Ερρ. Μοάτσος (Πρόεδρος Επιτροπής Περιουσίας ΕΑΕΕ) για φυσικές καταστροφές: «Το Κράτος να βοηθήσει τους πολίτες να καλύψουν την περιουσία τους»

Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου 2020 18:31
Ερρ. Μοάτσος (Πρόεδρος Επιτροπής Περιουσίας ΕΑΕΕ) για φυσικές καταστροφές: «Το Κράτος να βοηθήσει τους πολίτες να καλύψουν την περιουσία τους»

Πόσες φυσικές καταστροφές που θα μας πιάσουν απροετοίμαστους και πόσες έρευνες που καταγράφουν τα μεγέθη των απωλειών θα χρειαστούν, μέχρι η Πολιτεία να πάρει την μεγάλη απόφαση; Το ερώτημα αυτό επανέρχεται κάθε φορά με την ίδια δύναμη, όμως για την ώρα παραμένει αναπάντητο. Η πρόσφατη έρευνα της ΕΑΕΕ με την πρώτη εκτίμηση των ζημιών από τον κυκλώνα «Ιανό» που έπληξε τη χώρα στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου, είναι αποκαλυπτική: Η αρχική εκτίμηση για πάνω από 2.000 δηλώσεις ζημιών στις ασφαλιστικές εταιρείες επιβεβαιώθηκε, με τις αναγγελίες ζημιών να ανέρχονται σε 2.453 εκ των οποίων 1.400 σε σπίτια και επιχειρήσεις και οι υπόλοιπες κυρίως σε αυτοκίνητα. Το ποσό απαίτησης για τις ζημιές αυτές εκτιμάται συνολικά σε 30,9 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, βέβαια, το κόστος για τα ανασφάλιστα νοικοκυριά που θα πληρώσουν από την τσέπη τους αλλά και για το κράτος που καλείται να καλύψει τις ζημιές ιδιωτών, επιχειρήσεων και δικτύων υποδομών, είναι ανυπολόγιστο.

Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών έχει σημάνει πολλές φορές το καμπανάκι του κινδύνου. Όμως, παρά τις επαφές και τις διαπραγματεύσεις που υπάρχουν με την Πολιτεία για την ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου και τη χορήγηση κινήτρων στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις προκειμένου να ασφαλίσουν τις περιουσίες τους, η πανδημία του κορωνοϊού φαίνεται πως έχει βάλει στον «πάγο» οποιεσδήποτε σκέψεις και κινήσεις.

Ένα από τα στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς που γνωρίζει καλά το πρόβλημα της ανασφάλιστης περιουσίας των Ελλήνων, από τη θέση του ως προέδρου της Επιτροπής Περιουσίας της ΕΑΕΕ είναι ο Ερρίκος Μοάτσος. Όπως τονίζει ο ίδιος στην «ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ», η ιδιωτική αγορά διαθέτει ασφαλιστήρια που καλύπτουν όλες τις περιπτώσεις, όμως η συμβολή της Πολιτείας είναι καθοριστικός παράγοντας για να πάψει η Ελλάδα να είναι μια ανασφάλιστη χώρα.

«Η κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις της είναι ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα θέματα που έχει να αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα. Τα αποτελέσματά της είναι εμφανή σε παγκόσμιο επίπεδο: η αύξηση της θερμοκρασίας, οι αλλαγές στα χαρακτηριστικά των βροχοπτώσεων, το λιώσιμο των πάγων, η άνοδος της μέσης στάθμης της θάλασσας κ.ά. Η Ελλάδα δεν μένει ανεπηρέαστη. Κι εμείς, όπως πολλές άλλες χώρες, βιώνουμε φυσικές καταστροφές που προκαλούνται από ακραία καιρικά φαινόμενα. Καταστροφές οι οποίες κοστίζουν σε ανθρώπινες ζωές και επιφέρουν μεγάλες ζημιές», δηλώνει στην Εφημερίδα ο κ. Μοάτσος και προσθέτει: «Και δυστυχώς όλα δείχνουν πως τα επόμενα χρόνια τα φαινόμενα αυτά θα είναι συχνότερα αλλά και μεγαλύτερης έντασης. Επιπλέον, η Ελλάδα είναι μεταξύ των 6 πλέον σεισμογενών χωρών του κόσμου -στην Ελλάδα εκλύεται το 50% της σεισμικής ενέργειας ολόκληρης της Ευρώπης! Ως ασφαλιστική αγορά, από το 1993 έχουμε καταγράψει 34 περιστατικά ιδιαίτερης σφοδρότητας (σεισμούς, βροχοπτώσεις, δασικές πυρκαγιές κ.ά.) που είχαν ως αποτέλεσμα να δηλωθούν πάνω από 32.000 ζημιές στις ασφαλιστικές επιχειρήσεις με συνολικό ποσό απαίτησης που αγγίζει τα 430 εκατ. Και σε αυτά δεν περιλαμβάνεται ο πρόσφατος σεισμός στη Σάμο για τον οποίο είμαστε σε διαδικασία συλλογής στοιχείων για τις ζημιές.

