Εκλογές Βρετανία: Σαρωτική νίκη Τζόνσον - Παραιτείται ο Κόρμπιν

Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου 2019 09:10

Μετά την διαφαινόμενη σαρωτική νίκη των Συντηρητικών του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, οι οποίοι εξασφαλίζουν την πλειοψηφία των εδρών στη Βουλή των Κοινοτήτων, δεν θα υπάρξει δεύτερο δημοψήφισμα· το διαζύγιο της Βρετανίας από την Ευρώπη είναι πλέον αναπόφευκτο.

Με βάση το επίσημο έξιτ πολ, οι Τόρις προβλεπόταν να εξασφαλίσουν 368 έδρες. Με 595 από τις συνολικά 650 έδρες του κοινοβουλίου να έχουν κριθεί, οι Συντηρητικοί εξασφαλίζουν τις 326 μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την καταμέτρηση του ITV.

Με τους Συντηρητικούς έτοιμους να κερδίσουν τη μεγαλύτερη πλειοψηφία τους από το 1987, ο Τζόνσον θα μπορέσει να περάσει από το Κοινοβούλιο τη συμφωνία του για το διαζύγιο, επιτρέποντας στη Βρετανία να αποχωρήσει από την ΕΕ τον ερχόμενο μήνα.

boris johnson twitter

Εργατικοί: Κανείς δεν πίστευε στον Κόρμπιν

Όπως φαίνεται από τις δηλώσεις των στελεχών, κανείς στους Εργατικούς δεν πίστευε σε αυτήν τη νίκη.

«Η αναποφασιστικότητά του αναφορικά με το Brexit έβλαψε το Εργατικό Κόμμα», ανέφερε κορυφαίο στέλεχος του κόμματος, «φωτογραφίζοντας» τις εξελίξεις που θα ακολουθήσουν με τον Τζέρεμι Κόρμπιν στο επίκεντρο.

Το πρόβλημα «είναι ο Κόρμπιν, είναι ο Κόρμπιν. Ο μόνος στόχος για τους σοσιαλιστές είναι μια υπέροχη ήττα. Και τώρα είχαμε ακόμα μια. Και τώρα θα υπάρχουν οι θεωρίες συνωμοσίας. Είναι ο Κόρμπιν. Το ξέραμε στο κοινοβούλιο. Ξέραμε ότι ήταν ανίκανος να κυβερνήσει», υπογράμμισε άλλο μέλος των Εργατικών.

Ακόμα ένας υποψήφιος των Εργατικών, ο Φιλ Γουίλσον, υπογράμμισε πως το να κατηγορήσει κάποιος το Brexit για το αποτέλεσμα είναι ανοησία. Ο Τζέρεμι Κόρμπιν είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα. «Το να ισχυριστεί κανείς οτιδήποτε διαφορετικό είναι παραπλανητικό. Η ηγεσία των Εργατικών πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της».

Στις πρώτες του δηλώσεις μετά την πιθανότατη βαριά ήττα, ο Τζέρεμι Κόρμπιν ανακοίνωσε πως δεν θα ηγηθεί των Εργατικών σε επόμενη εκλογική διαδικασία και ότι παραμένει προσωρινά στην ηγεσία του κόμματος.

Νέο δημοψήφισμα θέλει η Νίκολα Στέρτζον για την ανεξαρτησία της Σκωτίας

Μετά τη συντριπτική νίκη του Σκωτσέζικου Εθνικού Κόμματος (SNP) στις χθεσινές βρετανικές εκλογές, πρέπει να επιτραπεί στη Σκωτία να οργανώσει νέο δημοψήφισμα για τη θέση της στο Ην. Βασίλειο, τόνισε σήμερα η αρχηγός του κόμματος, Νίκολα Στέρτζον.

Με βάση το έξιτ πολ το SNP οδεύει να κερδίσει τις 55 από τις 59 έδρες της Σκωτίας.

«Δόθηκε πλέον εντολή για να προσφερθεί στον λαό της Σκωτίας η δυνατότητα να επιλέξει το μέλλον του», σημείωσε η Στέρτζον σε δηλώσεις της στο Sky News.

«Υπάρχει ξεκάθαρη επιθυμία και ενστερνισμός της ιδέας η Σκωτία δεν πρέπει να καταλήξει με μια κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον και να ξεριζωθεί από την Ευρώπη παρά τη θέλησή της», συνέχισε η Στέρτζον.

«Ο Μπόρις Τζόνσον μπορεί να έχει εντολή να βγάλει την Αγγλία εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλά λέω εμφατικά ότι δεν έχει εντολή να πάρει τη Σκωτία και να τη βγάλει από την ΕΕ. Η Σκωτία πρέπει να έχει δικαίωμα επιλογής για το δικό της μέλλον», επέμεινε.

Σουηδός πρωθυπουργός: Μένει πολύ λίγος χρόνος

«Είναι πολύ καθαρό το αποτέλεσμα -δεν θα έχει αλλάξει το πρωί», τόνισε ο Σουηδός πρωθυπουργός, Στέφαν Λεβέν, σε δημοσιογράφους αποχωρώντας από τον χώρο όπου διεξήχθησαν οι εργασίες της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ. «Σημαίνει ότι θα προχωρήσουμε στον χωρισμό (...). Έχουμε τώρα 11 μήνες μπροστά μας για να κλείσουμε μια συμφωνία. Είναι πολύ μικρό το χρονικό διάστημα», τόνισε ο Λεβέν.

Videos

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 9
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 9

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 6
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 6

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 4
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 4

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 2
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 2

    • Watch Video

Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.
Ok