Tην Ιταλία και το Βατικανό επισκέπτεται ο Πούτιν

Πέμπτη, 04 Ιουλίου 2019 12:22

Επίσκεψη αστραπή στη Ρώμη και το Βατικανό, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο κρίσης των σχέσεων της Ρωσίας με τη Δύση, πραγματοποιεί σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος θα συναντηθεί με τον Ιταλό ομόλογό του Σέρτζο Ματαρέλα, τον πρωθυπουργό, Τζουζέπε Κόντε, και με τους δύο αντιπροέδρους της ιταλικής κυβέρνησης, Ματέο Σαλβίνι και Λουίτζι ντι Μάιο.

Για την επίσκεψη αυτή, σχεδόν ολόκληρο το ιστορικό κέντρο της Ρώμης (συνολικά 50 δρόμοι) έχει αποκλειστεί από την κυκλοφορία.

«Τα οικονομικά ζητήματα θα έχουν προτεραιότητα. Οι εμπορικές ανταλλαγές μας δεν καταφέρνουν να ανέβουν και πάλι στο επίπεδο που ήταν πριν από το 2014» (54 δισ. δολάρια), υπογράμμισε ο σύμβουλος του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσακόφ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την παραμονή της επίσκεψης.

«Εξαιτίας των ευρωπαϊκών κυρώσεων και των δικών μας ανταποδοτικών κυρώσεων, η Ιταλία έχει κατέβει από την 3η-4η θέση στον κατάλογο των οικονομικών εταίρων μας, στην 8η», δήλωσε.

Ο Ρώσος πρόεδρος επιθυμεί να συνομιλήσει με τις ιταλικές αρχές σχετικά με τις σχέσεις Ρωσίας-ΕΕ, τη Συρία, την Ουκρανία, τη Λιβύη, καθώς και για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Η ιταλική κυβέρνηση, που βρίσκεται στην εξουσία εδώ και 13 μήνες, αντιμετωπίζει ευνοϊκά τον Βλάντιμιρ Πούτιν. Ο Ματέο Σαλβίνι, αρχηγός της ακροδεξιάς Λέγκας και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είχε πει πως «άνδρες όπως αυτόν, που έχουν στην καρδιά τους το συμφέρον των πολιτών τους, χρειαζόμαστε δεκάδες στην Ιταλία».

Ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε στην αρχή της θητείας του είχε δηλώσει: «Θα είμαστε αυτοί που θα προωθήσουν μια αναθεώρηση του συστήματος κυρώσεων» που επιβλήθηκαν από την ΕΕ μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία.

Η επίσκεψη του Πούτιν στην Ιταλία πραγματοποιείται ενώ οι σχέσεις ανάμεσα στη Μόσχα και τους Δυτικούς βρίσκονται στο χειρότερο σημείο μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου εξαιτίας των διαφωνιών σχετικά με τη Συρία και την Ουκρανία, υποψιών για ανάμιξη σε εκλογικές αναμετρήσεις και κατηγοριών για κατασκοπεία.

Ο Πούτιν θα συναντήσει στο Βατικανό τον πάπα Φραγκίσκο για να συζητήσουν κυρίως για την «προστασία των χριστιανικών ιερών τόπων στη Συρία». Πρόκειται για την τρίτη συνάντησή τους. Ο πάπας είχε υποδεχθεί για τελευταία φορά τον Ρώσο πρόεδρο τον Ιούνιο του 2015.

Ο Ρώσος πρόεδρος θα γευματίσει με τον Ιταλό πρόεδρο Σέρτζο Ματαρέλα, πριν συναντηθεί με τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε. Μετά την κοινή συνέντευξη Τύπου, Πούτιν και Κόντε θα εκφωνήσουν ομιλίες σ' ένα φόρουμ ρωσο-ιταλικού διαλόγου.

Οι δύο αντιπρόεδροι της ιταλικής κυβέρνησης, Ματέο Σαλβίνι και Λουίτζι ντι Μάιο, καθώς και ο υπουργός Εξωτερικών Έντσο Μοάβερο, θα τους συναντήσουν στη συνέχεια για το επίσημο δείπνο.

Πριν αναχωρήσει το βράδυ από την Ιταλία, ο Πούτιν θα δει επίσης ανεπίσημα τον μεγάλο φίλο του, τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Videos

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 9
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 9

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 6
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 6

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 4
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 4

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 2
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 2

    • Watch Video

Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.
Ok