ΟΕΒΕΣ Ροδόπης: Διπλή παρουσία σε διεθνή συνάντηση για τις ΜμΕ και στη Food Expo

Τρίτη, 13 Μαρτίου 2018 12:50

Στη 2η Διεθνή Συνάντηση Αθηνών για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις συμμετείχαν εκ μέρους της ΟΕΒΕΣ Ροδόπης οι Ανέστης Βαφειάδης, Νίκος Ευκαρπίδης, Σάκης Δεμίρης και Γρηγόρης Τζενετίδης. Με την παρουσία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκου Μητσοτάκη, πολιτικών αρχηγών, υπουργών, βουλευτών, εκπροσώπων της Εκκλησίας και των κοινωνικών φορέων, πραγματοποιήθηκε η έναρξη της δεύτερης διεθνούς συνάντησης των Αθηνών που διοργάνωσε η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), με θέμα: «Οικονομική Δημοκρατία και ΜμΕ». Ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε ότι θα προχωρήσουν στη μείωση της φορολογίας, με τρόπο δίκαιο, αλλά και με τρόπο στοχευμένο, ώστε να είναι και εφικτός ο τρόπος, αλλά και αποτελεσματικός. Επίσης, ο πρωθυπουργός προανήγγελλε ότι το επόμενο διάστημα ξεκινούν δύο νέα προγράμματα του αναπτυξιακού νόμου, συνολικού ύψους 300 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για το «Συνέργειες και Δικτυώσεις» και το «Ενισχύσεις Καινοτομικού Χαρακτήρα των ΜμΕ».

«Περιμέναμε κάτι έστω για τις επιχειρήσεις, το οποίο δεν ήταν κάτι παραπάνω από ευχολόγια και ανέξοδες υποσχέσεις προς στιγμήν», ήταν το πρώτο σχόλιο του προέδρου της ΟΕΒΕΣ Ροδόπης, Ανέστη Βαφειάδη, από όσα άκουσε στη συνάντηση αυτή. «Ευχολόγια από την πλευρά της κυβέρνησης ότι όλα θα πάνε καλύτερα και θα μειωθούν ίσως οι φόροι εν καιρώ. Χωρίς χρονικά να προσδιορίζεται, θα μειωθεί το 29% σε 26%, θα δώσουν από 15χιλιάδες ευρώ σε εκατό χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις, γιατί γνωρίζουν ότι σήκωσαν το βάρος της κρίσης. Πήραμε την ηθική δικαίωση...».

Κύριο μέλημα των μικρομεσαίων, όπως το περιγράφει ο κ. Βαφειάδης «είναι η μείωση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών. Και της φορολογίας όχι στο 26%, αλλά κάτω από 20%. Εμείς ζητάμε 15%, όμως 20% μας υποσχέθηκε ο κύριος Μητσοτάκης αν και όταν βγει κυβέρνηση. Αλλά εκ του ασφαλούς, σαν αντιπολίτευση είναι πολύ εύκολο να τα λες όπως γνωρίζουμε όλα αυτά τα χρόνια. Γενικά στη συνάντηση από τη μια μεριά είχαμε ευχολόγια και από την άλλη ανέξοδες υποσχέσεις, ούτε σοφότεροι φύγαμε ούτε πιο αισιόδοξοι φύγαμε». 

Ο κ. Βαφειάδης δήλωσε αγανακτισμένος από το ότι ο πρωθυπουργός δεν έκανε καμία αναφορά στις 120 δόσεις και ειδικότερα στο ότι από τη ρύθμιση «αποκλείονται οι εννέα στις δέκα επιχειρήσεις αυτόματα, μια που εννέα στις δέκα επιχειρήσεις -όπως ειπώθηκε στο συνέδριο- είναι χρεωμένες αυτήν τη στιγμή. Η ρύθμιση αυτή θέλει μια χρήση κερδοφόρα και όλες τις υποχρεώσεις του 2017 πληρωμένες. Δεν μπορεί να συμβεί αυτό εκτός από κάποιες εξαιρέσεις». 

Εκμεταλλευόμενοι την παρουσία της στην Αθήνα τα μέλη του ΔΣ της ΟΕΒΕΣ Ροδόπης επισκέφτηκαν και την έκθεση food expo, όπου η εταιρεία Τυροκομικά Δουκίδη, ο επιχειρηματίας Ομέρ Χασάν δίνουν το παρών, καθώς επίσης και το περίπτερο της περιφέρειας Αν. Μακεδονίας - Θράκης όπου φιλοξενούνται επιχειρήσεις τροφίμων. Από την επίσκεψή του αυτή ο κ. Βαφειάδης διαπιστώνει: «Έχουμε έλλειμμα εξωστρέφειας των επιχειρήσεών μας. Θέλει λίγο να το δουν πιο ζεστά οι φορείς και εμείς που εκπροσωπούμε τις επιχειρήσεις, η τοπική αυτοδιοίκηση, να σχεδιάσουμε. Ίσως έτσι έρθει και η ανάπτυξη στην περιοχή μας. Ας μιμηθούμε από τις άλλες περιοχές, ειδικά από την Κρήτη, να μην αναλωνόμαστε και λέμε δεν έχουμε λεφτά και μιζεριάζουμε, διότι αρκεί τα χρήματα να διανεμηθούν σωστά στις σωστές κατευθύνσεις». Στη food expo οι επαγγελματίες από κάθε γωνιά της Ελλάδας θα έχουν τη δυνατότητα να συναντήσουν εκατοντάδες ελληνικές παραγωγικές και εμπορικές επιχειρήσεις με προϊόντα απαράμιλλης γαστρονομικής υπεροχής και υψηλής διατροφικής αξίας, αλλά και επίσης 250 ξένους εκθέτες.

Videos

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 9
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 9

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 6
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 6

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 4
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 4

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 2
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 2

    • Watch Video