Αυξήθηκαν τα διαθέσιμα διαμερίσματα προς ενοικίαση

Τετάρτη, 22 Απριλίου 2020 21:49
Αυξήθηκαν τα διαθέσιμα διαμερίσματα προς ενοικίαση

Σημαντική αύξηση σημειώνεται στην προσφορά διαμερισμάτων προς ενοικίαση τις τελευταίες 30 ημέρες, σύμφωνα με έρευνα του Spitogatos, με τα αστικά κέντρα να διατηρούν την πρωτιά.

Η έρευνα συνέκρινε τον αριθμό διαθέσιμων διαμερισμάτων (stock) προς ενοικίαση στα μέσα Απριλίου σε σχέση με τα μέσα Μαρτίου 2020. Σε κάποιες περιοχές της Αττικής η αύξηση του stock είναι ιδιαίτερα μεγάλη, όπως για παράδειγμα σε Πετράλωνα (44,40%), Νέο Κόσμο, (43,60%), το Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας (30,80%) και τον Πειραιά (27,20%).

Στην υπόλοιπη Ελλάδα, η μεγαλύτερη αύξηση στην προσφορά διαμερισμάτων προς ενοικίαση παρατηρείται στη Λάρισα με ποσοστό 26,6% και ακολουθούν ο Βόλος με αύξηση 23,53%, το Ηράκλειο με 20,3% και η Θεσσαλονίκη με 16,1%.

Μια πιο αναλυτική ματιά στα δεδομένα, αποκαλύπτει ότι τα περισσότερα από τα νέα διαμερίσματα που «βγήκαν» στην αγορά προς ενοικίαση αυτές τις 30 ημέρες, είναι επιπλωμένα ή ανακαινισμένα. Επομένως, η αύξηση του αριθμού των διαθέσιμων ανακαινισμένων ή επιπλωμένων διαμερισμάτων είναι ιδιαίτερα μεγάλη, με τα Πετράλωνα και εδώ να καταγράφουν τη μεγαλύτερη αύξηση με ποσοστό 61,50% και ακολουθεί το Ιστορικό Κέντρο με 37%, η περιοχή του Νέου Κόσμου με 29,20% και το Γκάζι, το Μεταξουργείο και ο Βοτανικός με περίπου 21%. Το γεγονός αυτό συνδέεται και με τη διαφαινόμενη στροφή στις μακροπρόθεσμες μισθώσεις έναντι των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων που καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες, λόγω της πανδημίας και των επιπτώσεών της στον τουρισμό.

 spit.jpg

Ο CEO του Spitogatos, Δημήτρης Μελαχροινός, τοποθετήθηκε σχετικά: «Είναι ακόμα νωρίς για να προχωρήσουμε σε ασφαλείς προβλέψεις για την επίδραση της πανδημίας του COVID-19 στις τιμές και τον αριθμό διαθέσιμων ακινήτων. Ωστόσο η διαφαινόμενη τάση, με βάση τα δεδομένα μας, είναι ξεκάθαρη.

Οι μεταβολές στην προσφορά διαμερισμάτων προς ενοικίαση σε κάποιες περιοχές είναι αξιοσημείωτες – αν και ενδεχομένως να είναι τόσο μεγάλες ποσοστιαία σε κάποιες περιπτώσεις επειδή ξεκίνησαν από χαμηλή βάση. Αναφορικά με τις ζητούμενες τιμές, αν και θεωρητικά η αύξηση της ποσότητας θα φέρει μείωσή τους, αυτό δεν έχει παρατηρηθεί ακόμα με συνέπεια ως προς τις μέσες τιμές.

sp2

Ο συνδυασμός των παλαιότερων διαθέσιμων διαμερισμάτων προς ενοικίαση, των οποίων οι τιμές πιέστηκαν ελαφρώς προς τα κάτω, και της εισροής νέων πιο «ακριβών» διαμερισμάτων στην αγορά που πίεσαν τις τιμές προς τα πάνω, έχει προς το παρόν διατηρήσει τις μέσες ζητούμενες τιμές ενοικίασης χωρίς αξιόλογες μεταβολές. Παράλληλα, παρακολουθούμε προσεκτικά και τις τάσεις της ζήτησης, η οποία ενώ τις πρώτες εβδομάδες της πανδημίας είχε μειωθεί αισθητά, τις τελευταίες εβδομάδες αυξάνεται σταθερά. Αναμένουμε ότι με τη σταδιακή άρση των μέτρων και τη συσσωρευμένη ζήτηση που υπάρχει, θα αρχίσει να κινείται πολύ περισσότερο η αγορά, οπότε οι ζητούμενες τιμές και η αυξημένη προσφορά διαμερισμάτων θα δημιουργήσουν μια νέα ισορροπία».

Ο δείκτης τιμών SPI (Spitogatos Property Index) ενημερώνεται κάθε μήνα και παρουσιάζει την εξέλιξη των ζητούμενων τιμών ανά περιοχή, ενώ διαθέσιμες είναι και οι μέσες τιμές για πωλήσεις και ενοικιάσεις για το Α΄ τρίμηνο του 2020, με σκοπό όλοι οι ενδιαφερόμενοι να έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν την αγορά και να ενημερώνονται ανά πάσα στιγμή για τις τάσεις των προσφερόμενων τιμών ακινήτων στις περιοχές που επιθυμούν.

Videos

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 9
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 9

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 6
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 6

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 4
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 4

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 2
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 2

    • Watch Video

Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.
Ok