Eurobank: Καθαρά κέρδη €176 εκατ. το α΄ εξάμηνο

Τρίτη, 01 Σεπτεμβρίου 2020 20:31
Eurobank: Καθαρά κέρδη €176 εκατ. το α΄ εξάμηνο

Καθαρά κέρδη ύψους 176 εκατ. ευρώ εμφάνισε το α΄εξάμηνο του έτους η Eurobank, με τον δείκτη συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας να διαμορφώνεται στο 15,5%, αυξημένος κατά 110 μονάδες βάσης στο Β΄ τρίμηνο - Δείκτης CET1 13,0%.

Επίσης, στο α΄ εξάμηνο καταγράφηκαν:

- Ολοκλήρωση των συναλλαγών Cairo & FPS τον Ιούνιο

- Μείωση του δείκτη NPEs κατά 17,5 ποσοστιαίες μονάδες σε ετήσια βάση στο 15,3%, το χαμηλότερο ποσοστό στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα

- Ενίσχυση του δείκτη προβλέψεων προς μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα κατά 610 μονάδες βάσης σε ετήσια βάση σε 60,6%

- Καθαρά κέρδη  €176εκ. το Α΄ εξάμηνο 2020 έναντι €97εκ. την αντίστοιχη περυσινή περίοδο

- Ενίσχυση οργανικών κερδών προ προβλέψεων κατά 8,0% σε ετήσια βάση σε €435εκ.

- Δείκτης κόστους πιστωτικού κινδύνου 1,44% το Α΄ εξάμηνο 2020

- Αύξηση ενήμερων χορηγήσεων κατά €1,3δισ. το Α΄ εξάμηνο 2020

- Αύξηση καταθέσεων κατά €0,3δισ. από το τέλος του 2019

- Βελτίωση του δείκτη χορηγήσεων προς καταθέσεις σε 81,6% από 86,5% ένα χρόνο πριν

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας, Φωκίων Καραβίας, δήλωσε: 

«Η πανδημία συνεχίζει να καθορίζει το οικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα και παγκοσμίως. H εγχώρια οικονομική ανάπτυξη συναρτάται με τις εξελίξεις του Covid-19 και η πιθανότητα ενός μεγαλύτερου αρνητικού αντικτύπου εμφανίζεται αυξημένη.

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του σχεδίου μας για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, εστιάζουμε εξ ολοκλήρου στη χρηματοδότηση της οικονομίας και στη στήριξη των πελατών μας, νοικοκυριών και ιδίως των επιχειρήσεων, ώστε να ξεπεράσουν τη δύσκολη συγκυρία. Παρέχουμε προγράμματα αναστολής πληρωμών και προσφέρουμε ρευστότητα για την κάλυψη της ζήτησης νέων χρηματοδοτήσεων που οφείλεται στην πανδημία. Οι χορηγήσεις ενήμερων επιχειρηματικών δανείων αυξήθηκαν κατά 1,1 δισεκατομμύριο ευρώ το πρώτο εξάμηνο του έτους. Συμμετέχουμε πλήρως στις κρατικές πρωτοβουλίες, όπως το TΕΠΙΧ II και το Πρόγραμμα Εγγυήσεων, και αναμένουμε ότι τα επιχειρηματικά δάνεια, μετά από τυχόν αποπληρωμές, θα αυξηθούν πάνω από 2 δισεκατομμύρια ευρώ για το σύνολο του έτους.

Παρά τις εξωτερικές προκλήσεις, ολοκληρώσαμε τη συμφωνία με την doValue για την FPS και την τιτλοποίηση Cairo, μειώνοντας το ποσοστό των NPEs στο 15% και αποτελώντας σημείο αναφοράς για τον τραπεζικό κλάδο στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με τον ισχυρότερο δείκτη κάλυψης των NPEs, άνω του 60%. Ενισχύσαμε περαιτέρω την κεφαλαιακή μας θέση περισσότερο από εκατό μονάδες βάσης  και ο δείκτης συνολικών κεφαλαίων διαμορφώθηκε στο 15,5%.

Παρά τις αυξημένες προβλέψεις σε σχέση με το πλάνο πριν την εκδήλωση της πανδημίας, η Eurobank αποδεικνύεται ανθεκτική στις νέες προκλήσεις. Τα κέρδη προ προβλέψεων ανήλθαν σε μισό δισεκατομμύριο ευρώ για το πρώτο εξάμηνο του έτους με σταθερά τα επιτοκιακά έσοδα και σημαντική συνεισφορά των εσόδων  από αμοιβές και προμήθειες. Η συμβολή των διεθνών δραστηριοτήτων μας ήταν και πάλι ουσιαστική. Η παρουσία μας στο εξωτερικό αποτελεί βασικό ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα.

Έχοντας αναπτύξει ένα ανθεκτικό επιχειρηματικό μοντέλο και αντιμετωπίσει επιτυχώς το ζήτημα των NPEs, με ενισχυμένη κεφαλαιακή επάρκεια και με σχέδιο για την επέκταση των εργασιών, η Eurobank είναι έτοιμη να αξιοποιήσει στο έπακρο τις ευκαιρίες με την επιστροφή της οικονομίας σε τροχιά ανάπτυξης».

Videos

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 9
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 9

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 6
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 6

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 4
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 4

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 2
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 2

    • Watch Video

Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.
Ok