Χρήστος Στυλιανίδης: «Φιλοδοξούμε η Θεσσαλονίκη να πρωταγωνιστήσει ως κύριος λιμένας των Βαλκανίων
Τετάρτη, 12 Φεβρουαρίου 2025 15:43Εγκρίθηκε το αναπτυξιακό πρόγραμμα (Master Plan) του λιμένα της Θεσσαλονίκης με τη δημοσίευση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος (ΦΕΚ 18/Α/10.02.2025). Μέσω αυτού εγκρίνεται τόσο το επικαιροποιημένο σχέδιο Master Plan όσο και η απαραίτητη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων,. Με τον τρόπο αυτό, δίδεται η δυνατότητα στην ΟΛΘ Α.Ε να ικανοποιήσει τις υποχρεώσεις της, χωρίς καθυστερήσεις, όπως αυτές προκύπτουν από την σύμβαση παραχώρησης.
Βάσει των όρων της εν λόγω σύμβασης, η ΟΛΘ Α.Ε υποχρεούται να υλοποιήσει επενδύσεις αξίας 180 εκατ. ευρώ, με πρωταγωνιστή το εμβληματικό έργο επέκτασης του 6ου Προβλήτα, μία παρέμβαση που θα πολλαπλασιάσει την δυναμικότητα του λιμένα. Μεταξύ άλλων, το τεχνικό πρόγραμμα της ΟΛΘ Α.Ε περιλαμβάνει το έργο «Αποκατάστασης και Αξιοποίησης των Εγκαταστάσεων του Παλαιού Τελωνειακού Σταθμού», καθώς επίσης έργα βελτίωσης, επισκευής, συντήρησης, αναβάθμισης και ανακατασκευής των υφιστάμενων υποδομών του λιμένα.
Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Χρήστος Στυλιανίδης, δήλωσε σχετικά: «Η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο εγκρίνεται το αναπτυξιακό πρόγραμμα (Master Plan) του λιμένα της Θεσσαλονίκης, αποτελεί ορόσημο για την ιστορία αλλά και το μέλλον του λιμένα της Θεσσαλονίκης. Είναι η εκκίνηση μίας νέας εποχής που προβλέπει επενδύσεις εκατομμυρίων ευρώ, οι οποίες – τα επόμενα χρόνια – αναμένεται να εξασφαλίσουν μία ευοίωνη πορεία για την οικονομία και την απασχόληση των εργαζομένων, τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο. Η Θεσσαλονίκη κατέχει σημαίνοντα ρόλο στην "Θαλάσσια Εγνατία" αλλά και στη χάραξη της Εθνικής Λιμενικής Πολιτικής, όπως αυτή υλοποιείται από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και τη Γενική Γραμματεία Ναυτιλίας και Λιμένων. Φιλοδοξούμε η Θεσσαλονίκη να πρωταγωνιστήσει ως κύριος λιμένας των Βαλκανίων».
Σημειώνεται ότι για την υλοποίηση της σύνθεσης επιστημονικής και διοικητικής διαδικασίας σύνταξης και έκδοσης του εν λόγω Προεδρικού Διατάγματος, συνεργάστηκαν στελέχη από τον λιμένα της Θεσσαλονίκης και το Υπερταμείο (πρώην ΤΑΙΠΕΔ), το οποίο λειτούργησε ως «Αρχή Σχεδιασμού». Η Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ), εξέδωσε τον Φεβρουάριο του 2023 την αρχική έγκριση του σχεδίου Master Plan, ενώ το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) για προέλεγχο τον Αύγουστο του 2024. Ο συντονισμός, η επεξεργασία και η προώθηση όλης της διαδικασίας έγινε από τα στελέχη της Γενικής Γραμματείας Ναυτιλίας και Λιμένων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
Σχετικά Άρθρα
- ΟΛΘ: Καθαρά κέρδη 16,5 εκατ. ευρώ το α΄ εξάμηνο - Στα 58 εκατ. ευρώ ο τζίρος
- Στις 2 Σεπτεμβρίου η παρουσίαση του οικονομικού προγράμματος της ΕΛ.Α.Σ. στη Θεσσαλονίκη
- Δικαίωση ΟΛΘ από την Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων για το Λιμάνι του Βόλου
- Β. Κικίλιας: «Ο 6ος Προβλήτας και η Κρουαζιέρα αλλάζουν τη Θεσσαλονίκη»
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
-
WTW launches RiskAgility Financial Modeler with expanded agentic capabilities -
Blue Carrier 2: Διαβεβαιώσεις για αποζημιώσεις από την Attica Group -
Allstate - September 2026 Monthly Release -
ΔΥΠΑ: Μειώθηκαν κατά 9% οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Σεπτέμβριο 2026 σε ετήσια βάση -
Αύξηση 4,8% στην επιβατική κίνηση στα αεροδρόμια της χώρας το 9μηνο του 2026 -
QIC Study: Most Motorists in Qatar Choose Car Insurance Based on Reputation, Not Price