»Εκτιμούμε ότι μόνο το 15% των σπιτιών στην Ελλάδα είναι ασφαλισμένα για πυρκαγιά, κλοπή και φυσικές καταστροφές όπως σεισμό, πλημμύρα κ.λπ., δηλαδή σχεδόν 9 στα 10 είναι ανασφάλιστα! Αυτό σημαίνει ότι τα σπίτια μας, δηλαδή η περιουσία μας, στην οποία έχουμε επενδύσει τις αποταμιεύσεις μας σε ποσοστό μεγαλύτερο από κάθε άλλη Ευρωπαϊκή χώρα, είναι ανασφάλιστη άρα απροστάτευτη από τις φυσικές καταστροφές.

»Με κάθε ευκαιρία εκφράζουμε δημοσίως τον προβληματισμό μας για τις επιπτώσεις της χαμηλής διείσδυσης της ασφάλισης στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στο κομμάτι της περιουσίας. Η ασφαλιστική αγορά διαθέτει ασφαλιστήρια συμβόλαια περιουσίας που καλύπτουν τα σπίτια από τους κινδύνους πυρκαγιάς, πλημμύρας, σεισμού, κλοπής, κ.ά. με προσιτό κόστος. Όμως, ο ρόλος της Πολιτείας είναι καθοριστικός. Το Κράτος θα πρέπει έγκαιρα να προχωρήσει στη δημιουργία του κατάλληλου πλαισίου που θα βοηθήσει και θα ενθαρρύνει τους πολίτες να καλύψουν την περιουσία τους από τέτοια φαινόμενα».

Οικονομικός απολογισμός του «Ιανού»

Στην έρευνα της ΕΑΕΕ συμμετείχαν 25 Ασφαλιστικές Επιχειρήσεις - μέλη της ΕΑΕΕ, οι οποίες εκτιμάται ότι αθροίζουν το 95,6% της παραγωγής των ασφαλίσεων περιουσίας.

Η πρώτη εκτίμηση των επιχειρήσεων από τις αναγγελίες των ζημιών συνολικά αναφέρεται σε 2.453 ζημιές, το ύψος των οποίων εκτιμάται συνολικά σε 30,9 εκατ. ευρώ. Από αυτές, 1.400 ζημιές αφορούσαν τις ασφαλίσεις περιουσίας (εκτίμηση αποζημιώσεων 26,45 εκατ. ευρώ), 1.027 ζημιές τις ασφαλίσεις αυτοκινήτων (εκτίμηση 3,29 εκατ. ευρώ) και 26 ζημιές τις ασφαλίσεις σκαφών (εκτίμηση 1,19 εκατ. ευρώ).

Ασφαλίσεις περιουσίας

Οι επιχειρήσεις δήλωσαν ζημιές σε ακίνητα όλων των κατηγοριών (κατοικίες, εμπορικές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις, τεχνικά έργα, φωτοβολταϊκά πάρκα), των οποίων η συνολική ασφαλισμένη αξία ήταν 2,7 δισ. ευρώ. Περισσότερο επλήγησαν τα ακίνητα που βρίσκονταν στην ΠΕ Κεφαλληνίας (ασφαλισμένη αξία 554 εκατ. ευρώ) και στην ΠΕ Καρδίτσας (ασφαλισμένη αξία 346 εκατ. ευρώ). Εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων, δηλώθηκαν συνολικά στις συμμετέχουσες ασφαλιστικές επιχειρήσεις 1.400 ζημιές επί των ασφαλίσεων περιουσίας με ποσό πρώτης εκτίμησης για αποζημίωση της τάξης των 26,45 εκατ. ευρώ, άρα η μέση δηλωθείσα ζημία (προ απαλλαγών) υπολογίζεται στα 18.895 ευρώ. Για τις εν λόγω ζημιές, η εκτίμηση των αποζημιώσεων μετά τις απαλλαγές (όπου υφίστανται) ήταν 23,62 εκατ. ευρώ. Οι περισσότερες ζημιές συνέβησαν στην ΠΕ Καρδίτσας, τόσο σε πλήθος (43,6% του συνόλου) όσο και σε ποσό (58,2% του συνόλου). Η μέση δηλωθείσα ζημία (για το σύνολο των κινδύνων) ανέρχεται στα 18.895 ευρώ, ενώ το μέσο ποσοστό ζημιάς (προ απαλλαγών) επί των ασφαλισμένων κεφαλαίων των εγκαταστάσεων που επλήγησαν έφτασε στα 9,8‰. Ο υπολογισμός της μέσης δηλωθείσας ζημίας ανά είδος ασφαλισμένου κινδύνου έχει ως εξής: 73.815 ευρώ για τους βιομηχανικούς, 24.509 ευρώ για τους εμπορικούς, 4.631 ευρώ για τις κατοικίες, 32.358 ευρώ για τα τεχνικά έργα και 40.404 ευρώ για τα φωτοβολταϊκά πάρκα. Ο υπολογισμός του μέσου ποσοστού (‰) των αποζημιώσεων επί των ασφαλισμένων κεφαλαίων των εγκαταστάσεων που επλήγησαν, ανά είδος ασφαλισμένου κινδύνου έχει ως εξής: 6,0‰ για τους βιομηχανικούς, 16,4‰ για τους εμπορικούς, 27,5‰ για τις κατοικίες, 0,3‰ για τα τεχνικά έργα και 174,7‰ για τα φωτοβολταϊκά πάρκα. 

πινακακι Μοατσος

Δέσποινα Κονταράκη / Από την έντυπη έκδοση της Εφημερίδας «ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ»

Videos

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 9
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 9

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 6
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 6

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 4
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 4

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 2
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 2

    • Watch Video

Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.
Ok