Alpha Bank: Άνω των 600 εκατ. ευρώ η ζήτηση για το senior preferred ομόλογο - Αλλαγές στη μετοχική σύνθεση

Τρίτη, 06 Δεκεμβρίου 2022 14:09
Alpha Bank: Άνω των 600 εκατ. ευρώ η ζήτηση για το senior preferred ομόλογο - Αλλαγές στη μετοχική σύνθεση

Mεγάλη ανταπόκριση βρίσκει το senior preferred ομόλογο της Alpha Bank, καθώς μέχρι στιγμής τα βιβλία έχουν καλυφθεί δυο φορές και η ζήτηση ξεπερνά τα 600 εκατ. ευρώ. Το αρχικό επιτόκιο έχει τοποθετηθεί στο 8%, ενώ στόχος είναι η άντληση 300 εκατ. ευρώ.

Οι BNP Paribas, Deutsche Bank, Goldman Sachs και Morgan Stanley ως joint bookrunners «τρέχουν» την έκδοση του νέου τίτλου, ο οποίος είναι διάρκειας 4,5 ετών με δυνατότητα ανάκλησης στα 3,5 έτη, και αναμένεται να λάβει αξιολόγηση Ba3 από τη Moody’s και B+ από την S&P, ενώ θα εισαχθεί στην αγορά του Λουξεμβούργου.

Η έκδοση της Alpha γίνεται με την παράλληλα προσφορά της τράπεζας για την επαναγοράς του ομολόγου ύψους 400 εκατ. ευρώ που λήγει στις 14 Φεβρουαρίου 2024 και έχει ημερομηνία ανάκλησης τον Φεβρουάριο του 2023, με κουπόνι 3%.

H Alpha Υπηρεσιών και Συμμετοχών Α.Ε. ανακοινώνει ότι η Alpha Bank, 100% θυγατρική της (εφεξής η «Προτείνουσα»), απηύθυνε στις 5 Δεκεμβρίου 2022 πρόσκληση προς τους κατόχους ομολογιών υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (senior preferred notes) σταθερού επιτοκίου με ρήτρα αναπροσαρμογής (fixed rate reset), εκδόσεως την 14 Δεκεμβρίου 2021 από την Προτείνουσα, συνολικού ύψους Ευρώ 400 εκατ. (ISIN: XS2416958598), για την υποβολή των Ομολογιών προς εξαγορά τοις μετρητοίς από την Προτείνουσα. H Πρόταση υπόκειται στους όρους και τις προϋποθέσεις που περιλαμβάνονται στο πληροφοριακό σημείωμα για την πρόταση με ημερομηνία 5 Δεκεμβρίου 2022.

Η Πρόταση απευθύνεται αποκλειστικά προς επαγγελματίες πελάτες και επιλέξιμους αντισυμβαλλομένους κατά την έννοια, αντίστοιχα, των άρθρων 4 και 30 του Ν. 4514/2018.
Η εξαγορά από την Προτείνουσα των Ομολογιών που υποβάλλονται στο πλαίσιο της Πρότασης, τελεί υπό αιρέσεις, συμπεριλαμβανομένης της επιτυχούς ολοκλήρωσης της έκδοσης από την Προτείνουσα νέας σειράς ομολογιών σε Ευρώ, υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (senior preferred notes) σταθερού επιτοκίου με ρήτρα αναπροσαρμογής (fixed rate reset) (εφεξής οι «Νέες Ομολογίες»), η οποία εξαρτάται από τις κρατούσες συνθήκες στην αγορά.

Η Alpha Bank κατά τη διαδικασία κατανομής των Νέων Ομολογιών αναμένεται να κατανείμει κατά προτεραιότητα Νέες Ομολογίες σε κατόχους Ομολογιών που υποβάλλουν εγκύρως τις Ομολογίες τους προς εξαγορά ή επιβεβαιώνουν δεσμευτικά στην Προτείνουσα ή προς οιονδήποτε από τους Διαχειριστές της Πρότασης (Dealer Manager) την πρόθεσή τους να υποβάλλουν προς εξαγορά τις Ομολογίες στο πλαίσιο της Πρότασης.

Η Πρόταση αποσκοπεί στην αναχρηματοδότηση των Ομολογιών μέσω της έκδοσης των Νέων Ομολογιών και εντάσσεται στο πλαίσιο διαχείρισης των υποχρεώσεων της Alpha Bank για τις Ελάχιστες Απαιτήσεις Ιδίων Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων (Minimum Required Eligible Liabilities – MREL).

Οι Alpha Bank, BNP Paribas, Deutsche Bank Aktiengesellschaft, Goldman Sachs Bank Europe SE και Morgan Stanley Europe SE ενεργούν ως Διαχειριστές της Πρότασης και οι BNP Paribas, Deutsche Bank Aktiengesellschaft, Goldman Sachs Bank Europe SE και Morgan Stanley Europe SE έχουν διορισθεί ως Joint Bookrunners και η Alpha Bank ως Co-Manager της έκδοσης των Νέων Ομολογιών.

Αλλαγές στη μετοχική σύνθεση της Τράπεζας

Εν τω μεταξύ, σήμερα ανακοινώθηκαν αλλαγές στη μετοχική σύνθεση της Alpha Bank.

Ειδικότερα, το ποσοστό του Τζον Πόλσον, με βάση την ανακοίνωση της τράπεζας στο ΧΑ, υποχώρησε κάτω από το 5% και ο επενδυτής δεν αναφέρεται πλέον στους σχετικούς πίνακες.

Ταυτόχρονα, η ολλανδική Reggeborgh, με επικεφαλής τον Χένρι Χόλτερμαν, αύξησε κατά πληροφορίες το ποσοστό της πάνω από το 6% και πλέον είναι ο μεγαλύτερος ιδιώτης μέτοχος της τράπεζας.

Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, καταδεικνύει το ενδιαφέρον του ολλανδικού fund για το συστημικό όμιλο και την προοπτική να κινηθεί για την απόκτηση του 9% της τράπεζας που θα διαθέσει το ΤΧΣ, στο πλαίσιο της αποεπένδυσης του κράτους από τον κλάδο.

Η ανακοίνωση της Alpha Bank στο ΧΑ αναφέρει τα εξής:

Η Alpha Υπηρεσιών & Συμμετοχών (η ‘Εταιρεία’) ενημερώνει, κατ’ εφαρμογή του Ν. 3556/2007, ότι κατόπιν σχετικής γνωστοποίησης του κ. John A. Paulson την 5.12.2022, o τελευταίος κατέχει κατά την 30.11.2022, έμμεσα, μέσω της Paulson & CO INC., 114.061.367 δικαιώματα ψήφου που αντιστοιχούν σε ποσοστό κάτω του 5%, επί του συνόλου δικαιωμάτων ψήφου της Εταιρείας.

Videos

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 9
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 9

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 6
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 6

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 4
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 4

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 2
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 2

    • Watch Video

Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.
Ok