ΕΕ: Σημαντική πρόοδος για το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη αλλά δεν έχουμε συμφωνήσει ακόμα

Δευτέρα, 11 Μαρτίου 2019 16:36

Την άποψή ότι παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί από την περασμένη εβδομάδα σε ό,τι αφορά το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη, δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία, εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.

«Έχουμε ήδη δημοσιεύσει την προηγούμενη εβδομάδα την έκθεση προόδου η οποία δείχνει πως οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα είναι σε γενικές γραμμές εντός τροχιάς», δήλωσε ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, πρσθέτοντας ότι το βασικό ανοιχτό ζήτημα είναι η νομοθεσία για την προστασία της πρώτης κατοικίας, δηλαδή το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη.

«Από την προηγούμενη εβδομάδα και σε αυτό το σημείο έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος, αλλά δεν είμαστε ακόμα εκεί», κατέληξε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής.

Στην πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα αναφέρθηκε και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, προσερχόμενος στη σημερινή συνεδρίαση.

«Υπάρχει μεγάλη πρόοδος. Θα δούμε αργότερα πού ακριβώς βρισκόμαστε», είπε.

Είναι θετικό το μήνυμα που θέλω να στείλω για την Ελλάδα, τόνισε προσερχόμενος στο Eurogroup ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί.

Είναι ξεκάθαρη η πρόοδος, και ιδιαίτερα στο δημοσιονομικό κομμάτι, με το πρωτογενές πλεόνασμα, σημείωσε.

Όπως είπε, τα περισσότερα προαπαιτούμενα έχουν εκπληρωθεί. Τα υπόλοιπα είναι σε καλό δρόμο και η κουβέντα σήμερα θα επικεντρωθεί σε ένα πράγμα, το νέο πλαίσιο προστασίας για τα νοικοκυριά (που θα αντικαταστήσει το νόμο Κατσέλη). Υπάρχει πρόοδος και σε αυτό, αλλά υπάρχουν πράγματα που πρέπει να ολοκληρωθούν και είμαι αισιόδοξος ότι με καλή πρόθεση και δουλειά τις επόμενες μέρες θα λυθούν όλες οι εκκρεμότητες και θα μπορούμε να εκταμιεύσουμε τα κεφάλαια 1 δισ. από τα ANFAs για την Ελλάδα, στη χειρότερη περίπτωση στο Eurogroup του Απριλίου.

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, τόνισε ότι θα εκτιμηθεί η πρόοδος της Ελλάδας, σημειώνοντας ότι η Κομισιόν είναι θετική. «Με βάση την αναλυτική έκθεση των θεσμών θα αξιολογήσουμε τις δεσμεύσεις και την πρόοδο που έκανε η χώρα στην μεταρρυθμιστική ατζέντα», σημείωσε. «Έχουμε θετικά αισθήματα για το θέμα και θα το αξιολογήσουμε για το εάν θα πάρουμε περαιτέρω αποφάσεις για τα μέτρα ελάφρυνσης χρέους» (σ.σ. εκταμίευση των κερδών από ANFA και SNPs).

Σε ό,τι αφορά το θέμα του ν. Κατσέλη σημείωσε ότι «θα ακούσουμε την πρόοδο που έγινε τις τελευταίες ημέρες». «Περιμένουμε να ακούσουμε που είμαστε, έχουμε την αίσθηση ότι είμαστε πάρα πολύ κοντά. Πρέπει να τονίσω ότι η χώρα βγήκε στις αγορές με 10ετές ομόλογο, αυτό είναι μεγάλη επιτυχία».

Videos

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 9
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 9

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 6
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 6

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 4
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 4

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 2
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 2

    • Watch Video

Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.
Ok