Κύπρος: Επιβραδύνθηκε η ανάπτυξη της οικονομίας στο β΄ τρίμηνο 2023
Παρασκευή, 01 Σεπτεμβρίου 2023 19:59Στο 2,1% επιβραδύνθηκε ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2023, σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022, από 3,1% το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους και 4,6% στο τέταρτο τρίμηνο του 2022, σε ετήσια βάση.
Μετά τη διόρθωση του ΑΕΠ ως προς τις εποχικές διακυμάνσεις και τις εργάσιμες μέρες, ο ρυθμός ανάπτυξης επιβραδύνθηκε στο 2,3%, σε ετήσια βάση, από 3,2% το πρώτο τρίμηνο του 2023 και 4% το τέταρτο τρίμηνο του 2022, σε ετήσια βάση.
Σε τριμηνιαία βάση, μετά τη διόρθωση του ΑΕΠ ως προς τις εποχικές διακυμάνσεις και τις εργάσιμες μέρες, το ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο του 2023 συρρικνώθηκε κατά 0,4% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του ίδιου έτους.
Στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους το ΑΕΠ είχε αυξηθεί κατά 1,1%, σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2022.
Το ΑEΠ ανήλθε στο δεύτερο τρίμηνο του 2023 στα 6.156,8 εκατομμύρια ευρώ.
Όσον αφορά την προσέγγιση παραγωγής για τον υπολογισμό του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο του 2023, ο θετικός ρυθμός ανάπτυξης οφείλεται, σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία, κυρίως στους τομείς: “Ξενοδοχεία και Εστιατόρια”, “Μεταφορές και Αποθήκευση”, “Ενημέρωση και Επικοινωνίες”, “Χονδρικό και Λιανικό Εμπόριο, Επισκευή μηχανοκινήτων οχημάτων”, “Τέχνες, Διασκέδαση και Ψυχαγωγία” και “Άλλες Δραστηριότητες Παροχής Υπηρεσιών”.
Σχετικά Άρθρα
- Η Κομισιόν παραπέμπει την Ελλάδα και την Κύπρο στο Δικαστήριο της ΕΕ για ελλείψεις στους XYTA
- Στην Κύπρο ο Β. Κικίλιας για την 9η Τριμερή Συνάντηση για τη Ναυτιλία
- Ε. Μακρόν: «Όποιος επιτίθεται στην Κύπρο, επιτίθεται στην Ευρώπη» - Κυρ. Μητσοτάκης: «Δεν είναι και δεν θα μείνει ποτέ μόνη»
- Στην Κύπρο τη Δευτέρα Μακρόν και Μητσοτάκης
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
-
Generali debuts at Lloyd’s with Syndicate 2031 Red Bridge -
Aviva launches 24/7 cyber safety helpline for Signature home insurance customers -
MSC Cruises: Ημέρα Καριέρας εν πλω για φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών -
ΑΔΜΗΕ: Η Φολέγανδρος συνδέθηκε με το ηπειρωτικό ηλεκτρικό σύστημα -
ΟΛΠ: Ίδρυσε θυγατρική εταιρεία στα logistics -
ΥΠΑΑΤ - ΑΑΔΕ: Πληρωμές 32,34 εκατ. ευρώ για αγροτικές ενισχύσεις - Ξεκίνησαν οι καταβολές για τα Σχέδια Βελτίωσης