Ισραήλ: Εγκρίθηκε η συμφωνία με την Χαμάς για την Γάζα
Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου 2025 20:22Οι τελευταίες διαφωνίες που εμποδίζουν τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στην Γάζα, έχουν επιλυθεί, ανέφερε την Πέμπτη το Axios, επικαλούμενο ανώνυμο αξιωματούχο των ΗΠΑ και λίγο μετά τα ισραηλινά Μέσα Ενημέρωσης ανέφεραν ότι εφόσον ξεπεράστηκαν τα εμπόδια, το Υπουργικό Συμβούλιο του Ισραήλ θα συνεδριάσει αύριο (Παρασκευή) για να εγκρίνει την συμφωνία.
Στην συνέχεια αμερικανική πηγή ανέφερε επίσης ότι τα εναπομείναντα ζητήματα στη συμφωνία ομηρίας-εκεχειρίας με τη Χαμάς έχουν επιλυθεί και ότι η συμφωνία έχει κλείσει. Η συμφωνία ανακοινώθηκε χθες (Πέμπτη) από τους ηγέτες του Κατάρ και των ΗΠΑ, αλλά το γραφείο του πρωθυπουργού εξέδωσε ανακοίνωση σήμερα το πρωί, κατηγορώντας τη Χαμάς ότι υπαναχώρησε από ορισμένα σημεία της συμφωνίας και δημιούργησε “κρίση” στην ολοκλήρωση της συμφωνίας.
Ο πρόεδρος του κόμματος Shas, Aryeh Deri, ανακοίνωσε επίσης ότι τα εμπόδια που εμποδίζουν την εφαρμογή μιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός με τη Χαμάς έχουν αντιμετωπιστεί.
«Πριν από λίγα λεπτά έλαβα μια τελική ανακοίνωση ότι όλα τα εμπόδια έχουν ξεπεραστεί και η συμφωνία βρίσκεται σε εξέλιξη», δήλωσε ο Ντέρι στο ετήσιο συνέδριο του κόμματός του. «Τώρα ασχολούνται με την τελική τεχνική διατύπωση. Θέλω να συγχαρώ τον πρωθυπουργό Νετανιάχου, είναι υπεύθυνος για τη συμφωνία».
Το Ισραήλ έχει ανακοινώσει ότι καθυστερεί την διεξαγωγή συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου την Πέμπτη για την επικύρωση της κατάπαυσης του πυρός με τη Χαμάς, κατηγορώντας τη μαχητική οργάνωση για την καθυστέρηση. Η εμπλοκή αφορά τις ταυτότητες αρκετών κρατουμένων που η Χαμάς απαιτεί να απελευθερωθούν και αναμένεται να επιλυθεί σύντομα, είχε δηλώσει νωρίτερα Αμερικανός αξιωματούχος.
Δηλώσεις Μπλίνκεν
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν εξέφρασε την πεποίθηση ότι η εφαρμογή της εκεχειρίας στη Γάζα θα ξεκινήσει την Κυριακή. «Είμαι βέβαιος και αναμένω πλήρως ότι η εφαρμογή θα αρχίσει, όπως είπαμε, την Κυριακή», είπε ο Μπλίνκεν σε αποχαιρετιστήρια συνέντευξη Τύπου.
Λέει ότι ο ίδιος και άλλοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, η οποία λήγει τη Δευτέρα, βρίσκονταν σε τηλεφωνική επικοινωνία για να προσπαθήσουν να επιλύσουν ζητήματα της εκεχειρίας που ανακοινώθηκε χθες μέσω της διαμεσολάβησης του Κατάρ.
«Δεν αποτελεί ακριβώς έκπληξη το γεγονός ότι σε μια διαδικασία, σε μια διαπραγμάτευση, που ήταν τόσο δύσκολη και τόσο φορτισμένη, μπορεί να υπάρξει μια εκκρεμότητα. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, τακτοποιούμε αυτή την εκκρεμότητα», δήλωσε ο Μπλίνκεν.
Σχετικά Άρθρα
- Σε πανελλαδική απεργία προχωρούν δάσκαλοι και νηπιαγωγοί στις 21 Οκτωβρίου
- Συντάξεις Νοεμβρίου: Νωρίτερα λόγω 28ης Οκτωβρίου - Πότε θα καταβληθούν
- Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ για την περίοδο 12 έως 16 Οκτωβρίου
- Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την απαγόρευση χρήσης κοινωνικών δικτύων από ανηλίκους κάτω των 15 ετών
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
-
Eurolife FFH: 10 χρόνια συμμετοχής στην Εθνική Εβδομάδα Εξυπηρέτησης Πελατών -
ΜΙΝΕΤΤΑ Goes Morocco: 80 συνεργάτες σε ένα ταξίδι επιβράβευσης γεμάτο εμπειρίες -
Allianz SE, Εθνική Τράπεζα και Allianz Ελλάδος υπέγραψαν οριστική συμφωνία για μειοψηφική συμμετοχή και στρατηγική συνεργασία bancassurance -
Πέθανε η ηθοποιός Μπέτυ Βαλάση -
Τράπεζα Κύπρου: Παράταση της θητείας του Διευθύνοντος Συμβούλου Πανίκου Νικολάου έως το 2031 -
TAP Air Portugal: Στη Lufthansa το 44,9% με απόφαση της πορτογαλικής κυβέρνησης