Η Ελλάδα πρώτη στην Ευρώπη σε επενδύσεις ακινήτων στο εξάμηνο

Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου 2019 12:30

Μία πολύ σημαντική πρωτιά στην Ευρώπη κατέγραψε η Ελλάδα το πρώτο εξάμηνο του 2019, στις επενδύσεις σε κατοικίες και εμπορικά ακίνητα, σύμφωνα με την έρευνα της Savills, ενώ αντίθετα η πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών εμφανίζει μειωμένο επενδυτικό όγκο κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2018.

Συνολικά από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Ιούνιο του 2019 επενδύθηκαν πανευρωπαϊκά 111 δισεκατομμύρια ευρώ, μέγεθος που είναι κατά 16% και 2% χαμηλότερο, σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2018 και τον ευρύτερο μέσο όρο του εξεταζόμενου διαστήματος.

Στα 2/3 των ευρωπαϊκών χωρών που εξετάζει η Savills, οι επενδύσεις ήταν χαμηλότερες, συγκριτικά με τις συγκρινόμενες το αντίστοιχο διάστημα του 2018. Ωστόσο, η Ελλάδα ανήκει στο στενό κλαμπ των επτά ευρωπαϊκών κρατών που εμφανίζουν αύξηση επενδύσεων, με το ρυθμό μεταβολής να είναι διπλάσιος, συγκριτικά με τη χώρα που έχει την αμέσως επόμενη υψηλότερη επενδυτική δραστηριότητα. Συγκεκριμένα, η αύξηση των επενδύσεων ανέρχεται σε 120% στην Ελλάδα, 59% στην Τσεχία, 44% στην Ιταλία, 34% στην Ιρλανδία, 42% στη Σουηδία, 8% στη Νορβηγία και 3% στη Γαλλία.

Σύμφωνα με την έρευνα, η Νότια Ευρώπη κατέγραψε το πρώτο εξάμηνο του 2019 αύξηση επενδύσεων σε ποσοστό 9-10%, γεγονός που, κατά τους αναλυτές, σχετίζεται με τις αυξημένες τιμές σε Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία και Γερμανία, τρεις χώρες που ανήκουν στους παραδοσιακούς επενδυτικούς προορισμούς.

Τα γραφεία απορρόφησαν τα υψηλότερα κεφάλαια, αντιπροσωπεύοντας επενδύσεις 44,4 δισ. ευρώ, εξέλιξη που αποδίδεται στην ενίσχυση της απασχόλησης στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και στην αύξηση της ζήτησης για σύγχρονους χώρους. Οι αποδόσεις στα πρώτης κατηγορίας γραφεία διαμορφώνονται σε 4% ή λιγότερο, σχεδόν σε όλες τις ευρωπαϊκές αγορές, με εξαίρεση την Λισσαβόνα (4,25%), τη Βαρσοβία (4,5%), το Μάντσεστερ (4,75%), την Αθήνα (6,25%) και το Βουκουρέστι (7,15%). Οι υψηλές αποδόσεις στην Αθήνα (όπως και στις άλλες ευρωπαϊκές πόλεις) αποτελούν έναν ακόμη λόγο για τον οποίο οι συγκεκριμένες περιοχές λειτουργούν ως "μαγνήτης” για τους επενδυτές.

Στον κλάδο των εμπορικών κέντρων, η Αθήνα, η Βαρσοβία και η Λισσαβόνα είναι οι μοναδικές πόλεις που κατέγραψαν αύξηση αποδόσεων κατά 25 μονάδες βάσης, ετησίως.

Οι αποθηκευτικοί χώροι απορρόφησαν 12,4 δισ. ευρώ (-16% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2018) ή το 11% του συνόλου των επενδύσεων. Στην Ελλάδα, οι αποδόσεις στη συγκεκριμένη κατηγορία ακινήτων εκτιμάται ότι θα μειωθούν, σύμφωνα με τη Savills.

Συνολικά το 2019, η Savills εκτιμά ότι η αξία των επενδύσεων θα διαμορφωθεί σε 241 δισ. ευρώ και θα είναι χαμηλότερη, κατά 18%, συγκριτικά με το 2018. Ώθηση στις επενδύσεις σε real estate παρέχουν τα χαμηλά επιτόκια που αποτελούν τη βάση ελκυστικών αποδόσεων για καλής ποιότητας επαγγελματικούς χώρους. Ωστόσο, η επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας και η εντεινόμενη γεωπολιτική αβεβαιότητα καθιστούν τους επενδυτές περισσότερο προσεκτικούς, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στα θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας και τις τιμές των ακινήτων, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Στη χώρα μας, τα σκήπτρα των επενδύσεων έχουν οι ΑΕΕΑΠ, ενώ φέτος εκτιμάται ότι οι ξένες επενδύσεις θα ανέλθουν σε περίπου 2,5 δισ. ευρώ. Η Prodea Investments, που αποτελεί την μεγαλύτερη ΑΕΕΑΠ με χαρτοφυλάκιο ακινήτων αξίας άνω των 2 δισ. ευρώ, προγραμματίζει επενδύσεις 800 εκατ. ευρώ τα επόμενα χρόνια, ενώ, όπως προκύπτει από μελέτη της εταιρείας, οι εγχώριοι επενδυτές δίνουν το "παρών" στα καλής ποιότητας ακίνητα, με την προσφορά να είναι περιορισμένη και να προέρχεται, ως επί το πλείστον, από την ανακατασκευή κτηρίων.

Πηγή: capital.gr

Videos

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 9
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 9

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 6
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 6

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 4
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 4

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 2
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 2

    • Watch Video

Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.
Ok