Προετοιμασίες εν όψει ΔΕΘ για το στίγμα της οικονομικής πολιτικής

Τετάρτη, 04 Σεπτεμβρίου 2019 11:08

Με το βλέμμα στραμμένο στην Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης όπου η νέα κυβέρνηση θα δώσει το στίγμα της οικονομικής πολιτικής της, βρίσκεται ο πολιτικός και οικονομικός κόσμος της χώρας.

Στις αποσκευές του Κυριάκου Μητσοτάκη θα βρίσκεται σίγουρα ο αναπτυξιακός νόμος που πρόσφατα τέθηκε σε διαβούλευση και στον οποίο ποντάρουν πολλά για την προσέλκυση ξένων επενδυτών, αλλά και το φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί το φθινόπωρο.

Βασικός στόχος του αναπτυξιακού νομοσχεδίου είναι η επιτάχυνση της ανάπτυξης με απλοποίηση κι επιτάχυνση της αδειοδότησης των επιχειρήσεων, η fast track αξιολόγηση των επενδυτικών προτάσεων με outsourcing προς τις τράπεζες, ενώ θα περιέχονται και διατάξεις για αλλαγή του πτωχευτικού κώδικα. Από το υπουργείο Ανάπτυξης δίνουν μεγάλη έμφαση στην αλλαγή του τρόπου αδειοδότησης των επιχειρήσεων και τη μείωση της γραφειοκρατίας, αλλά και στη δομική αλλαγή που φέρνει η ψηφιοποίηση της Τράπεζας Γης, για να ενισχυθεί η οικοδομική δραστηριότητα. Μέσα στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο υπάρχουν και άλλες ρυθμίσεις, από συναρμόδια υπουργεία, με κεντρική κατεύθυνση να βελτιωθεί το επιχειρηματικό κλίμα. Ο πρώτος στόχος που θέτει ο Άδωνις Γεωργιάδης είναι σε ένα χρόνο από σήμερα, στην έκθεση της World Bank για το Doing Business, η Ελλάδα να έχει μια πολύ καλύτερη παρουσίαση. 

Ταυτόχρονα, το νομοσχέδιο για τη φορολογία θα κινείται στην κατεύθυνση της απλοποίησης των διατάξεων, κάτι που αποτελεί χρόνιο και πάγιο αίτημα όλων των κοινωνικών φορέων, ενώ θα περιλαμβάνει και τη μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις. Στους σημαντικούς σταθμούς που έχει μπροστά της η κυβέρνηση είναι και η κατάθεση του τελικού κειμένου του νέου κρατικού προϋπολογισμού προς τον Νοέμβριο.

Βέβαια, αιχμή του δόρατος παραμένει η δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη να διαπραγματευτεί με τους Ευρωπαίους και να πετύχει τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, έτσι ώστε να αποκτήσει δημοσιονομικό χώρο για την πραγματική οικονομία. Ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, χαρακτήρισε τον στόχο αυτό ως εθνικό, καθώς «θα επιτρέψει την άσκηση δημοσίων πολιτικών κοινωνικού χαρακτήρα που θα ενισχύσουν το εισόδημα των ασθενέστερων πολιτών και θα βελτιώσουν το επίπεδο των παρεχόμενων από το κράτος βασικών υπηρεσιών, ιδίως στο πεδίο της Υγείας και της Παιδείας. Για να επιτευχθεί η συμφωνία των Ευρωπαίων εταίρων μας στον στόχο αυτό, πρώτα από όλα θα πρέπει να αποδείξουμε ότι η νέα οικονομική πολιτική που στηρίζεται σε διαρθρωτικά μέτρα, όπως είναι κατεξοχήν ο εξορθολογισμός της δημόσιας διοίκησης και των δημόσιων οικονομικών και η άρση όλων των εμποδίων για την ανάπτυξη κρίσιμων για τη χώρα επενδυτικών σχεδίων, φέρνει αποτελέσματα. Δεδομένου ότι ήδη διαφαίνεται σημαντική αναστροφή του επενδυτικού κλίματος και των οικονομικών δεικτών, διατηρώ την αισιοδοξία ότι θα υπάρξει συμφωνία για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, το αργότερο από το 2021 και εντεύθεν». 

Η προηγούμενη κυβέρνηση έχει δεσμεύσει τη χώρα σε πλεονάσματα 3,5% έως και το 2022 και 2% μέχρι το 2060. Πάντως, υπάρχει και μια άλλη «διέξοδος». Η Ελλάδα μπορεί να ζητήσει επίσημα πριν από το τέλος του χρόνου τη χαλάρωση των όρων της ενισχυμένης εποπτείας. Αυτό σημαίνει πως σε ένα πρώτο βήμα τουλάχιστον, θα γίνει δεκτό το αίτημα της χώρας να υπολογίζονται στα δημόσια έσοδα οι επιστροφές των κερδών των ομολόγων που διακρατούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες, με βάση την ενισχυμένη εποπτεία. Με δεδομένο ότι τα χρήματα αυτά φτάνουν τα 1,2 δις των χρόνο (περίπου 0,7% του ΑΕΠ), στην ουσία η Ελλάδα ζητεί μια πρώτη χαλάρωση στο στόχο για τα πρωτογενή πλεονάσματα ως το 2022 από το 3,5% του ΑΕΠ στο 2,8% του ΑΕΠ.

Videos

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 9
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 9

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 6
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 6

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 4
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 4

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 2
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 2

    • Watch Video

Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.
Ok