Κτηματολόγιο: Απογοητευτικά τα στοιχεία από τη μειωμένη συμμετοχή

Τρίτη, 19 Φεβρουαρίου 2019 11:35

Για το Κτηματολόγιο, το οποίο εποπτεύει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η ένεση ρευστότητας ύψους σχεδόν 84 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) προκειμένου να επενδυθούν στην ολοκλήρωσή του, ήρθε πιθανότητα την πιο κατάλληλη στιγμή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος των Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών, Μιχάλης Καλογιαννάκης, η διαδικασία συλλογής δηλώσεων για την κτηματογράφηση του υπόλοιπου 63% της χώρας κυμαίνεται με δραματικά αργούς ρυθμούς.

Τα στοιχεία που προκύπτουν από τη διαδικασία συλλογής δηλώσεων στις περιοχές που ξεκίνησε από τον Νοέμβριο και μετά η διαδικασία κτηματογράφησης, είναι απογοητευτικά.

Ειδικότερα, από τα στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών, Μιχάλης Καλογιαννάκης, για την εξέλιξη της σύνταξης του Εθνικού Κτηματολογίου, το ποσοστό των πολιτών που έχουν εκκινήσει διαδικασία κυμαίνεται από 0,71% μέχρι 10,50%, με τη μέση συμμετοχή να βρίσκεται στο 1,49%.

Η μειωμένη συμμετοχή των ιδιοκτητών στην διαδικασία εντοπίζεται από τους επαγγελματίες του χώρου σε πολλαπλές αιτίες, όπως είναι είναι η οικονομική κατάσταση των πολιτών, η χαμηλή αξία των δηλούμενων ακινήτων, η έλλειψη τίτλων ιδιοκτησίας και η δυσκολία επίκλησης της έκτακτης περιουσίας. Σημαντικό ωστόσο ρόλο στα στοιχεία αυτά έχει παίξει η μη ύπαρξη κεντρικής διαφημιστικής καμπάνιας, η καθυστέρηση λειτουργίας της ηλεκτρονικής εφαρμογής δηλώσεων κτηματολογίου, αλλά και η μη λειτουργία των κεντρικών γραφείων συλλογής δηλώσεων στην Αθήνα (το οποίο αναμένεται να ανοίξει εντός των επόμενων ημερών και της Θεσσαλονίκης που πρόσφατα υποδέχτηκε τους πολίτες).

Μεγάλη απόκλιση αποδεικνύεται μέχρι στιγμής στην κτηματογράφηση του 2008, συγκριτικά με την τρέχουσα. Στα προηγούμενα προγράμματα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Καλογιαννάκης, η τελική συμμετοχή των πολιτών έφτασε από 35,31% έως 130,50%, με μέση συμμετοχή το 71,61%.

Στο ίδιο μοτίβο, η χρήση της ηλεκτρονικής εφαρμογής δηλώσεων κτηματολογίου είναι συγκριτικά αυξημένη σε σχέση με την προηγούμενη. Ειδικότερα, κατά την προηγούμενη εφαρμογή το 2,75% των δηλώσεων που υποβλήθηκαν έγινε με την χρήση της εφαρμογής. Στα νέα προγράμματα, τα ποσοστά φτάνουν από 0,72% μέχρι 20,34%, με το μέσο ποσοστό να είναι στο 6,52%.

Υπενθυμίζεται ότι η τέταρτη γενιά κτηματογράφησης (ΚΤΙΜΑ-16), που βρίσκεται σε εξέλιξη με τη συλλογή δηλώσεων σε 40 περιφερειακές ενότητες από τον περασμένο Νοέμβριο, περιλαμβάνει την κτηματογράφηση 16,5 εκατομμυρίων δικαιωμάτων που αντιστοιχεί στο 63% της συνολικής έκτασης της χώρας, ολοκληρώνοντας σχεδόν στο σύνολό του, το Εθνικό Κτηματολόγιο.

Σε αυτήν την φάση «εκτός» από τη διαδικασία συλλογής στοιχείων μένουν οι περιοχές: από Κυκλάδες τα νησιά Άνδρος, Τήνος, Μύκονος, Πάρος, Νάξος, Σαντορίνη, Μήλος, Κέα, Κύθνος, η Θεσπρωτία, η Κέρκυρα, το Ρέθυμνο, τα Χανιά και το Ηράκλειο (περιοχές Μαλεβιζίου, Ηρακλείου και Χερσονήσου).

Σημειώνεται ότι οι πέντε συμβάσεις που περιλαμβάνουν την κτηματογράφηση των συγκεκριμένων περιοχών δεν έχουν ακόμα υπογραφεί εξαιτίας των ενστάσεων που έχουν υποβάλει οι συμμετέχοντες στο διαγωνισμό. Οι περιοχές αυτές εξαιρέθηκαν με τη σύμφωνη γνώμη των θεσμών από το στόχο ολοκλήρωσης τον Ιούνιο του 2021, καθώς είναι απίθανο να ανατεθούν πριν από το τέλος του έτους και έτσι μετατίθενται για το 2022.

Videos

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 9
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 9

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 6
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 6

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 4
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 4

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 2
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 2

    • Watch Video

Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.
Ok