Γερμανία: Κρίσιμες για CDU και SPD οι εκλογές σε Βάδη - Βυρτεμβέργη και Ρηνανία την Κυριακή

Τετάρτη, 10 Μαρτίου 2021 14:34
Γερμανία: Κρίσιμες για CDU και SPD οι εκλογές σε Βάδη - Βυρτεμβέργη και Ρηνανία την Κυριακή

Δύο κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις, στην Βάδη-Βυρτεμβέργη και στη Ρηνανία - Παλατινάτο, πραγματοποιούνται την Κυριακή, έξι μήνες πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές που θα σημάνουν και την αποχώρηση της Άνγκελα Μέρκελ από την Καγκελαρία και την πολιτική. Το σημαντικότερο ερωτηματικό φαίνεται ότι αφορά την επίδοση του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) υπό τη νέα ηγεσία και υπό το βάρος της διαχείρισης της πανδημίας και των προβλημάτων με τα τεστ και τον εμβολιασμό.

Στην Βάδη-Βυρτεμβέργη το προβάδισμα διατηρεί ο σημερινός Πράσινος Πρωθυπουργός Βίνφριντ Κρέτσμαν, ο οποίος μάλιστα βλέπει τα δημοσκοπικά ποσοστά του να ενισχύονται όσο συρρικνώνονται οι δυνάμεις του κυβερνητικού του εταίρου, της CDU. Η κατάσταση για τους Χριστιανοδημοκράτες επιβαρύνεται επιπλέον από το σκάνδαλο με την προμήθεια μασκών, η αποκάλυψη του οποίου οδήγησε στην παραίτηση του βουλευτή Νίκολας Λέμπελ από το Μανχάιμ (Βάδη - Βυρτεμβέργη). Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου ΙΝSΑ για λογαριασμό της BILD, η υποψήφια του CDU Σουζάνε Άιζενμαν περιορίζεται στο 25% και απειλείται με το χειρότερο ποσοστό όλων των εποχών για το κόμμα της στο κρατίδιο. Οι Πράσινοι βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο 32%. Υπό αυτές τις συνθήκες, θα ήταν εφικτή μια συνέχιση του σημερινού συνασπισμού Πρασίνων - CDU με αποδυναμωμένους τους Χριστιανοδημοκράτες ή μια συμμαχία Πρασίνων - Σοσιαλδημοκρατών (SPD) - Φιλελευθέρων (FDP).

Στην Ρηνανία - Παλατινάτο, την πατρίδα του Χέλμουτ Κολ, κυβερνά ο συνασπισμός SPD - FDP - Πρασίνων, με Πρωθυπουργό την Μαλού Ντράιερ (SPD). Στις μετρήσεις αυτής της περιόδου SPD και CDU συγκεντρώνουν από 30%, με πιθανότερη έκβαση μια νέα κυβέρνηση SPD - FDP - Πρασίνων ή έναν συνασπισμό "Τζαμάικα" (CDU - Πρασίνων - FDP). Και τα δύο σχήματα συγκεντρώνουν δημοσκοπικά από 48%. Το κρατίδιο αποτελεί μια από τις σοβαρότερες ελπίδες των Σοσιαλδημοκρατών να επιδείξουν κάποια δυναμική ενόψει και των εκλογών του Σεπτεμβρίου.

Τα κόμματα της συγκυβέρνησης προσπαθούν το τελευταίο διάστημα να τονίσουν τα τοπικά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των κρατιδιακών εκλογών. Είναι ωστόσο ξεκάθαρο ότι τόσο για το CDU, όπου ο νέος αρχηγός 'Αρμιν Λάσετ εξελέγη με ισχνή πλειοψηφία και επιδιώκει να εμπεδώσει την κυριαρχία του, όσο και για το SPD, το οποίο αδυνατεί τα τελευταία χρόνια να αποφύγει την φθορά που συνοδεύει τον "μικρό" εταίρο, οι δύο αναμετρήσεις θεωρούνται "τεστ" για την στρατηγική που θα ακολουθήσουν σε ομοσπονδιακό επίπεδο ενόψει των εκλογών για την Bundestag.

Οι συνθήκες της πανδημίας αλλάζουν τώρα και τις συνήθειες των ψηφοφόρων, με την επιστολική ψήφο να κερδίζει συνεχώς έδαφος. Στη Βάδη-Βυρτεμβέργη η πρακτική ήταν ήδη δημοφιλής, τώρα όμως την "ανακαλύπτουν" και οι εκλέκτορες στην Ρηνανία - Παλατινάτο. Η πρώτη εκτίμηση αποτελέσματος αναμένεται την Κυριακή στις 18:00 (τοπική ώρα).

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

Videos

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 9
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 9

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 6
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 6

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 4
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 4

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 2
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 2

    • Watch Video

Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.
Ok