Στον δεύτερο γύρο στις 28 Μαΐου θα κριθούν οι προεδρικές εκλογές στην Τουρκία

Δευτέρα, 15 Μαΐου 2023 06:36
Στον δεύτερο γύρο στις 28 Μαΐου θα κριθούν οι προεδρικές εκλογές στην Τουρκία

Στις 28 Μαΐου στο β΄ γύρο θα κριθεί το αποτέλεσμα της αναμέτρησης των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία, καθώς στο 98,4% της ενσωμάτωσης ο Τούρκος πρόεδρος συγκέντρωνε το 49,35% των ψήφων, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο Anadolu.

Την ίδια ώρα, ο αντίπαλός του, ο επικεφαλής του συνδυασμού των κομμάτων της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, άγγιζε το 45%. Η διαφορά μεταξύ των δύο μονομάχων μειώθηκε με εντυπωσιακή ταχύτητα όταν ενσωματώθηκαν στα αποτελέσματα και οι ψήφοι από τις μεγάλες πόλεις, όπως η Κωνσταντινούπολη, η Άγκυρα και η Σμύρνη.

Οι τουρκικές επαρχίες που διαμόρφωσαν αρχικά την εικόνα των αποτελεσμάτων έδωσαν ένα ισχυρό προβάδισμα (σχεδόν 20 ποσοστιαίων μονάδων) στον Ερντογάν, το οποίο κατέρρευσε μετά από λίγες ώρες.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις του Anadolu, στις 04:00, το AKP του Ερντογάν προηγείτο με 49,32%. Το CHP, του Κιλιτσντάρογλου, ακολουθούσε με 35,20%. 

Ο τρίτος προεδρικός υποψήφιος, ο υπερεθνικιστής Σινάν Ογάν, που λαμβάνει ποσοστό 5,24%, πιθανόν να παίξει καταλυτικό ρόλο στον επαναληπτικό γύρο. Ο ίδιος δήλωσε ότι «οι Τούρκοι εθνικιστές και οι Κεμαλιστές παίζουν ρόλο κλειδί σε αυτές τις εκλογές».

Η Μεράλ Ακσενέρ, επικεφαλής του ακροδεξιού «Καλού Κόμματος», του δεύτερου μεγαλύτερου στη συμμαχία της αντιπολίτευσης του Κιλιτσντάρογλου, είπε ότι οι αντίπαλοί τους εργάζονταν για να αλλάξουν την αντίληψη του κοινού σε άλλες εκλογές.

«Αλλά δεν θα το δεχθούμε, γιατί έχουμε δει αυτή την ταινία πολλές φορές στο παρελθόν», πρόσθεσε σε ανάρτησή της η Ακσενέρ, επικρίνοντας τα αποτελέσματα που μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο Anadolu.

«Θα κυνηγήσουμε κάθε ψήφο που δίνει το έθνος μας μέχρι το τέλος», πρόσθεσε η Ακσενέρ. «Είμαστε εδώ μέχρι το πρωί! Μην ανησυχείτε: όλα καλά - ο ήλιος είναι στη θέση του! ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ!».

Στην Κωνσταντινούπολη και την Αγια Σοφιά και όχι στην Άγκυρα, εμφανίστηκε χαμογελαστός και ήρεμος ο απερχόμενος Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην πρώτη του εμφάνιση μετά την έναρξη της καταμέτρησης των αποτελεσμάτων.

Videos

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 9
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 9

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 6
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 6

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 4
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 4

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 2
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 2

    • Watch Video

Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.
Ok