Τέλος οι έκτακτες ενημερώσεις για τον κορωνοϊό - Χαρδαλιάς: «Αν μας ξαναδείτε, θα έχουν δυσκολέψει τα πράγματα»

Τρίτη, 26 Μαΐου 2020 18:16
Τέλος οι έκτακτες ενημερώσεις για τον κορωνοϊό - Χαρδαλιάς: «Αν μας ξαναδείτε, θα έχουν δυσκολέψει τα πράγματα»

Δέκα νέα κρούσματα κορωνοϊού, εκ των οποίων 8 σχετίζονται με ήδη γνωστά κρούσματα, και ένας θάνατος ανακοινώθηκαν σήμερα στην καθιερωμένη, αλλά και τελευταία ζωντανή έκτακτη ενημέρωση από τον Σωτήρη Τσιόδρα. Η τηλεοπτική ενημέρωση θα συνεχίσει γραπτά έως τις 31 Μαΐου.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2.892, ενώ των νεκρών ανέρχεται στους 173. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη.

18 συμπολίτες μας εξακολουθούν να νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, με διάμεση ηλικία τα 69 έτη.

101 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. 

Επικαλούμενος μελέτες, ο κ. Τσιόδρας υπογράμμισε ότι εάν η χώρα μας δεν είχε πάρει έγκαιρα μέτρα, σήμερα που μετρά 173 νεκρούς, η μέση τιμή τους θα ήταν 13.685, ενώ στο πιο αισιόδοξο σενάριο θα έφταναν στους 7.015. «Βάσει των μαθηματικών μας εκτιμήσεων είχαμε συνολικό ποσοστό κρουσμάτων κάτω από 1% του πληθυσμού», είπε επίσης ο καθηγητής.

«Στις 26 Μαΐου στην Ελλάδα μας καταγράφονταν συνολικά 16 θάνατοι ανά εκατομμύριο πληθυσμού, έναντι 815 στο Βέλγιο, 574 στην Ισπανία, πάντα ανά εκατομμύριο πληθυσμού, 555 στο Ηνωμένο Βασίλειο και 544 στην Ιταλία. Αν ξέχναγα τις μαθηματικές εκτιμήσεις και στη χώρα μας είχαμε περίπου 500 θανάτους ανά εκατομμύριο, λιγότερους από αυτούς που σας αναφέρω, θα αναμέναμε περίπου 5.400 θανάτους», συμπλήρωσε.

«Το αντίο» του Σωτήρη Τσιόδρα

Με προσωπικές αναφορές για τους δύσκολους μήνες που πέρασαν, με τον ίδιο να βρίσκεται στη θέση του εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, ο κ. Τσιόδρας έκλεισε την ενημέρωση.

«Ελεγα πάντα την αλήθεια. Η αλήθεια δεν μπορεί να γίνει ψέμα και το ψέμα αλήθεια», είπε ο κ. Τσιόδρας για τους δύσκολους μήνες που πέρασαν. 

«Παρέμεινα μαθητής περισσότερο παρά καθηγητής. Κάποιοι μίλησαν για αντιφάσεις, χωρίς να χρησιμοποιήσουν επιστημονικά επιχειρήματα. Ο σύγχρονος κόσμος κλήθηκε να αντιμετωπίσει τον ιό, η επιστήμη παραμένει πιστή στους κανόνες και θα συνεχίσει να παραμένει κοντά στους πολίτες. Επανέλαβα πολλές φορές αυτό που είναι το μοναδικό δεδομένο στην επιστήμη, η αβεβαιότητα. Αισθάνθηκα κοντά σας κι ας μην επικοινωνούσα με φυσικό τρόπο. Σε αυτόν τον αγώνα δρόμου θα παραμείνω ως επιστήμονας. Θέλω να επιστρέψω κ εγώ σταδιακά στα υπόλοιπα καθήκοντα μου, δεν χρειάζεται αυτή η τακτική ενημέρωση, το πραγματικό R ήταν πολύ κάτω από το 1. Φτάσαμε με πολύ κόπο πολύ μακριά για να επιτρέψουμε οποιοδήποτε πισωγύρισμα», εξήγησε ο λοιμωξιολόγος.

