσουμε εντατικά τα δυτικά Βαλκάνια, να βοηθήσουμε όπου χρειάζεται, να προειδοποιήσουμε πριν πάνε στραβά τα πράγματα και να διασφαλίσουμε ότι είναι απολύτως κατανοητό πως όλες οι συνοριακές διενέξεις θα πρέπει να έχουν επιλυθεί πριν από την ένταξη. Δεν πρέπει να εισάγουμε αστάθεια από τα δυτικά Βαλκάνια στην ΕΕ, πρέπει να εξάγουμε σταθερότητα από την ΕΕ στα δυτικά Βαλκάνια», τόνισε.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής εξέφρασε την άποψη ότι η ΕΕ θα μπορούσε να προτείνει στις χώρες της περιοχής «έναν οικονομικό χώρο όπου θα μπορούν εν μέρει να λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο που θα το κάνουν όταν κάποια μέρα γίνουν μέλη».
Η ΕΕ έχει ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Σερβία και το Μαυροβούνιο. Η Αλβανία και η πΓΔΜ είναι σήμερα απλώς υποψήφιες χώρες, ενώ το καθεστώς αυτό ελπίζουν ότι θα πετύχουν κάποια στιγμή η Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Κόσοβο.
Σχετικά Άρθρα
- Κ. Πιερρακάκης: Το δημοψήφισμα ήταν το τέλος των ψευδαισθήσεων και η αρχή του δημοσιονομικού ρεαλισμού
- Ιταλία: Περιφερειακές, δημοτικές εκλογές και δημοψήφισμα, με μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό
- Εσπευσμένα σε νοσοκομείο του Λουξεμβούργου ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ
- Γαλλία: Δημοψήφισμα προετοιμάζει ο Μακρόν για να δώσει τέλος στις διαδηλώσεις
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
-
Eurolife FFH: 10 χρόνια συμμετοχής στην Εθνική Εβδομάδα Εξυπηρέτησης Πελατών -
ΜΙΝΕΤΤΑ Goes Morocco: 80 συνεργάτες σε ένα ταξίδι επιβράβευσης γεμάτο εμπειρίες -
Allianz SE, Εθνική Τράπεζα και Allianz Ελλάδος υπέγραψαν οριστική συμφωνία για μειοψηφική συμμετοχή και στρατηγική συνεργασία bancassurance -
Πέθανε η ηθοποιός Μπέτυ Βαλάση -
Τράπεζα Κύπρου: Παράταση της θητείας του Διευθύνοντος Συμβούλου Πανίκου Νικολάου έως το 2031 -
TAP Air Portugal: Στη Lufthansa το 44,9% με απόφαση της πορτογαλικής κυβέρνησης