Οι νικητές των Ναυτιλιακών Βραβείων 2015

Τρίτη, 08 Δεκεμβρίου 2015 17:44

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε, την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου, η απονομή των… Όσκαρ της Ναυτιλίας, σε μια εκδήλωση, που διοργανώνεται, κάθε χρόνο, από τη βρετανική ναυτιλιακή εφημερίδα Lloyd’s List.

Η εκδήλωση για την απονομή των Ναυτιλιακών Βραβείων 2015 (Lloyd’s List Greek Shipping Awards 2015) έγινε, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας , με την παρουσία του υπουργού Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα, του χρυσού Ολυμπιονίκη και παγκόσμιου πρωταθλητή στην κατηγορία Mistral του serf Νίκου Κακλαμανάκη και πολλών από τις κορυφαίες προσωπικότητες της Ναυτιλίας στην χώρα σε ένα ακροατήριο περίπου 1.200 ατόμων.
Στους νικητές των… φετινών Όσκαρ ήταν οι εταιρείες Neptune (στα πλοία ξηρού φορτίου) για την επέκτασή της στον χώρο των μεταφορών αυτοκινήτων, η θρυλική Olympic Shipping and Management, που δημιούργησε ο Αριστοτέλης Ωνάσης (στον χώρο των δεξαμενόπλοιων) για την «έξυπνη» ανανέωση του στόλου της με τη μετατροπή bulk carriers σε δεξαμενόπλοια.

Τέλος, εταιρεία της χρονιάς στην επιβατηγό ναυτιλία αναδείχθηκε μια μικρή αλλά ιδιαίτερα δυναμική εταιρεία, η Dodekanisos Seaways, που εδώ και 15 χρόνια παρέχει ζωτικής σημασίας συνδέσεις στα Δωδεκάνησα υποστηρίζοντας μια σειρά από μικρά νησιά, που θα μπορούσαν σε διαφορετική περίπτωση να αντιμετωπίσουν την απομόνωση.

Απονεμήθηκαν τα εξής βραβεία:

• Προσωπικότητα της Ελληνικής Ναυτιλίας 2015: Ο Γιώργος Μ. Λογοθέτης, για τον οποίο οι κριτές τόνισαν την προτίμησή του για επενδύσεις στην Ελλάδα, για τις φιλανθρωπικές πρωτοβουλίες του αλλά και από το γεγονός ότι η ναυτιλιακή εταιρεία του Lomar ελέγχει ένα στόλο από 70 πλοία και μέσα στην χρονιά επεκτάθηκε στον χώρο των κοντέϊνερ.
• Newsmaker της Ελληνικής Ναυτιλίας για το 2015: Πρόκειται για ένα από τα δύο βραβεία αποφασίστηκαν όχι από την ελληνική ναυτιλιακή κριτική επιτροπή αλλά απευθείας από τη Lloyd’s List και απονεμήθηκε στον πρόεδρο της Intertanko και διευθύνοντας σύμβουλος της Tsakos Energy Navigation Νικόλα Π. Τσάκο.
• Κοινό βραβείο της Lloyd’s List και του Propeller Club για τη μεγαλύτερη διάρκεια δραστηριότητας: Απονεμήθηκε στον βετεράνο ιδιοκτήτη των εταιρειών «Γλαύκη» και «Κυκλάδες Ναυτιλιακή», Αριστείδη Αλαφούζο.
• Βραβείο Νέας Γενιάς: Απονεμήθηκε, για πρώτη φορά, στην 12ετή ιστορία του θεσμού. Το κέρδισε η κ. Μαρία Αγγελικούση της Angelicoussis Shipping Group.
• Διεθνής Προσωπικότητα της Χρονιάς: Είναι το μοναδικό βραβείο, που δεν αφορά αποκλειστικά Έλληνες. Απονεμήθηκε στο νέο διευθυντή του κυπριακού τμήματος Εμπορικής Ναυτιλίας και πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος του ΙΜΟ, Ανδρέα Χρυσοστόμου.
• Ναυλομεσίτης της Χρονιάς: Το βραβείο κέρδισε, για δεύτερη φορά, η Cass Technava Maritime. Η συγκεκριμένη εταιρεία θεωρείται εξαιρετικά ισχυρή στο χώρο των νέων παραγγελιών αλλά το 2015 διακρίθηκε με πολύ καλές προσφορές στον χώρο των μεταχειρισμένων πλοίων καθώς και την πολύτιμη για τους πελάτες της δραστηριότητα των συναλλαγών πώλησης και επαναμίσθωσης πλοίων.
• Ναυτιλιακός χρηματοδότης της χρονιάς: Το βραβείο κέρδισε η Eurobank.
• Βραβείο «Πειραιάς Διεθνές Ναυτιλιακό Κέντρο»: Το αναγνωρισμένου κύρους βραβείο δόθηκε για πρώτη φορά σε νηογνώμονα και είναι ο Bureau Veritas Hellas για την εντυπωσιακή επέκτασή του τα τελευταία χρόνια.
• Βραβείο Τεχνικού Επιτεύγματος: Το κέρδισε η εδρεύουσα στη Βόρειο Ελλάδα Πρίσμα Ηλεκτρονική (Prisma Electronics) για το κατοχυρωμένο με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας σύστημα απομακρυσμένης παρακολούθησης της κατάστασης (LAROS).
• Βραβείο «Έξυπνων Δεδομένων»: Το βραβείο, αυτό, απονεμήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα και το κέρδισαν στο Danaos Management Consultants και Danaos Shipping Co για το σύστημα απόδοσης των πλοίων τους.
• Βραβείο Εκπαίδευσης και Κατάρτισης 2015: Απονεμήθηκε στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
• Πλοίο της χρονιάς: Παρά το γεγονός ότι ως Πλοίο της Χρονιάς αναδεικνύεται συνήθως σε ένα νέο πλοίο, η επιτροπή άσκησε το δικαίωμά της να αναγνωρίσει ένα κατασκευασμένο το 1943 Liberty. Αρχικά το όνομα του ήταν Arthur Μ Huddell και ήρθε ρυμουλκούμενο στην Ελλάδα το 2008. Μετά από ένα μεγάλο έργο αποκατάστασης το Hellas Liberty βρίσκεται σήμερα αγκυροβολημένο στον Πειραιά ως πλωτό μουσείο.
• Ο Ναυτικός της Χρονιάς: Παραδοσιακά ένα από κορυφαία σημεία της τελετής απονομής των βραβείων, κέρδισε φέτος ο πλοίαρχος Δημήτρης Τσιτσιμελής. Τον Ιανουάριο του 2015, το πλοίο «Master» της εταιρίας Magna Marine Bulker Pansolar άλλαξε πορεία για τη διάσωση στο Μεξικό δύο αλιέων, που είχαν μείνει για τρεις εβδομάδες χωρίς νερό καταμεσής της θάλασσας.