Καταλήγοντας, ο κ. Τσιόδρας διάβασε στίχους από το ποίημα του Οδυσσέα Ελύτη «Στην απλότητα βρίσκεται η ευτυχία».

Μπορώ να γίνω ευτυχισμένος με τα πιο απλά πράγματα

και με τα πιο μικρά..

Και με τα καθημερινότερα των καθημερινών.

Μου φτάνει που οι εβδομάδες έχουν Κυριακές.

Μου φτάνει που τα χρόνια φυλάνε Χριστούγεννα για το τέλος τους.

Που οι χειμώνες έχουν πέτρινα, χιονισμένα σπίτια.

Που ξέρω ν’ ανακαλύπτω τα κρυμμένα πετροράδικα στις κρυψώνες τους.

Μου φτάνει που μ’ αγαπάνε τέσσερις άνθρωποι.

Πολύ…

Μου φτάνει που αγαπάω τέσσερις ανθρώπους.

Πολύ…

Που ξοδεύω τις ανάσες μου μόνο γι’ αυτούς.

Που δεν φοβάμαι να θυμάμαι.

Που δε με νοιάζει να με θυμούνται.

Που μπορώ και κλαίω ακόμα.

Και που τραγουδάω… μερικές φορές…

Που υπάρχουν μουσικές που με συναρπάζουν.

Και ευωδιές που με γοητεύουν…

Χαρδαλιάς: «Αν μας ξαναδείτε, τα πράγματα θα έχουν δυσκολέψει πολύ»

«Βρισκόμαστε σε μια νέα φάση της προσπάθειάς μας, με την επανεκκίνηση των περισσότερων δραστηριοτήτων να έχει ξεκινήσει ή να έχει δρομολογηθεί», τόνισε κατά τη σημερινή και τελευταία ενημέρωση ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο κ. Χαρδαλιάς επανέλαβε μετά τον κ. Τσιόδρα πως οι ανακοινώσεις θα συνεχιστούν, όχι όμως με τον έκτακτο χαρακτήρα που είχαμε μέχρι σήμερα. «Δεν υπάρχει ανάγκη να είμαστε κάθε απόγευμα εδώ, όπως έγινε όλη αυτή την περίοδο», επεσήμανε και εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα προκύψει ξανά ποτέ αυτή η ανάγκη. «Αν μας ξαναδείτε να κάνουμε ξανά καθημερινά ενημέρωση με τον κ. Τσιόδρα, αυτό θα σημαίνει ότι τα πράγματα θα έχουν δυσκολέψει ξανά», ανέφερε χαρακτηριστικά, αν και εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν θα συμβεί.

«Σήμερα κλείνουμε με αυτήν την κοινή συνέντευξη με τον καθηγητή 72 ημέρες σχεδόν καθημερινής ενημέρωσης», πρόσθεσε, και επεσήμανε πως η επικοινωνία από αύριο μπαίνει σε μια νέα φάση, προσαρμοσμένη στα νέα δεδομένα, διαβεβαιώνοντας ωστόσο πως παραμένουν σε εγρήγορση και επιφυλακή.

Σημείωσε πως έχουμε επανέλθει σε μεγάλο μέρος στη νέα μας καθημερινότητα, πως δεν έχουμε ξεμπλέξει με την πανδημία και ότι θα βρίσκεται κοντά μας για μεγάλο διάστημα ακόμα.

Videos

 • 19th Hydra Meeting 2017 - 9
  • 19th Hydra Meeting 2017 - 9

  • Watch Video

 • 19th Hydra Meeting 2017 - 6
  • 19th Hydra Meeting 2017 - 6

  • Watch Video

 • 19th Hydra Meeting 2017 - 4
  • 19th Hydra Meeting 2017 - 4

  • Watch Video

 • 19th Hydra Meeting 2017 - 2
  • 19th Hydra Meeting 2017 - 2

  • Watch Video

Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.
Ok