Sani Resort: Το καλύτερο «πράσινο» ξενοδοχειακό συγκρότημα στον κόσμο

Κυριακή, 29 Νοεμβρίου 2020 15:17
Sani Resort: Το καλύτερο «πράσινο» ξενοδοχειακό συγκρότημα στον κόσμο

Το Sani Resort αναδείχθηκε πρώτο στην κατηγορία «World's Leading Luxury Green Resort» στα World Travel Awards 2020, τον διακεκριμένο φορέα τουρισμού που επιβραβεύει και τιμάει την αριστεία σε όλους τους τομείς της παγκόσμιας βιομηχανίας ταξιδιών και τουρισμού. Το βραβεία αυτά αναγνωρίζουν το  Sani Resort ως τον κορυφαίο προορισμό στον κόσμο που προσφέρει διακοπές υψηλού επιπέδου με αυστηρή τήρηση κριτηρίων αειφορίας, δηλαδή προστατεύοντας και αναδεικνύοντας το περιβάλλον, τις τοπικές κοινότητες και τον άνθρωπο. Στο πλαίσιο αυτό προστίθενται πλέον και η ασφάλεια που αποτελεί βασική προτεραιότητα για όλους τους πελάτες μας.  

Aυτή η νέα παγκόσμια πρωτιά, έρχεται σε μία χρονιά βαθιάς υγειονομικής και κλιματικής κρίσης με επιπτώσεις που άγγιξαν και αγγίζουν τον άνθρωπο περισσότερο από ποτέ. Παράλληλα οι επιπτώσεις που σχετίζονται με την ραγδαία μείωση της βιοποικιλότητας, της ρύπανση του πλαστικού και των έντονων κλιματολογικών αλλαγών λόγω της κλιματικής κρίσης μας δείχνουν την καταλυτική σημασία που έχει η προστασία του πλανήτη μας ως απαραίτητη συνθήκη για το μέλλον όλων μας. Όλα αυτά αποτελούν έναυσμα στον Όμιλο Sani/Ikos να χτίσει πάνω στην επιτυχημένη, 100% και ασφαλή σεζόν του 2020 και να προχωρήσει δυναμικά σε πιο προηγμένα μέτρα για το 2021, εξασφαλίζοντας ακόμη πιο ασφαλείς διακοπές για τις χιλιάδες ταξιδιωτών που συνεχίζουν να δείχνουν την προτίμησή τους στην ολιστική εμπειρία φιλοξενίας των ξενοδοχείων του Ομίλου.    

Επιπλέον, το βραβείο αυτό αναβαθμίζει την εικόνα του Eλληνικού τουρισμού, ειδικά σε μία κατηγορία τουριστών υψηλών απαιτήσεων που η αειφορία έχει μεγάλη σημασία όταν επιλέγουν τον προορισμό των διακοπών τους. 

Ο θεσμός World Travel Awards αναγνωρίζει τις πιο εξαιρετικές επιχειρήσεις στον τομέα του τουρισμού που αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση και επιβράβευση. Μιλώντας για το σημαντικό αυτό βραβείo η Ελένη Ανδρεάδη, Διευθύντρια Αειφορίας και Κοινωνικής Ευθύνης του Ομίλου Sani/Ikos αναφέρει, «Είναι μεγάλη μας τιμή που τα φετινά World Travel Awards μας έδωσαν το πρώτο βραβείο παγκοσμίως ως «World's Leading Luxury Green Resort» και αποτελούν μία επιβράβευση των προσπαθειών του Ομίλου που και στοχεύει να προσφέρει πολυτελείς διακοπές με καρδιά αειφορίας, με φιλόδοξους μεσοπρόθεσμους στόχους μηδενικού ανθρακικού αποτυπώματος και απορριμμάτων. Η φετινή χρονιά ήταν η δυσκολότερη στον τουρισμό που έχουμε οι περισσότεροι από εμάς γνωρίσει. Δεν ξεχνάμε παράλληλα, όμως, πως οι χρονιές 2020 και 2021 είναι καταλυτικής σημασίας για το μέλλον του πλανήτη μας, την κλιματική κρίση, την εξαφάνιση της βιοποικιλότητας και την ρύπανση του πλαστικού, και παραμένουμε πιστοί στην υπόσχεση μας να προσφέρουμε υψηλού επιπέδου, ασφαλείς διακοπές με όσο το δυνατόν πιο αυστηρά κριτήρια αειφορίας.»

