ΤΑΙΠΕΔ: Προσδοκά έσοδα «ρεκόρ» ύψους 2,4 δισ. ευρώ για το 2020

Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου 2019 09:37
ΤΑΙΠΕΔ: Προσδοκά έσοδα «ρεκόρ» ύψους 2,4 δισ. ευρώ για το 2020

Έσοδα 2,4 δισ. ευρώ προσδοκά για το 2020 η Διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, από πωλήσεις και παραχωρήσεις εταιρειών και υποδομών του Δημοσίου, με κύρια έμφαση στις ιδιωτικοποιήσεις του «Ελ. Βενιζέλος», των ΔΕΠΑ Υποδομών και Εμπορίας και των ΕΛΠΕ.

Ο πρόεδρος του Ταμείου, Άρης Ξενόφος, και ο διευθύνων σύμβουλος, Ριχάρδος Λαμπίρης, ανέφεραν σε συνάντησή τους με δημοσιογράφους ότι το ακριβές ποσό που θα εισπραχθεί, θα καθοριστεί από την έκβαση των προαναφερθεισών τεσσάρων ιδιωτικοποιήσεων. Ωστόσο, εμφανίστηκαν βέβαιοι πως το 2020 θα είναι μία «χρονιά ρεκόρ» και σίγουρα τα έσοδα θα είναι υψηλότερα από εκείνα των ετών 2018- 2019, ήτοι πάνω από 2 δισ. ευρώ.

Για το εφετινό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, το ΤΑΙΠΕΔ θα έχει ολοκληρώσει μετά τις γιορτές την αξιολόγηση των προτάσεων συμμετοχής των 10 επενδυτικών σχημάτων στο διαγωνισμό πώλησης του 30% του «Ελ. Βενιζέλος». Πηγές αναφέρουν ότι στην επόμενη φάση των δεσμευτικών προσφορών αναμένεται να προκριθούν σχεδόν όλοι οι διεκδικητές. Παράλληλα, σε εξέλιξη είναι η διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση του 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών, με τη σχετική προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος να λήγει στις 14 Φεβρουαρίου 2020. Οι εκτιμήσεις της διοίκησης του Ταμείου είναι πως θα υπάρχει μεγάλη συμμετοχή.

Στο τέλος του Ιανουαρίου θα υπάρξει η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πώληση του 65% της ΔΕΠΑ Εμπορίας (το 35% της εταιρείας ανήκει στα ΕΛΠΕ). Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ταμείο είναι σε διαπραγματεύσεις με τα ΕΛΠΕ ως προς τους όρους, για το ενδεχόμενο πώλησης του 35% στην περίπτωση που η πετρελαϊκή εταιρία δεν αναδειχθεί πλειοδότης του διαγωνισμού. Εξάλλου, τα ΕΛΠΕ αποτελούν και το επόμενο «μεγάλο πωλητήριο», με το Δημόσιο να θέλει να διαθέσει μέρος του 35% των μετοχών τους. Όπως σημείωσαν οι κ. Ξενόφος και Λαμπίρης, δεν προγραμματίζεται άμεσα έξοδος στις αγορές, αλλά το Ταμείο βρίσκεται σε ετοιμότητα ώστε όταν οι συνθήκες κριθούν ιδανικές να προχωρήσει σε πώληση.

Για το επόμενο έτος, επίσης, προγραμματίζονται διαγωνισμοί για την παραχώρηση ή πώληση των λιμανιών Καβάλας, Αλεξανδρούπολης και Ηγουμενίτσας, ενώ στο α΄ εξάμηνο του 2020 αναμένεται ο διαγωνισμός για την Υπόγεια Αποθήκη Αερίου της Καβάλας.

Αναφορικά με το «Ελληνικό», το ΤΑΙΠΕΔ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τη Lamda Development για την κατανομή της κυριότητας και των δικαιωμάτων χρήσης της έκτασης. Εάν ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός του καζίνου, οι εκτιμήσεις θέλουν να εκκινήσουν οι εργασίες στην έκταση του «Ελληνικού» μέσα στο α΄ δίμηνο του 2020.

Ένας ακόμη στόχος της επόμενης χρονιάς είναι να προχωρήσει και η παραχώρηση της Εγνατίας Οδού. Η υποβολή προσφορών είναι προγραμματισμένη για τις 21 Φεβρουαρίου. Ωστόσο, δεν αποκλείεται άλλη μια παράταση στη διαδικασία, καθώς τα προβλήματα είναι πολλά. Μεταξύ αυτών, η λειτουργία των πέντε νέων σταθμών μετωπικών διοδίων, η πιστοποίηση των σηράγγων και των γεφυρών του αυτοκινητοδρόμου, η έλλειψη Σταθμών Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (ΣΕΑ).

Τέλος, όπως ανέφερε ο κ. Ξενόφος, εντός του 2020 το ΤΑΙΠΕΔ θα προχωρήσει σε συνεργασία με το ΙΟΒΕ στην εκπόνηση μελέτης για το «οικονομικό αποτύπωμα» του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων από το 2011 έως και σήμερα. «Στόχος μας είναι να καταγράψουμε την ουσιαστική δουλειά και όχι μόνο το οικονομικό αντάλλαγμα. Το πόσες επενδύσεις σημειώθηκαν, πόσες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν και ποιο ήταν το αποτέλεσμα της κάθε αποκρατικοποίησης στην οικονομία», σημείωσε.

Videos

 • 19th Hydra Meeting 2017 - 9
  • 19th Hydra Meeting 2017 - 9

  • Watch Video

 • 19th Hydra Meeting 2017 - 6
  • 19th Hydra Meeting 2017 - 6

  • Watch Video

 • 19th Hydra Meeting 2017 - 4
  • 19th Hydra Meeting 2017 - 4

  • Watch Video

 • 19th Hydra Meeting 2017 - 2
  • 19th Hydra Meeting 2017 - 2

  • Watch Video

Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.
Ok