3ο Συνέδριο Αναλογιστών: Οι υψηλές παρουσίας και οι ηχηρές επισημάνσεις

Παρασκευή, 03 Νοεμβρίου 2023 14:54
3ο Συνέδριο Αναλογιστών: Οι υψηλές παρουσίας και οι ηχηρές επισημάνσεις

Μεγάλο ενδιαφέρον προκαλεί το 3ο Συνέδριο της Ένωσης Αναλογιστών Ελλάδος που διεξάγεται φέτος μετά από πενταετή διακοπή, με θέμα «Νέες τεχνολογίες και (αντ)ασφάλιση: Η επόμενη μέρα».
Προλογίζοντας το συνέδριο, η πρόεδρος της Ένωσης Αναλογιστών Ελλάδος, Μαριάννα Ανυφαντή, σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι:

α) Οι Έλληνες αναλογιστές είναι σε θέση να αναλύσουν το όποιο οικονομικό αντίκτυπο στις όποιες προτάσεις τεθούν προς εξέταση και

β) Η ασφαλιστική βιομηχανία μπορεί να προτείνει λύσεις, είτε αυτόνομα, είτε σε συνεργασία με την Πολιτεία.

Στο μεγάλο έλλειμμα προστασίας (protection gap) που υπάρχει αυτή την εποχή στην Ευρώπη και πόσο μάλλον στην Ελλάδα, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου.

«Όταν μιλάμε για μεγάλο κενό προστασίας στην Ευρώπη όπου η ασφαλιστική παραγωγή κυμαίνεται στο 7,5% του ΑΕΠ, τι μπορούμε να πούμε για την Ελλάδα, όπου ο σχετικός δείκτης βρίσκεται μόλις στο 2,3%;» αναρωτήθηκε ο Α. Σαρρηγεωργίου, συμπληρώνοντας: «Η κάλυψη των κινδύνων του κυβερνοχώρου αποτελεί τον ταχύτερα αναπτυσσόμενο κλάδο για την ασφαλιστική βιομηχανία, ενώ το φετινό καλοκαίρι αποδείχτηκε η αναγκαιότητα της συμβολής της ιδιωτικής ασφάλισης στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Όμως κενό προστασίας δεν υπάρχει μόνο στο μέτωπο των φυσικών καταστροφών, αλλά επίσης στις συντάξεις (τα υπάρχοντα αποθεματικά της κοινωνικής ασφάλισης αρκούν στην Ελλάδα για τρεις ημέρες, ενώ στην Ευρώπη για έξι μήνες) και φυσικά στην υγεία.
Σε ότι αφορά τις φυσικές καταστροφές και την καταιγίδα Daniel, οι ασφαλιστικές εταιρείες απέδειξαν ότι είναι αξιόπιστες, καθώς λειτουργούν σε αυστηρό εποπτικό πλαίσιο, διαθέτοντας υψηλά αποθεματικά και ικανά στελέχη».

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις των ασφαλιστικών εταιρειών με την Πολιτεία ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ τόνισε ότι «η σημερινή κυβέρνηση έχει δείξει ότι καταλαβαίνει. Ωστόσο, για να καλυφθεί αυτό το κενό προστασίας θα πρέπει παράλληλα να υπάρξει πολιτική και κοινωνική σύγκλιση».

Στο πλαίσιο του ίδιου συνεδρίου, ο υφυπουργός Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, σημείωσε πως η κυβέρνηση είναι σύμμαχος με την ασφαλιστική αγορά, με τη συνεργασία μεταξύ Πολιτείας και ιδιωτικής ασφάλισης να αποτελεί τη βασική της φιλοσοφία. Ο υφυπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στις αποφάσεις για υποχρεωτική ασφάλιση των επιχειρήσεων και για μείωση του ΕΝΦΙΑ στα σπίτια που ασφαλίζονται έναντι φυσικών καταστροφών, συμπληρώνοντας πως στο συγκεκριμένο μέτωπο το κράτος πρέπει να παίζει ρόλο στην αποκατάσταση, αλλά επίσης θα πρέπει να ενεργοποιείται και η κοινωνία.

Στο Συνέδριο των Αναλογιστών χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης χαιρετισμούς:

- Η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Βασιλική Λαζαράκου
- Η πρόεδρος της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής Ευφροσύνη Κουσκουνά
- Ο διευθυντής της ΔΕΙΑ Σταύρος Κωνσταντάς
- Ο γενικός γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας Αθανάσιος Κυριαζής
- Ο γενικός γραμματέας του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Δημήτρης Γαβαλάκης.

Videos

 • 19th Hydra Meeting 2017 - 9
  • 19th Hydra Meeting 2017 - 9

  • Watch Video

 • 19th Hydra Meeting 2017 - 6
  • 19th Hydra Meeting 2017 - 6

  • Watch Video

 • 19th Hydra Meeting 2017 - 4
  • 19th Hydra Meeting 2017 - 4

  • Watch Video

 • 19th Hydra Meeting 2017 - 2
  • 19th Hydra Meeting 2017 - 2

  • Watch Video

Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.
Ok