Σε αναστολή διαπραγμάτευσης Credit Suisse, Societe Generale, Monte dei Paschi και UniCredit

Τετάρτη, 15 Μαρτίου 2023 13:53
Σε αναστολή διαπραγμάτευσης Credit Suisse, Societe Generale, Monte dei Paschi και UniCredit

Σε αναστολή διαπραγμάτευσης τέθηκαν από τα ευρωπαϊκά ταμπλό οι μετοχές αρκετών μεγάλων τραπεζικών μετοχών, στη σκιά της νέας κατάρρευσης της Credit Suisse.

Η Societe Generale και οι ιταλικές Monte dei Paschi και UniCredit τέθηκαν σε αναστολή, καθώς οι μετοχές τους βρέθηκαν στο επίκεντρο της βουτιάς.

Πτώση για την Credit Suisse

Nέα πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Credit Suisse σήμερα Τετάρτη, υποχωρώντας 18% στο ελβετικό χρηματιστήριο και φτάνοντας σε νέο χαμηλό ρεκόρ, καθώς ο μεγαλύτερος επενδυτής της δήλωσε ότι δεν μπορούσε να παράσχει στην ελβετική τράπεζα περισσότερη οικονομική βοήθεια.

«Δεν μπορούμε, γιατί θα πάμε πάνω από το 10%. Είναι ένα ρυθμιστικό ζήτημα», δήλωσε ο πρόεδρος της Εθνικής Tράπεζας της Σαουδικής Αραβίας, Ammar Al Khudairy την Τετάρτη.

Η τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας απέκτησε μερίδιο σχεδόν 10% πέρυσι στην Credit Suisse και δεσμεύτηκε να επενδύσει έως και 1,5 δισ. ελβετικά φράγκα (1,5 δισ. δολάρια).

Η Credit Suisse δημοσίευσε την Τρίτη την ετήσια έκθεσή της για το 2022 λέγοντας ότι η τράπεζα εντόπισε «ουσιώδεις αδυναμίες» στις διαδικασίες υποβολής οικονομικών εκθέσεων για τα έτη 2022 και 2021 και υιοθετεί ένα σχέδιο αποκατάστασης καθώς και ότι δεν έχει ακόμη ανακόψει τις εκροές πελατών.

Η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας επιδιώκει να ανακάμψει από μια σειρά σκανδάλων που έχουν υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και των πελατών. Οι εκροές πελατών το τέταρτο τρίμηνο αυξήθηκαν σε περισσότερα από 110 δισ. ελβετικά φράγκα (120 δισ. δολάρια).

Ο δείκτης των ευρωπαϊκών τραπεζικών μετοχών υποχώρησε στις πρωινές συναλλαγές και σημείωσε πτώση 5%, φθάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 4 Ιανουαρίου. Ο εν λόγω δείκτης έχει χάσει 13% από την περασμένη Τετάρτη, σημειώνοντας τις μεγαλύτερες απώλειες από την εισβολή της Ρωσίας στο Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο.

Η μετοχή της ελβετικής UBS έχασε 6,8%, ενώ οι γαλλικές BNP Paribas και Societe Generale έχασαν 8,7% και 9,5% αντίστοιχα.

Η ισπανική Banco de Sabadell και η Commerzbank έχασαν 6,5%  και 7,5% αντίστοιχα.

Απορρίπτει κρατική βοήθεια

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Credit Suisse απέκλεισε κάθε συζήτηση ως προς το ενδεχόμενο παροχής κρατικής στήριξης στην τράπεζα.

Ο Axel Lehmann δήλωσε ότι η κρατική βοήθεια «δεν είναι θέμα» για την τράπεζα που προσπαθεί να ενισχύσει την εμπιστοσύνη μεταξύ πελατών, επενδυτών και ρυθμιστικών αρχών μετά από μια σειρά σφαλμάτων.

«Έχουμε ισχυρούς δείκτες κεφαλαίου, έναν ισχυρό ισολογισμό», δήλωσε o Lehmann σε συνέδριο του χρηματοοικονομικού τομέα στη Σαουδική Αραβία. Είπε ότι δεν θα είναι σωστό να συγκρίνουμε τα τρέχοντα προβλήματα της Credit Suisse με την πρόσφατη κατάρρευση της Silicon Valley Bank, καθώς οι τράπεζες έχουν διαφορετικό ρυθμιστικό πλαίσιο.

«Πήραμε ήδη το φάρμακο», είπε, προσθέτοντας ότι η τράπεζα με έδρα τη Ζυρίχη βρίσκεται σε καλό στάδιο σε ό,τι αφορά στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσής της.

Σημειώνεται, ότι τουλάχιστον από το 2021, ο ελβετικός τραπεζικός κολοσσός βρίσκεται σε μια διαρκή κρίση, η οποία ξεκίνησε όταν οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ εξέφρασαν έντονες ανησυχίες για ουσιώδεις αδυναμίες που παρουσίαζε η τράπεζα.

Videos

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 9
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 9

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 6
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 6

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 4
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 4

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 2
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 2

    • Watch Video

Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.
Ok