Διμερής συνάντηση Φώτη Κουβέλη με την Ευρωπαϊκή Επίτροπο Μεταφορών Violeta Bulc

Σάββατο, 13 Απριλίου 2019 15:13

Συνάντηση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Φώτη Κουβέλη, με την Επίτροπο Μεταφορών της Ε.Ε. Violeta Bulc, πραγματοποιήθηκε την 12.04.2019 στις εγκαταστάσεις του Υπουργείου, στο πλαίσιο επίσκεψης της Επιτρόπου στη χώρα μας.

Στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού με την Επίτροπο τέθηκαν επίκαιρα θέματα ναυτιλιακής πολιτικής υψηλής προτεραιότητας. Έμφαση αποδόθηκε στην υποστήριξη της ευρωπαϊκής ναυτιλίας στο πλαίσιο του διεθνούς ανταγωνισμού και στην ενίσχυση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας της ναυτιλίας, σε συνάρτηση ιδίως με τη μείωση των αερίων ρύπων (νέο όριο 0,5% σε θείο των ναυτιλιακών καυσίμων, εκπομπές αερίων θερμοκηπίου), ενόψει των επικείμενων διαβουλεύσεων στο πλαίσιο της Επιτροπής Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος του ΙΜΟ.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στην έμφαση που αποδίδεται από ελληνικής πλευράς στη μακροπρόθεσμα αναπτυξιακή πορεία της ευρωπαϊκής ναυτιλίας, ως βασικού μοχλού οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρώπη, στον κοινωνικό της ρόλο και στη συμβολή στην ποιοτική απασχόληση, μέσω αναβαθμισμένων επιπέδων ναυτικής εργασίας και εκπαίδευσης, αλλά και στην προώθησή της ως του πλέον περιβαλλοντικά φιλικού μέσου διεξαγωγής του παγκόσμιου και ενωσιακού εμπορίου.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, κατά τη συνάντηση επισημάνθηκε η ανάγκη προσήλωσης στις πάγιες αρχές της απελευθέρωσης του εμπορίου υπηρεσιών στον τομέα των διεθνών θαλάσσιων μεταφορών των διμερών συμφωνιών της ΕΕ. Συζητήθηκαν επίσης πρωτοβουλίες που κατατείνουν στη χρήση προηγμένων τεχνολογιών για τη διευκόλυνση και αποτελεσματικότητα της ναυτιλιακής κίνησης, όπως η ενιαία «ναυτιλιακή θυρίδα», αλλά και θέματα που σχετίζονται με τη διατήρηση της ευρωπαϊκής ναυτιλιακής τεχνογνωσίας, ως παράγοντες ενίσχυσης της ευρωπαϊκής ναυτιλίας. Τέλος, έγινε αναφορά σε επίκαιρες εξελίξεις σε συνάρτηση με τη διαδικασία εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Ο κ. Κουβέλης υπογράμμισε την πάγια ελληνική πολιτική προτεραιότητα που αφορά την εφαρμογή διεθνών κανόνων για ποιοτική ναυτιλία μέσω του ΙΜΟ, και την έμπρακτη υποστήριξη του Οργανισμού σε όλα τα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων των περιβαλλοντικών, ως βασικό στοιχείο συγκερασμού της προστασίας του περιβάλλοντος και βιώσιμης ανάπτυξης των θαλασσίων μεταφορών. Έμφαση αποδόθηκε από τον υπουργό και σε θέματα επάρκειας στελέχωσης με κατάλληλα πιστοποιημένους αξιωματικούς του στόλου της Ε.Ε.

Η συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα, κατέληξε με την επιβεβαίωση και από τις πλευρές της ανάγκης διαχρονικής υποστήριξης της ευρωπαϊκής ναυτιλίας η οποία αποτελεί βασικό άξονα της οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρώπη, αποδίδοντας ιδιαίτερη σημασία στον κοινωνικό ρόλο και στη συμβολή της στην απασχόληση τόσο στη θάλασσα όσο και στην ξηρά.

Videos

 • 19th Hydra Meeting 2017 - 9
  • 19th Hydra Meeting 2017 - 9

  • Watch Video

 • 19th Hydra Meeting 2017 - 6
  • 19th Hydra Meeting 2017 - 6

  • Watch Video

 • 19th Hydra Meeting 2017 - 4
  • 19th Hydra Meeting 2017 - 4

  • Watch Video

 • 19th Hydra Meeting 2017 - 2
  • 19th Hydra Meeting 2017 - 2

  • Watch Video

Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.
Ok