Το βραβευμένο πρόγραμμα Sani Green 
 
Μέσα από το πρόγραμμα Sani Green και μια πληθώρα δράσεων και πρακτικών που αναπτύσσονται στο πλαίσιό του, το Sani Resort έχει υιοθετήσει τις αξίες της αειφορίας εφαρμόζοντας φιλόδοξες και καινοτόμες δράσεις σε τομείς όπως η κλιματική κρίση, τη πλαστική ρύπανση, την ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών και υγρών αποβλήτων, τη διαχείριση ενέργειας όπως και πρωτοβουλιών προστασίας και ανάδειξης της τοπικής βιοποικολότητας. Σε όλα τα παραπάνω συμμετέχουν τόσο το σύνολο των εργαζομένων όσο και οι επισκέπτες με βιωματικές δράσεις όπως το Eco day και καθημερινές περιηγήσεις  στον υγρότοπο, ενώ έμφαση δίνεται στη χρήση τοπικών προϊόντων.
Το εύρος όμως του προγράμματος δε σταματά εδώ. Στα πλαίσια της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης περισσότεροι από 40 οργανισμοί, όπως νοσοκομεία, σχολεία και πολιτιστικοί σύλλογοι, υποστηρίζονται ετησίως σε  θέματα λειτουργίας και ανάπτυξης, δημιουργώντας ένα δίχτυ προστασίας σε επίκαιρα κοινωνικά προβλήματα. Σημείο αναφοράς στην εν λόγω προσέγγιση και τον μελλοντικό σχεδιασμό αποτελούν οι αρχές της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα όπως και οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDG) του ΟΗΕ και περαιτέρω συστάσεις παγκόσμιων οργανισμών. 
 
Στην ενεργειακή διαχείριση η έννοια της αποδοτικότητας είναι κυρίαρχη με σύγχρονο εξοπλισμό υψηλής ενεργειακής απόδοσης σε όλο το εύρος των κτιριακών εγκαταστάσεων. Σημαντικό πρόγραμμα σε εξέλιξη είναι αυτό της διαχείρισης του άνθρακα, στα πλαίσια προγράμματος zero carbon footprint του ομίλου που συμπεριλαμβάνει στρατηγική μείωσης κατανάλωσης, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και προγράμματα αντιστάθμισης άνθρακα.  Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει συντελεστεί μετασχηματισμός της ενεργειακής λειτουργίας βασισμένος στην ηλεκτρική ενέργεια (electrification) ενώ το σύνολο της είναι από ανανεώσιμες πηγές εγγυημένης προέλευσης. Παράλληλα έχει τεθεί ο στόχος το Sani Resort να αποτελέσει την πρώτη ξενοδοχειακή μονάδα με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα στην Ελλάδα.
 
Για τη μείωση του νερού γίνεται πλήρης αξιοποίηση ανακυκλωμένου νερού για πότισμα, ενώ μειωτήρες στις βρύσες περιορίζουν την κατανάλωση χωρίς να θίγεται η ευχαρίστηση του πελάτη. Η παρακολούθηση των καταναλώσεων του νερού και συστηματικές αναλύσεις εξασφαλίζουν τη ποιότητα του σε όλα τα σημεία που χρησιμοποιείται. 
 
Ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης στερεών και υγρών αποβλήτων εφαρμόζεται με κάθε λεπτομέρεια τα τελευταία χρόνια. Κλείνοντας το 2020, καταγράφονται  2.000.000 κιλά απορριμμάτων που ανακυκλώθηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια στις ξενοδοχειακές του εγκαταστάσεις, ενώ έχουν αντικατασταθεί ήδη πλήρως τα πλαστικά μίας χρήσης που περιλαμβάνονται στη λίστα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως και τα περισσότερα επιπλέον πλαστικά μίας χρήσης χρόνια προτού ψηφιστεί και εφαρμοστεί η νομοθεσία το καλοκαίρι του 2021. Το ολοκληρωμένο πρόγραμμα μείωσης, αντικατάστασης και ανακύκλωσης έχει αποτέλεσμα πάνω από 50% των συνολικών απορριμμάτων (οργανικών και μη) να ανακυκλώνεται – και πάνω από 80% των ανακυκλώσιμων - ενώ η μείωση της χρήσης πλαστικών αντικειμένων αγγίζει το 90% σε σύγκριση με το 2013. 
Επιπρόσθετες πρωτοβουλίες όπως η αντικατάσταση των πλαστικών με χάρτινα καλαμάκια και των πλαστικών μπουκαλιών νερού με γυάλινα οδήγησαν σε 8 τόνους λιγότερα πλαστικά απορρίμματα. Αναφορικά με τα πλαστικά μίας χρήσης, η εταιρεία επιδιώκει να πάει ένα βήμα παρακάτω και σε ορίζοντα τετραετίας υπό το πρίσμα της κυκλικής οικονομίας στοχεύει να περιορίσει οποιοδήποτε μη απαραίτητο πλαστικό στο σύνολο της λειτουργίας των ξενοδοχείων. Χαρακτηριστικά αναφέρονται ορισμένες δράσεις που ήδη πραγματοποιούνται, όπως workshop για την πλαστική ρύπανση όπου με 3D printer κατασκευάζονται μπρελόκ από πλαστικά που έχουν συλλεχθεί για ανακύκλωση, ότι σάκοι οικοδομικών υλικών μετατρέπονται σε σάκους για τη συλλογή των πράσινων αποβλήτων από τους κήπους, πως οι πλαστικές σακούλες έχουν απαγορευτεί στα σημεία πωλήσεις εδώ και έξι χρόνια κ.α. 
 
Σε επίπεδο βιοποικιλότητας και σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία συνεχίζει για έβδομη χρονιά ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα για τους υγροτόπους της Σάνης, με στόχο τη διαφύλαξή τους και τη δημιουργία ενός οικολογικού τουριστικού προορισμού με μονοπάτια ορνιθοπαρατήρησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο το 2019 πάνω από 3.400 επισκέπτες ξεναγήθηκαν με τον οικο-ξεναγό ενώ το παραμύθι  «Ερμής, ο Καλαμοκανάς Που Περπατούσε», το οποίο διατίθεται σε επιλεγμένα δωμάτια και προς πώληση. Όλα τα έσοδα από τις πωλήσεις διατίθενται στην Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία. 
 
Με το πρόγραμμα Sani Animal Rescue αδέσποτα ζώα μπορούν να υιοθετηθούν, τα περισσότερα απο πελάτες του Resort, ενώ τα Eco Day Festival, ένα πρόγραμμα βιωματικής μάθησης και στα ανάδειξης των τοπικών προϊόντων και εθίμων της Χαλκιδικής, προσελκύει τουρίστες και τοπικούς κατοίκους. 
 
Τα τελευταία χρόνια το Sani Resort συστήνει τα εκλεκτά προϊόντα της Χαλκιδικής στους πελάτες του μέσα από τα μενού του (το 60% του καταλόγου αφορά τοπικά ή ντόπια προϊόντα), πραγματοποιεί μέσω του οικο- ξεναγού καθημερινό πρόγραμμα στους πελατών γεμάτο επισκέψεις και εκδρομές σε τοπικά μελίσσια, οινοποιεία και φάρμες, ενώ δημιούργησε και τη Land of Grace, μια σειρά αγροτικών προϊόντων, από την περιοχή της Χαλκιδικής και της Κεντρικής Μακεδονίας που έχει κερδίσει τις εντυπώσεις.
 
Στην ετήσια έκθεση βιωσιμότητας του Sani Resort (Μπορείτε να δείτε το Sustainability Report του Sani Resort εδώ) μπορεί κανείς να βρει αναλυτικά τους δείκτες απόδοσης όλων των παραπάνω. Τέλος θα πρέπει να σημειωθεί ότι ξενοδοχειακές μονάδες του Ομίλου έχουν λάβει πληθώρα πιστοποιήσεων σχετικών με το περιβάλλον, την αειφορία και την ασφάλεια τροφίμων, όπως Green Key Certification, Travelife Gold Certification και ISO 14001. 
 
 

Videos

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 9
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 9

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 6
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 6

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 4
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 4

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 2
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 2

    • Watch Video

Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.
Ok