Στις φυλακές υψίστης ασφαλείας Μπέλμαρς μεταφέρθηκε ο Ασάνζ

Κυριακή, 14 Απριλίου 2019 12:12

Στις φυλακές υψίστης ασφαλείας του Μπέλμαρς, γνωστές και ως το «βρετανικό Γκουαντάναμο» ή «Γκουαντάναμο Μπέι», μεταφέρθηκε ο ιδρυτής των WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ. Οι φυλακές βρίσκονται στο Λονδίνο και περιγράφονται ως ζοφερό σωφρονιστικό ίδρυμα, καθώς εκεί φυλακίστηκαν πολλοί βάσει του αντιτρομοκρατικού νόμου.

Με χωρητικότητα περίπου 900 ατόμων, εκεί μεταφέρονται κρατούμενοι «που απαιτούν συγκεκριμένες ρυθμίσεις διαχείρισης λόγω του δημόσιου προφίλ τους και του προφίλ τους στα μέσα ενημέρωσης».

Ο Ασάνζ παρέμεινε εννέα ημέρες στη φυλακή Wandsworth το 2010 μετά από την έρευνα σχετικά με τις κατηγορίες σεξουαλικής παρενόχλησης και βιασμού που του είχαν απαγγελθεί στη Σουηδία. 

Ο αρχισυντάκτης των WikiLeaks, Kristinn Hrafnsson, δήλωσε την Παρασκευή ότι ο 47χρονος Ασάνζ είναι άρρωστος, πονάει υπερβολικά στον ώμο και στα δόντια του και θα πρέπει να λάβει επιτέλους ιατρική περίθαλψη. Επίσης, σημείωσε ότι πλέον θα μπορεί να συναντηθεί με τους δικηγόρους του πιο εύκολα απ' ό,τι όταν έμενε στην πρεσβεία, όπου το τελευταίο διάστημα εξαιτίας της διαμάχης με τις αρχές του Ισημερινού είχε απαγορευτεί η είσοδος στους περισσότερους επισκέπτες.

Ο Ασάνζ είχε βρει άσυλο στην πρεσβεία του Ισημερινού από το 2012 για να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία όπου κατηγορείται για βιασμό (αργότερα οι σουηδικές αρχές έβαλαν στο αρχείο τις κατηγορίες σε βάρος του), αλλά και τις ΗΠΑ, όπου του έχει ασκηθεί δίωξη για δημοσιοποίηση απόρρητων κυβερνητικών εγγράφων, μεταξύ των οποίων ορισμένα σχετικά με τον πόλεμο των ΗΠΑ σε Αφγανιστάν και Ιράκ μέσα από τον ενοχλητικό του ιστότοπο.

Ο πρώην πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα του χορήγησε άσυλο. Κι ήταν ο Κορέα ο οποίος καταδίκασε σθεναρά την απόφαση του διαδόχου του, Λένιν Μορένο, να άρει το πολιτικό άσυλο στον Ασάνζ, χαρακτηρίζοντάς τον ως «τον μεγαλύτερο προδότη της ιστορίας του Ισημερινού και της Λατινικής Αμερικής». Η αλήθεια είναι πως τελευταία είχαν χειροτερέψει οι σχέσεις του Ασάνζ με τους οικοδεσπότες του, ενώ του είχε απαγορευθεί και η πρόσβαση στο Διαδίκτυο.

Οι αποκαλύψεις των Wikileaks μέχρι σήμερα ήταν πολλές και σημαντικές, μεταξύ άλλων για τo Γκουαντάναμο (περισσότερα από 100 απόρρητα έγγραφα του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας για το Γκουαντάναμο, το Αμπού Γκράιμπ, αλλά και άλλες φυλακές-κολαστήρια), για την NSA (τα Wikileaks αποκάλυψαν ότι κατασκοπεύει τους παγκόσμιους ηγέτες, όπως η Άνγκελα Μέρκελ, ο Μπαν Κι Μουν, ο Μπερλουσκόνι και οι 3 τελευταίοι Γάλλοι πρόεδροι), αλλά και για την Trafigura (ευρωπαϊκή εταιρεία πετρελαίου που πέταξε παράνομα τοξικά απόβλητα στην Ακτή του Ελεφαντοστού και κατάφερε να κάνει το δικαστήριο να φιμώσει τα διεθνή μέσα) και για το Calbegate (όπου το 2010, το WikiLeaks δίνει στη δημοσιότητα με τη βοήθεια πέντε μεγάλων διεθνών εφημερίδων -The New York Times, The Guardian, Der Spiegel, Le Monde, El Pais- περισσότερα από 250.000 απόρρητα έγγραφα που αποκαλύπτουν τα «παρασκήνια» της αμερικανικής διπλωματίας. Μετά το σκάνδαλο αυτό που έμεινε γνωστό ως Cablegate, ο Τζούλιαν Ασάνζ έγινε ο υπ'αριθμόν ένα δημόσιος εχθρός στις ΗΠΑ).

Πηγές: ΑΡ, ΒΒC

Videos

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 9
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 9

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 6
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 6

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 4
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 4

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 2
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 2

    • Watch Video

Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.
Ok