Ευρεία σύσκεψη στο υπ. Ναυτιλίας για την εφαρμογή του μεταφορικού ισοδυνάμου στα νησιά

Παρασκευή, 13 Απριλίου 2018 09:59

Το σχέδιο νόμου για το μεταφορικό ισοδύναμο εξετάστηκε σε ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Ναυτιλίας με τη συμμετοχή φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης. Το μέτρο πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή από 01/07/2018 αρχικά σε 32 νησιά του Αιγαίου που θα απωλέσουν το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ και το οποίο θα διαμορφωθεί στο 24% -και από 1η Ιανουαρίου 2019 στις υπόλοιπες νησιωτικές περιοχές,

Κατά τη σύσκεψη ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής, τόνισε ότι το μεταφορικό ισοδύναμο είναι ένα μέτρο που ξεκίνησε να συζητείται από τη δεκαετία του '70 και σήμερα αρχίζει να υλοποιείται: «Πριν από μερικούς μήνες θα έλεγε κανείς ότι δεν θα γίνει ποτέ, αλλά αυτή η κυβέρνηση θα το επιχειρήσει και θα είναι σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να γίνουν πράξη η διακηρυγμένη νησιωτική πολιτική της Ευρώπης και η ευρωπαϊκή πολιτική της εδαφικής συνοχής. Είναι ένα δύσκολο μέτρο στην εφαρμογή του και για το λόγο αυτό χρειάζεται και την υποστήριξη των τοπικών κοινωνιών».

Ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός, υπογράμμισε: «Το σχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση είναι καινοτόμο μέτρο και θα προσφέρει πολλά στην αναπτυξιακή προοπτική των νησιών μας, καθώς λαμβάνει υπόψη τις ενδοπεριφερειακές ανισότητες, το βαθμό απομόνωσης κάθε νησιού και τις πραγματικές ανάγκες μετακίνησης των νησιωτών, αποτελώντας έτσι την πρώτη προσπάθεια για την εφαρμογή μιας νησιωτικής πολιτικής που θα απαντά στα πραγματικά προβλήματα των νησιών».

Την πλήρη υποστήριξή τους στο μέτρο και την ιδιαίτερη ικανοποίησή τους προς την ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, εξέφρασαν όλοι οι παριστάμενοι εκπρόσωποι της νησιωτικής Ελλάδας. Ανέφεραν ότι είναι ένα μέτρο που από καιρό περιμένουν οι νησιώτες, που αναμένεται να ενισχύσει την αναπτυξιακή προοπτική των νησιών, που θα κάνει τους νησιώτες να αισθανθούν ότι ανακουφίζονται από το βάρος της απόστασης που τους χωρίζει από την ηπειρωτική Ελλάδα, ένα μέτρο που θα δώσει στα νησιά την αίσθηση ότι το κράτος είναι δίπλα τους.

Κλείνοντας τη συνάντηση, ο κ. Κουρουμπλής τόνισε ότι το υπουργείο υλοποιεί την εντολή του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, να εφαρμοστεί το μέτρο το συντομότερο δυνατό.

«Καταβλήθηκε κάθε προσπάθεια, έγινε ιεράρχηση των αναγκών και έτσι βρέθηκαν χρήματα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία της χώρας», δήλωσε ο κ. Κουρουμπλής. Σημείωσε, όμως, ότι στόχος του υπουργείου είναι το μεταφορικό ισοδύναμο να ενισχυθεί και με ευρωπαϊκούς πόρους.

«Θέλουμε η εδαφική συνοχή και οι σχετικές διακηρύξεις της Ευρώπης να αποκτήσουν σάρκα και οστά, να γίνουν πράξη. Για αυτό και ο στόχος είναι να φέρουμε ευρωπαϊκούς πόρους. Η νησιωτικότητα είναι κρίσιμο μέγεθος, το οποίο ειδικά στο Αιγαίο συνδέεται και με εθνικά ζητήματα», ανέφερε.

Videos

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 9
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 9

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 6
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 6

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 4
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 4

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 2
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 2

    • Watch Video

Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.
Ok