Διευρύνθηκε η ψαλίδα στα επιτόκια καταθέσεων και χορηγήσεων τον Αύγουστο
Τετάρτη, 04 Οκτωβρίου 2023 20:17Αυξήθηκαν τα επιτόκια καταθέσεων και χορηγήσεων τον Αύγουστο, ωστόσο το περιθώριο μεταξύ τους διευρύνθηκε.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, τα μέσα σταθμισμένα επιτόκια των νέων καταθέσεων και νέων δανείων αυξήθηκαν στο 0,39% και 6,33% αντίστοιχα, με αποτέλεσμα το περιθώριο επιτοκίου μεταξύ των νέων καταθέσεων και δανείων να αυξηθεί στις 5,94 εκατοστιαίες μονάδες (5,94% από 5,86% που ήταν τον προηγούμενο μήνα) .
Όπως προκύπτει από τα ίδια στοιχεία, τα επιτόκια καταθέσεων αυξήθηκαν μόλις κατά 0,04%, ενώ αυτά των χορηγήσεων αυξήθηκαν κατά 0,12%.
Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια (κατηγορία που περιλαμβάνει τα δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών, τα ανοικτά δάνεια και υπεραναλήψεις από τρεχούμενους λογαριασμούς) παρέμεινε αμετάβλητο στο 14,77%.
Το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων με συγκεκριμένη διάρκεια και κυμαινόμενο επιτόκιο αυξήθηκε κατά 39 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 13,40%. Το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο μειώθηκε κατά 16 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4.03%.
Τα μέσα επιτόκια των επιχειρηματικών και επαγγελματικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητα στο 6,73% και στο 7,72% αντίστοιχα.
Το μέσο επιτόκιο των νέων επιχειρηματικών δανείων με συγκεκριμένη διάρκεια και κυμαινόμενο επιτόκιο αυξήθηκε κατά 25 μονάδες βάσης, τον Αύγουστο του 2023, και διαμορφώθηκε στο 6,35%. Το μέσο επιτόκιο των δανείων τακτής λήξης με κυμαινόμενο επιτόκιο προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) αυξήθηκε κατά 33 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 6,07%.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
-
TAP Air Portugal: Στη Lufthansa το 44,9% με απόφαση της πορτογαλικής κυβέρνησης -
Σε πανελλαδική απεργία προχωρούν δάσκαλοι και νηπιαγωγοί στις 21 Οκτωβρίου -
Piraeus Port Authority (PPA S.A.) Main Sponsor of Ferry Shipping Summit 2026 -
ΕΑΕΕ: «Εγχειρίδιο Προϊόντων Αστικής Ευθύνης» - Επαγγελματική Ευθύνη Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών -
Η ΟΛΠ Α.Ε. κεντρικός χορηγός του Ferry Shipping Summit 2026 -
Β. Κικίλιας: «Η πράσινη μετάβαση της ναυτιλίας δεν μπορεί να γίνει εις βάρος των πολιτών - Χρειάζεται ρεαλισμός και σεβασμός στις αντοχές των οικονομιών»