ΜΗΤΕΡΑ: Νέο πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης στην εξέταση του μαστού με τη μέθοδο της τομοσύνθεσης

Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου 2020 14:45
ΜΗΤΕΡΑ: Νέο πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης στην εξέταση του μαστού με τη μέθοδο της τομοσύνθεσης

Τα νεοπλάσματα στο μαστό αποτελούν την συχνότερη κακοήθεια στις γυναίκες.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση:

«Για το λόγο αυτό, στο Τμήμα Απεικόνισης Μαστού στο ΜΗΤΕΡΑ, επιλέγουμε πάντοτε τους πλέον ικανούς ιατρούς και εγκαθιστούσαμε τα πλέον σύγχρονα και αξιόπιστα μηχανήματα.

Στο πλαίσιο λοιπόν της φιλοσοφίας μας αυτής, εγκαταστήσαμε πρόσφατα το πρώτο πρόγραμμα τρισδιάστατης τομοσύνθεσης, ProFound AI™  η λειτουργία του οποίου βασίζεται στην τεχνική νοημοσύνη. Με το πρόγραμμα αυτό μπορούμε και ανιχνεύουμε κάθε μικρή αλλοίωση του Μαστού αναλύονται κάθε μία τομή της τρισδιάστατης τομοσύνθεσης χωριστά.

Επομένως οι εξειδικευμένοι Ακτινοδιαγνώστες του Τμήματός μας, έχουν τώρα στη διάθεσή τους την πιο προηγμένη τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης,  με τη βοήθεια της οποίας επεξεργάζονται τις πολλαπλές εικόνες που παράγονται με τη τομοσύνθεση, με αξιοπιστία, ακρίβεια και ταχύτητα που δεν υπήρχε ποτέ στο παρελθόν.’’

Το λογισμικό ProFound AI™ βασίζεται σε έναν αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης που «εκπαιδεύτηκε» χρησιμοποιώντας δεδομένα από 12.000 και πλέον περιστατικά ώστε να παράγει ενδεικτικές βαθμονομήσεις επιβεβαιωμένων ευρημάτων ανά περιστατικό (Certainty of Finding and CaseScores). Οι εν λόγω βαθμονομήσεις καταδεικνύουν κατά πρώτον το κατά πόσο ο αλγόριθμος αναγνωρίζει ορθά την ύπαρξη μιας αλλοίωσης και κατά δεύτερον τον βαθμό επικινδυνότητας της εν λόγω αλλοίωσης καθώς και το αν αυτή χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση.

Οι βαθμονομήσεις αντιστοιχούν σε μια κλίμακα από 0% έως 100%, με τις υψηλότερες τιμές να σημαίνουν ότι υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα το εύρημα που υποδεικνύει ο αλγόριθμος να είναι κακοήθες. Οι εξειδικευμένοι Ακτινοδιαγνώστες Μαστού αξιολογούν τα δεδομένα αυτά, εντοπίζουν τις κακοήθειες και ιεραρχούν τα ευρήματα, κερδίζοντας ασφάλεια και πολύτιμο χρόνο για τον ασθενή.

Σε πρόσφατες μελέτες το λογισμικό ProFound AI™ αποδείχθηκε ότι βελτιώνει τα ποσοστά ανίχνευσης του καρκίνου του μαστού εντοπίζοντας ακόμα και αμβληχρέςογκόμορφες εξεργασίες ή/ και ασβεστώσεις, ενώ παράλληλα περιορίζει τα ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα και τις περιττές επανεξετάσεις των ασθενών.

Η Διευθύντρια Τμήματος Απεικόνισης Μαστού ΜΗΤΕΡΑ και Μέλος του Scientific Board Of European Society of BreastImaging, κα Αλεξάνδρα Αθανασίου, αναφέρει: «Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης έχει φέρει επαναστατικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζεται σήμερα η ιατρική. Μετά από πολλαπλές αξιολογήσεις άλλων σχετικών προτάσεων, επιλέξαμε και έχουμε για πρώτη φορά στη διάθεσή μας το πλέον κατάλληλο λογισμικό, το οποίο αναδεικνύεται σε  πολύτιμο εργαλείο στα έμπειρα χέρια των ιατρών, προσφέροντας μια σειρά από πλεονεκτήματα στον ασθενή μας. Είμαι ιδιαιτέρως χαρούμενη που πάντοτε στο ΜΗΤΕΡΑ, κάθε νέα τεχνολογία αξιολογείται και υιοθετείται προς όφελος των ασθενών μας».

Videos

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 9
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 9

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 6
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 6

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 4
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 4

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 2
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 2

    • Watch Video

Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.
Ok