Το Λιμενικό Σώμα και η Frontex κέρδισαν από κοινού το βραβείο για το επίτευγμα στην ασφάλεια ή την προστασία του περιβάλλοντος για τις προσπάθειές τους να προστατεύσουν τη ζωή στο ανατολικό Αιγαίο, καθώς χιλιάδες πρόσφυγες επιχειρούν το επικίνδυνο πέρασμα από την Τουρκία στην Ελλάδα.

Μέχρι στιγμής φέτος το Λιμενικό Σώμα έχει διασώσει πάνω από 93.000 πρόσφυγες, συμπεριλαμβανομένων 16.500 βρέφη και παιδιά, σε περισσότερα από 2.700 αποστολές έρευνας και διάσωσης.

Ο Lani Fortier, παγκόσμιος αναπληρωτής διευθυντής τομέας της Διεθνούς Επιτροπής Προσφύγων, ήταν μεταξύ πολλών άλλων ομιλητών που υπογράμμισαν τον επείγοντα χαρακτήρα της κρίσης των προσφύγων στο Αιγαίο.

Τέλος, ο Ολυμπιονίκης Νίκος Κακλαμανάκης παρουσίασε μια δωρεά εκ μέρους του Lloyd’s List στο ίδρυμα «Αργώ» για παιδιά με ειδικές ανάγκες οικογενειών Ελλήνων ναυτικών.

Την φετινή κριτική επιτροπή της Ναυτικών Βραβείων αποτελούσαν οι: Τάκης Χριστοφίδης, πρόεδρος της Ένωσης Ναυλομεσιτών, Γιάννης Κούστας, πρόεδρος της HELMEPA, Γιώργος Γράτσος, πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Γιάννης Χαλάς, γενικός γραμματέας ΠΝΟ, Νίγκελ Λάουρι, ανταποκριτής στην Αθήνα της εφημερίδας Lloyd’s List, Γιάννης Πλατσιδάκης, πρόεδρος της Intercargo, Χαράλαμπος Σημαντώνης, πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Μικρών Αποστάσεων, Ελένη Θανοπούλου, επικεφαλής του Τμήματος Ναυτιλίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Νικόλας Π. Τσάκος, πρόεδρος της Intertanko και Νικόλας Α. Τσαβλίρης, πρόεδρος του Ινστιτούτου Ναυλομεσιτών.

Πηγή: pireas2day.gr

Videos

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 9
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 9

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 6
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 6

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 4
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 4

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 2
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 2

    • Watch Video

Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.
Ok