Delfi Analytics: Οι αντοχές της κτηματαγοράς κατά την πανδημία, οδηγός για γρήγορη ανάκαμψη

Πέμπτη, 10 Ιουνίου 2021 11:50
Delfi Analytics: Οι αντοχές της κτηματαγοράς κατά την πανδημία, οδηγός για γρήγορη ανάκαμψη

Η ανθεκτικότητα που επέδειξε η ελληνική αγορά ακινήτων κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, καταδεικνύει πως μπορεί να ανακάμψει με γοργούς ρυθμούς το δεύτερο εξάμηνο του 2021. Σύμφωνα με την έκθεση της Delfi Analytics, Greek Real Estate Market Overview, στην προσπάθεια εξόδου της χώρας από την ύφεση, θα  συμβάλουν και τα πολλά και σημαντικά έργα ανάπτυξης και υποδομών τα οποία προγραμματίζονται, αφού θα δημιουργήσουν νέο επενδυτικό ενδιαφέρον, σε μία περίοδο που οι Άμεσες Ξένες Επενδύσεις θεωρούνται καθοριστικής σημασίας.

Παράλληλα, η αναμενόμενη αύξηση της προσφοράς ακινήτων στην αγορά, λόγω της πρόσφατης επανέναρξης των ηλεκτρονικών δημοπρασιών αναμένεται, εν μέρει, να διαμορφώσει εκ νέου τις εξελίξεις. 

Ιδιαίτερες αντοχές επέδειξαν οι τιμές των ακινήτων, αφού κατά το 2020 συνέχισαν να κινούνται ανοδικά έστω και με περιορισμένους ρυθμούς ενώ για το πρώτο τρίμηνο του 2021 οι τιμές για οικίες αυξήθηκαν κατά 3.5% και για διαμερίσματα κατά 3.6%.

Σε σχέση με τα εμπορικά ακίνητα, οι τιμές παρέμειναν στα ίδια επίπεδα με προηγουμένως. Η Delfi Analytics εκτιμά ότι η εργασία από το σπίτι θα συνεχιστεί και μετά την πανδημία κι αυτό θα επηρεάσει τόσο τους γραφειακούς χώρους όσο και τις οικιστικές μονάδες, από πλευράς σχεδιασμού, απαιτήσεων των αγοραστών και τιμών. Αναμένεται πως αποτέλεσμα αυτής της τάσης θα είναι η αύξηση της ζήτησης για μεγαλύτερα οικιστικά ακίνητα με χώρους που μπορούν να μετατραπούν σε γραφείο, αλλά και για γραφειακά κτίρια τα οποία μπορούν να τροποποιηθούν σχετικά εύκολα και να προσαρμοστούν στις όποιες συνθήκες φέρει η επόμενη μέρα της πανδημίας.  

Όπως σημειώνεται στο report, το 2020 αποτέλεσε ένα δύσκολο έτος για την ελληνική οικονομία, με την ύφεση να ξεπερνά το 8%. Ωστόσο, οι επιπτώσεις στον τομέα των ακινήτων μπορούν να χαρακτηριστούν παροδικές. Ενδεικτικά, η μείωση των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων στον τομέα κατά 39.6% ήταν αναμενόμενη αφού το πάγωμα των επενδύσεων ήταν διεθνές φαινόμενο την χρονιά που πέρασε. Όπως και η μείωση κατά 88.5% των αδειών στα πλαίσια του προγράμματος "Χρυσή Βίζα".

Σ’ αυτό το ιδιαίτερα αρνητικό περιβάλλον, η αύξηση των τιμών των διαμερισμάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αποτέλεσε μία ισχυρή ένδειξη της ανθεκτικότητας της αγοράς. Σε σταθερά επίπεδα παρέμειναν οι τιμές των γραφείων τόσο στην περιοχή της Αθήνας όσο και της Θεσσαλονίκης. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί επίσης το γεγονός πως οι τιμές των εμπορικών ακινήτων, συνέχισαν να αυξάνονται σημαντικά (+9.5%) μέχρι τα μέσα του 2020. Παράλληλα, η αύξηση κατά 8.9% των ιδιωτικών αδειών οικοδομής αποτελεί ένδειξη πως αμέσως μετά το πέρας της αβεβαιότητας θα υλοποιηθεί ένας μεγάλος αριθμός αναπτύξεων που είχαν τεθεί προσωρινά στον πάγο.  

Τέλος, σημειώνεται πως η ψηφιοποίηση των διαδικασιών μεταβίβασης ακινήτων, ως απόρροια των μέτρων αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, θα συμβάλει τα μέγιστα στην ταχεία ανάκαμψη. Τα έμπειρα στελέχη της Delfi Analytics, θεωρούν πως η υλοποίηση μεγάλων αναπτυξιακών έργων, του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, όπως το "Ελληνικό", το υποθαλάσσιο τούνελ το οποίο θα ενώνει Σαλαμίνα - Αττική, η τέταρτη γραμμή του μετρό στην Αθήνα, το κέντρο Καινοτομίας "Πολιτεία", το νέο αεροδρόμιο στο Ηράκλειο και πολλά άλλα, θα συμβάλουν σημαντικά στην άμεση και έμμεση αύξηση του Εγχώριου Ακαθάριστου Προϊόντος της χώρας. 

Για την πλήρη ανάλυση της ελληνικής αγοράς ακινήτων και για το αναλυτικό report πατήστε εδώ 

Videos

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 9
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 9

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 6
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 6

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 4
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 4

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 2
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 2

    • Watch Video

Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.
Ok